Zelmer 13Z016 - Instrukcja obsługi - Strona 11

Zelmer 13Z016 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

15.3. Naci

ś

nij przycisk pary

(E)

. Rozlegnie si

ę

sygna

ł

d

ź

wi

ę

kowy. Na wy

ś

wietlaczu pojawi si

ę

wska

ź

nik

oznajmiaj

ą

c,

ż

e ekspres zosta

ł

prze

łą

czony w tryb pary.

15.4. Wska

ź

nik na wy

ś

wietlaczu

zacznie wirowa

ć

wskazuj

ą

c,

ż

e ekspres do kawy jest w trakcie nagrzewania.

15.5. Kiedy wska

ź

nik

przestanie wirowa

ć

, rozlegnie si

ę

sygna

ł

d

ź

wi

ę

kowy informuj

ą

c o gotowo

ś

ci ekspresu do

pracy z par

ą

(osi

ą

gni

ę

cia odpowiedniej temperatury).

15.6. Przep

ł

ucz dysz

ę

pary/wrz

ą

tku

(10)

podstawiaj

ą

c pod ni

ą

inne naczynie ni

ż

dzbanek z mlekiem post

ę

puj

ą

c

zgodnie z

pkt. 6.2.5

. Dysza pary zosta

ł

a wst

ę

pnie przep

ł

ukana.

15.7. Nast

ę

pnie umie

ść

dysz

ę

pary

(10)

w dzbanku z mlekiem tak

(Rys. 8)

, aby dysza znajdowa

ł

a si

ę

oko

ł

o 1/2 cm

poni

ż

ej powierzchni mleka i uaktywnij spust pary przez obrócenie ponownie regulator pary

(12)

w pozycj

ę

, tzn. przekr

ęć

go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol

pokry

ł

si

ę

ze znacznikiem na obudowie ekspresu.

Przechyl

dzbanek

tak,

ż

eby dysza pary spoczywa

ł

a w dzbanku i obni

ż

aj dzbanek do chwili znalezienia si

ę

ko

ń

cówki dyszy pary tu

ż

poni

ż

ej powierzchni mleka. Spowoduje to rozpocz

ę

cie wytwarzania spienionego

mleka.

Wa

ż

ne

: Nie pozwalaj na nierównomierny wylot pary, nie b

ę

dzie wtedy w

ł

a

ś

ciwego napowietrzenia piany.

Aby tego unikn

ąć

, unie

ś

dzbanek tak,

ż

eby dysza pary schowa

ł

a si

ę

g

łę

biej w mleku. Pami

ę

taj,

ż

e idealna

konsystencja to mi

ę

kka, aksamitna pianka.

W chwili kiedy mleko si

ę

ogrzeje i spieni, poziom mleka w dzbanku zacznie rosn

ąć

. Je

ż

eli to nast

ą

pi,

obni

ż

aj dzbanek, zawsze utrzymuj

ą

c ko

ń

cówk

ę

dyszy pary tu

ż

poni

ż

ej powierzchni mleka.

Z

chwil

ą

uzyskania pianki podnie

ś

dzbanek tak, aby dysza pary znalaz

ł

a si

ę

po

ś

rodku mleka.

Wskazówka

: Ilo

ść

wymaganej pianki b

ę

dzie si

ę

zmienia

ć

w zale

ż

no

ś

ci od rodzaju przygotowywanego

napoju. Np. cappuccino wymaga wi

ę

kszej ilo

ść

pianki ni

ż

napój kawowy na bazie espresso, podawany

z mlekiem spienionym par

ą

.

Zamknij natychmiast par

ę

, kiedy mleko zostanie podgrzane do temperatury 60–65°C przez obrócenie

regulatora pary

(12)

w pozycj

ę

, tzn. przekr

ęć

go w kierunku zgodnym do ruchu wskazówek zegara

tak, aby symbol

pokry

ł

si

ę

ze znacznikiem na obudowie ekspresu.

Wskazówka

: Je

ż

eli nie posiadasz termometru, dobrym wskazaniem osi

ą

gni

ę

cia prawid

ł

owej temperatury

jest to,

ż

e nie mo

ż

na przy

ł

o

ż

y

ć

d

ł

oni do boku dzbanka na d

ł

u

ż

ej ni

ż

3 sekundy.

Wa

ż

ne

: Nie zagotuj mleka.

Usu

ń

dzbanek. Natychmiast przetrzyj dysz

ę

pary

(10)

i jej ko

ń

cówk

ę

za pomoc

ą

czystej wilgotnej

ś

cierki

i przep

ł

ucz ma

łą

ilo

ś

ci

ą

pary post

ę

puj

ą

c analogicznie jak w przypadku przed spienianiem mleka.

Trzymaj

ą

c dzbanek w r

ę

ku lekko stuknij dzbankiem o stó

ł

tak, aby uwolni

ć

p

ę

cherzyki powietrza

i nast

ę

pnie poruszaj dzbanek ruchem ko

ł

owym do chwili, kiedy mleko stanie si

ę

b

ł

yszcz

ą

ce i nie

pozostan

ą

w nim

ż

adne p

ę

cherzyki. Pomo

ż

e to w uzyskaniu jednolitej konsystencji mleka i pianki.

15.8. Po

łą

cz spienione mleko z wcze

ś

niej przygotowanym espresso. Cappuccino jest gotowe.

15.9. Po zako

ń

czeniu procesu wytwarzania pary naci

ś

nij przycisk w

łą

cz/wy

łą

cz

(A)

. Rozlegnie si

ę

sygna

ł

d

ź

wi

ę

kowy. Z wy

ś

wietlacza zniknie wska

ź

nik

informuj

ą

c,

ż

e ekspres powróci

ł

do trybu parzenia kawy.

UWAGA! Je

ż

eli w zbiorniku (1) znajduje si

ę

zbyt ma

ł

a ilo

ść

wody, z dyszy (10) nie b

ę

dzie wydobywa

ł

si

ę

wrz

ą

tek.

Na wy

ś

wietlaczu zacznie miga

ć

wska

ź

nik

oraz rozlegnie si

ę

powtarzaj

ą

cy sygna

ł

d

ź

wi

ę

kowy informuj

ą

cy

o konieczno

ś

ci uzupe

ł

nienia wody. Koniecznie ustaw regulator pary (12) w pozycj

ę

, tzn. przekr

ęć

go

w kierunku zgodnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol

pokry

ł

si

ę

ze znacznikiem na obudowie

ekspresu. Otwórz pokryw

ę

zbiornika na wod

ę

(1) i wlej wod

ę

. Zaraz po uzupe

ł

nieniu wody, sygna

ł

d

ź

wi

ę

kowy

ustanie. Aby ponownie rozpocz

ąć

dozowanie pary, przekr

ęć

regulator pary (12) w pozycj

ę

, tzn. przekr

ęć

go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol

pokry

ł

si

ę

ze znacznikiem na

obudowie ekspresu.

UWAGA! Przesuwanie dyszy pary/wrz

ą

tku (10) przeprowadzaj przy pomocy specjalnej ko

ń

cówki (Rys. 9).

Dyszapary/wrz

ą

tku (10) jest bardzo gor

ą

ca.

Rys. 8

Rys. 9

11

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)