Pieczenie tradycyjne - Electrolux EKI 54500 OX - Instrukcja obsługi - Strona 17

Spis treści:
- Strona 4 – WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
- Strona 5 – Podłączenie do sieci elektrycznej
- Strona 7 – Informacje ogólne
- Strona 8 – Układ powierzchni gotowania; PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM; Czyszczenie wstępne
- Strona 9 – Wstępne nagrzewanie; PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA; Ustawienie mocy grzania
- Strona 10 – Samoczynne wyłączenie; PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI; Naczynia kuchenne
- Strona 12 – Włączanie i wyłączanie
- Strona 13 – PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA; Sterowanie elektroniczne
- Strona 14 – Ustawianie funkcji zegara; Anulowanie funkcji zegara; PIEKARNIK – KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW; Wkładanie blachy do pieczenia
- Strona 16 – PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI; Pieczenie mięsa i ryb
- Strona 17 – Pieczenie tradycyjne
- Strona 19 – Pieczenie z termoobiegiem
- Strona 22 – Pieczenie konwekcyjne
- Strona 24 – Delikatne pieczenie
- Strona 25 – Informacja na temat akryloamidów; PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
- Strona 29 – Oświetlenie piekarnika
- Strona 30 – Miejsce instalacji urządzenia
- Strona 31 – Instalacja elektryczna; OCHRONA ŚRODOWISKA
• Po upieczeniu mięsa, należy odczekać około
15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie wy‐
ciekły soki.
• Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wody
do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić do zady‐
mienia, należy uzupełniać wodę.
11.3 Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju po‐
trawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pracy
piekarnika. Należy znaleźć optymalne ustawienia
(ustawienie temperatury, czasu pieczenia itp.)
dla naczyń używanych w urządzeniu, przepisów
oraz ilości potraw.
11.4 Pieczenie tradycyjne
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom piekarnika
Czas wstępne‐
go nagrzewa‐
nia (w minu‐
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Paluchy (250 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
-
150
25 - 30
Placek (1000 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10
160 - 170
30 - 35
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
(2000 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
-
170 - 190
40 - 50
Szarlotka (1200
+ 1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20
cm) na poziomie 1
15
180 - 200
50 - 60
Małe ciasteczka
(500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10
160 - 180
25 - 30
Biszkopt nisko‐
kaloryczny (350
g)
1 okrągła, aluminiowa
blacha (średnica: 26
cm) na poziomie 1
10
160 - 170
25 - 30
Ciasto w głębo‐
kiej blasze (1500
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
-
160 - 170
45 - 55
1)
Kurczak cały
(1350 g)
ruszt na poziomie 2,
blacha do pieczenia
na poziomie 1
-
200 - 220
60 - 70
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na poziomie 3,
blacha do pieczenia
na poziomie 1
-
190 - 210
30 - 35
Pieczone kotlety
wieprzowe (600
g)
ruszt na poziomie 3,
blacha do pieczenia
na poziomie 1
-
190 - 210
30 - 35
Tarta (800 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
20
230 - 250
10 - 15
POLSKI
17
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
• Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających tłuszcz lub olej na włączonej płycie grzejnej może być przyczyną pożaru. • Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a następ‐ nie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym. • Nie przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni goto‐ wani...
Podłączenie do sieci elektrycznej OSTRZEŻENIE! Występuje zagrożenie pożarem i pora‐ żeniem prądem elektrycznym. • Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać wszystkie połączenia elektryczne. • Urządzenie musi być uziemione.• Należy upewnić się, że informacje o podłącze‐ niu elektrycznym podane na tab...
2.5 Utylizacja OSTRZEŻENIE! Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐ rażeń lub uduszeniem. • Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.• Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.• Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożli‐ wić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia w urządzeniu. 2.6 Serwis • Aby zlecić napr...
Inne modele kuchenki Electrolux
-
Electrolux EK 5143
-
Electrolux EK 5162
-
Electrolux EKC 5120
-
Electrolux EKC 5162
-
Electrolux EKC 6120
-
Electrolux EKC 6160
-
Electrolux EKE 5160
-
Electrolux EKE 5161
-
Electrolux EKE 6100
-
Electrolux EKE 6160