Zelmer 13Z015 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
tzn. przekr
ęć
go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol
pokry
ł
si
ę
ze
znacznikiem na obudowie ekspresu.
•
Przechyl
dzbanek
tak,
ż
eby dysza pary spoczywa
ł
a w dzbanku i obni
ż
aj dzbanek do chwili znalezienia si
ę
ko
ń
cówki dyszy pary tu
ż
poni
ż
ej powierzchni mleka. Spowoduje to rozpocz
ę
cie wytwarzania spienionego mleka.
•
Wa
ż
ne
: Nie pozwalaj na nierównomierny wylot pary, nie b
ę
dzie wtedy w
ł
a
ś
ciwego napowietrzenia piany.
Aby tego unikn
ąć
, unie
ś
dzbanek tak,
ż
eby dysza pary schowa
ł
a si
ę
g
łę
biej w mleku. Pami
ę
taj,
ż
e idealna
konsystencja to mi
ę
kka, aksamitna pianka.
•
W chwili kiedy mleko si
ę
ogrzeje i spieni, poziom mleka w dzbanku zacznie rosn
ąć
. Je
ż
eli to nast
ą
pi,
obni
ż
aj dzbanek, zawsze utrzymuj
ą
c ko
ń
cówk
ę
dyszy pary tu
ż
poni
ż
ej powierzchni mleka.
•
Z
chwil
ą
uzyskania pianki podnie
ś
dzbanek tak, aby dysza pary znalaz
ł
a si
ę
po
ś
rodku mleka.
•
Wskazówka
: Ilo
ść
wymaganej pianki b
ę
dzie si
ę
zmienia
ć
w zale
ż
no
ś
ci od rodzaju przygotowywanego
napoju. Np. cappuccino wymaga wi
ę
kszej ilo
ść
pianki ni
ż
napój kawowy na bazie espresso, podawany
z mlekiem spienionym par
ą
.
•
Zamknij natychmiast par
ę
, kiedy mleko zostanie podgrzane do temperatury 60–65°C przez obrócenie
regulatora pary
(12)
w pozycj
ę
, tzn. przekr
ęć
go w kierunku zgodnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby symbol
pokry
ł
si
ę
ze znacznikiem na obudowie ekspresu.
•
Wskazówka
: Je
ż
eli nie posiadasz termometru, dobrym wskazaniem osi
ą
gni
ę
cia prawid
ł
owej temperatury
jest to,
ż
e nie mo
ż
na przy
ł
o
ż
y
ć
d
ł
oni do boku dzbanka na d
ł
u
ż
ej ni
ż
3 sekundy.
•
Wa
ż
ne
: Nie zagotuj mleka.
•
Usu
ń
dzbanek. Natychmiast przetrzyj dysz
ę
pary
(10)
i jej ko
ń
cówk
ę
za pomoc
ą
czystej wilgotnej
ś
cierki
i przep
ł
ucz ma
łą
ilo
ś
ci
ą
pary post
ę
puj
ą
c analogicznie jak w przypadku przed spienianiem mleka.
•
Trzymaj
ą
c dzbanek w r
ę
ku lekko stuknij dzbankiem o stó
ł
tak, aby uwolni
ć
p
ę
cherzyki powietrza
i nast
ę
pnie poruszaj dzbanek ruchem ko
ł
owym do chwili, kiedy mleko stanie si
ę
b
ł
yszcz
ą
ce i nie
pozostan
ą
w nim
ż
adne p
ę
cherzyki. Pomo
ż
e to w uzyskaniu jednolitej konsystencji mleka i pianki.
10.7. Po
łą
cz spienione mleko z wcze
ś
niej przygotowanym espresso. Cappuccino jest gotowe.
UWAGA! Je
ż
eli w zbiorniku (1) znajduje si
ę
zbyt ma
ł
a ilo
ść
wody, z dyszy (10) nie b
ę
dzie wydobywa
ć
si
ę
para. Na
panelu sterowania zacznie miga
ć
wska
ź
nik (N) oraz rozlegnie si
ę
powtarzaj
ą
cy sygna
ł
d
ź
wi
ę
kowy informuj
ą
cy
o konieczno
ś
ci uzupe
ł
nienia wody. Koniecznie ustaw regulator pary (12) w pozycj
ę
, tzn. przekr
ęć
go
w kierunku zgodnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol
pokry
ł
si
ę
ze znacznikiem na obudowie
ekspresu. Otwórz pokryw
ę
zbiornika na wod
ę
(1) i wlej wod
ę
. Zaraz po uzupe
ł
nieniu wody, sygna
ł
d
ź
wi
ę
kowy
ustanie. Aby ponownie rozpocz
ąć
dozowanie pary, przekr
ęć
regulator pary (12) w pozycj
ę
,
tzn. przekr
ęć
go
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol
pokry
ł
si
ę
ze znacznikiem na obudowie
ekspresu.
UWAGA! Przesuwanie dyszy pary/wrz
ą
tku (10) przeprowadzaj przy pomocy specjalnej ko
ń
cówki (Rys. 9).
Dyszapary/wrz
ą
tku (10) jest bardzo gor
ą
ca.
UWAGA! Je
ż
eli obrócisz regulator pary (12) w pozycj
ę
, podczas gdy ekspres nie b
ę
dzie gotowy do pracy
z par
ą
(patrz pkt. 10.3), z urz
ą
dzenia b
ę
dzie si
ę
wydobywa
ł
sygna
ł
alarmowy w postaci szybko powtarzaj
ą
cych
si
ę
sygna
ł
ów d
ź
wi
ę
kowych.
Rys. 8
Rys. 9
11. Funkcja automatycznego wy
łą
czania
Urz
ą
dzenie wy
łą
czy si
ę
automatycznie je
ż
eli nie b
ę
dzie u
ż
ywane przez 1 godzin
ę
. Aby ponownie
w
łą
czy
ć
urz
ą
dzenie, naci
ś
nij przycisk w
łą
cz/wy
łą
cz
(A)
, rozlegnie si
ę
sygna
ł
d
ź
wi
ę
kowy.
12. Opró
ż
nianie tacki ociekowej
Kiedy tacka ociekowa
(8)
nape
ł
ni si
ę
wod
ą
, czerwony wska
ź
nik jej zape
ł
nienia
(9)
wzniesie si
ę
ponad kratk
ę
ociekow
ą
(7)
. Wysu
ń
z ekspresu zespó
ł
tacki ociekowej
(8)
z kratk
ą
ociekow
ą
(7)
i wylej wod
ę
(Rys. 10)
. Ca
ł
o
ść
z powrotem umie
ść
w ekspresie.
Rys. 10
9
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)