Funkcja automatycznego wy - Zelmer 13Z015 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Zelmer 13Z015 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

tzn. przekr

ęć

go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol

pokry

ł

si

ę

ze

znacznikiem na obudowie ekspresu.

Przechyl

dzbanek

tak,

ż

eby dysza pary spoczywa

ł

a w dzbanku i obni

ż

aj dzbanek do chwili znalezienia si

ę

ko

ń

cówki dyszy pary tu

ż

poni

ż

ej powierzchni mleka. Spowoduje to rozpocz

ę

cie wytwarzania spienionego mleka.

Wa

ż

ne

: Nie pozwalaj na nierównomierny wylot pary, nie b

ę

dzie wtedy w

ł

a

ś

ciwego napowietrzenia piany.

Aby tego unikn

ąć

, unie

ś

dzbanek tak,

ż

eby dysza pary schowa

ł

a si

ę

g

łę

biej w mleku. Pami

ę

taj,

ż

e idealna

konsystencja to mi

ę

kka, aksamitna pianka.

W chwili kiedy mleko si

ę

ogrzeje i spieni, poziom mleka w dzbanku zacznie rosn

ąć

. Je

ż

eli to nast

ą

pi,

obni

ż

aj dzbanek, zawsze utrzymuj

ą

c ko

ń

cówk

ę

dyszy pary tu

ż

poni

ż

ej powierzchni mleka.

Z

chwil

ą

uzyskania pianki podnie

ś

dzbanek tak, aby dysza pary znalaz

ł

a si

ę

po

ś

rodku mleka.

Wskazówka

: Ilo

ść

wymaganej pianki b

ę

dzie si

ę

zmienia

ć

w zale

ż

no

ś

ci od rodzaju przygotowywanego

napoju. Np. cappuccino wymaga wi

ę

kszej ilo

ść

pianki ni

ż

napój kawowy na bazie espresso, podawany

z mlekiem spienionym par

ą

.

Zamknij natychmiast par

ę

, kiedy mleko zostanie podgrzane do temperatury 60–65°C przez obrócenie

regulatora pary

(12)

w pozycj

ę

, tzn. przekr

ęć

go w kierunku zgodnym do ruchu wskazówek zegara

tak, aby symbol

pokry

ł

si

ę

ze znacznikiem na obudowie ekspresu.

Wskazówka

: Je

ż

eli nie posiadasz termometru, dobrym wskazaniem osi

ą

gni

ę

cia prawid

ł

owej temperatury

jest to,

ż

e nie mo

ż

na przy

ł

o

ż

y

ć

d

ł

oni do boku dzbanka na d

ł

u

ż

ej ni

ż

3 sekundy.

Wa

ż

ne

: Nie zagotuj mleka.

Usu

ń

dzbanek. Natychmiast przetrzyj dysz

ę

pary

(10)

i jej ko

ń

cówk

ę

za pomoc

ą

czystej wilgotnej

ś

cierki

i przep

ł

ucz ma

łą

ilo

ś

ci

ą

pary post

ę

puj

ą

c analogicznie jak w przypadku przed spienianiem mleka.

Trzymaj

ą

c dzbanek w r

ę

ku lekko stuknij dzbankiem o stó

ł

tak, aby uwolni

ć

p

ę

cherzyki powietrza

i nast

ę

pnie poruszaj dzbanek ruchem ko

ł

owym do chwili, kiedy mleko stanie si

ę

b

ł

yszcz

ą

ce i nie

pozostan

ą

w nim

ż

adne p

ę

cherzyki. Pomo

ż

e to w uzyskaniu jednolitej konsystencji mleka i pianki.

10.7. Po

łą

cz spienione mleko z wcze

ś

niej przygotowanym espresso. Cappuccino jest gotowe.

UWAGA! Je

ż

eli w zbiorniku (1) znajduje si

ę

zbyt ma

ł

a ilo

ść

wody, z dyszy (10) nie b

ę

dzie wydobywa

ć

si

ę

para. Na

panelu sterowania zacznie miga

ć

wska

ź

nik (N) oraz rozlegnie si

ę

powtarzaj

ą

cy sygna

ł

d

ź

wi

ę

kowy informuj

ą

cy

o konieczno

ś

ci uzupe

ł

nienia wody. Koniecznie ustaw regulator pary (12) w pozycj

ę

, tzn. przekr

ęć

go

w kierunku zgodnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol

pokry

ł

si

ę

ze znacznikiem na obudowie

ekspresu. Otwórz pokryw

ę

zbiornika na wod

ę

(1) i wlej wod

ę

. Zaraz po uzupe

ł

nieniu wody, sygna

ł

d

ź

wi

ę

kowy

ustanie. Aby ponownie rozpocz

ąć

dozowanie pary, przekr

ęć

regulator pary (12) w pozycj

ę

,

tzn. przekr

ęć

go

w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara tak, aby symbol

pokry

ł

si

ę

ze znacznikiem na obudowie

ekspresu.

UWAGA! Przesuwanie dyszy pary/wrz

ą

tku (10) przeprowadzaj przy pomocy specjalnej ko

ń

cówki (Rys. 9).

Dyszapary/wrz

ą

tku (10) jest bardzo gor

ą

ca.

UWAGA! Je

ż

eli obrócisz regulator pary (12) w pozycj

ę

, podczas gdy ekspres nie b

ę

dzie gotowy do pracy

z par

ą

(patrz pkt. 10.3), z urz

ą

dzenia b

ę

dzie si

ę

wydobywa

ł

sygna

ł

alarmowy w postaci szybko powtarzaj

ą

cych

si

ę

sygna

ł

ów d

ź

wi

ę

kowych.

Rys. 8

Rys. 9

11. Funkcja automatycznego wy

łą

czania

Urz

ą

dzenie wy

łą

czy si

ę

automatycznie je

ż

eli nie b

ę

dzie u

ż

ywane przez 1 godzin

ę

. Aby ponownie

w

łą

czy

ć

urz

ą

dzenie, naci

ś

nij przycisk w

łą

cz/wy

łą

cz

(A)

, rozlegnie si

ę

sygna

ł

d

ź

wi

ę

kowy.

12. Opró

ż

nianie tacki ociekowej

Kiedy tacka ociekowa

(8)

nape

ł

ni si

ę

wod

ą

, czerwony wska

ź

nik jej zape

ł

nienia

(9)

wzniesie si

ę

ponad kratk

ę

ociekow

ą

(7)

. Wysu

ń

z ekspresu zespó

ł

tacki ociekowej

(8)

z kratk

ą

ociekow

ą

(7)

i wylej wod

ę

(Rys. 10)

. Ca

ł

o

ść

z powrotem umie

ść

w ekspresie.

Rys. 10

9

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)