Przygotowywanie kawy; od zakończenia - Siemens TK 53009 - Instrukcja obsługi - Strona 11

Siemens TK 53009 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 22
Ładowanie instrukcji

104

pl

Automatyczne wyłączanie auto off

Ustawiony automatyczny czas wyłączenia –

ok. 10 min – można zmienić.

● W tym celu naciśnij jednocześnie i

przytrzymaj wciśnięty przez przynajmniej

5 sekund przycisk pobierania

3

E

i

przycisk

5

h

. Świecące teraz diody LED

7a

,

b

,

c

i

d

(

H

,

I

,

S

,

J

) symbolizują

ustawiony czas wyłączenia. Teraz, naci

-

skając przycisk

5

h

, można ustawić czas

wyłączenia:

świeci dioda LED

7a

(

H

)

= wyłączenie po ok. 10 minutach.

świecą diody LED

7a

i

7b

(

H

,

I

)

= wyłączenie po ok. 30 minutach.

świecą diody LED

7a

,

7b

i

7c

(

H

,

I

,

S

)

= wyłączenie po ok. 1 godzinie.

świecą diody LED

7a

,

7b

,

7c

i

7d

(

H

,

I

,

S

,

J

)

= wyłączenie po ok. 4 godzinach.

Naciśnięcie przycisku

2

â

powoduje zapi-

sanie dokonanego ustawienia.

Ustawianie temperatury

Ten automat do kawy oferuje możliwość

zmiany temperatury kawy.

● W tym celu naciśnij jednocześnie i przy

-

trzymaj wciśnięte przez przynajmniej 5

sekund przyciski pobierania

3

E

i

4

F

.

Świecące teraz diody LED

7a

,

b

i

c

(

H

,

I

,

S

) symbolizują ustawioną tempera

-

turę. Teraz, naciskając przycisk

5

h

,

można ustawić temperaturę:

świeci dioda LED

7a

(

H

)

= niska temperatura.

świecą diody LED

7a

i

7b

(

H

,

I

)

= średnia temperatura.

świecą diody LED

7a

,

7b

i

7c

(

H

,

I

,

S

)

= wysoka temperatura.

Naciśnięcie przycisku

2

â

powoduje zapi-

sanie dokonanego ustawienia.

Pływak

Znajdujący się w pojemniku

18

pływak

19

sygnalizuje moment, w którym należy

opróżnić pojemnik.

● Jeżeli pływak

19

jest dobrze widoczny,

należy opróżnić pojemnik

18

.

Przygotowywanie kawy

z ziarnek

Ten automat do przygotowywania kawy

espresso / kawy tradycyjnej mieli świeżą

kawę dla każdego nowego zaparzenia.

Zaleca się stosowanie mieszanek kawy

przeznaczonych do automatów espresso lub

tradycyjnych. Kawa musi być przechowy

-

wana w zimnym miejscu, w szczelnym opa-

kowaniu, lub w stanie zamrożonym. Możliwe

jest również mielenie zamrożonych ziarnek.

Ważna informacja:

Konieczne jest

codzienne napełnianie pojemnika na wodę

świeżą wodą. Pojemnik musi zawsze

zawierać ilość wody niezbędną do pracy

urządzenia – praca urządzenia bez wody

jest niedopuszczalna.

Porada:

Należy podgrzewać filiżankę,

przede wszystkim małe filiżanki o grubych

ściankach do kawy espresso, na podstawce

14

lub przepłukiwać je gorącą wodą.

Urządzenie musi być gotowe do pracy.

● Ustaw podgrzaną (podgrzane) filiżankę

(filiżanki) pod dystrybutorem kawy

9

.

● W zależności od pożądanej ilości płynu

naciśnij przycisk pobierania

3

E

lub

4

F

.

Kawa jest parzona i napełnia filiżankę /

filiżanki.

● Po nalaniu ustawionej ilości płynu wypływ

kawy automatycznie się zatrzymuje.

i

Powtórne naciśnięcie przycisku

3

E

lub

4

F

powoduje przerwanie procesu nale-

wania kawy.

Dodatkowa ilość kawy

Możliwe jest powtórne nalewanie tej samej

ilości kawy.

● W tym celu naciśnij ponownie przycisk

pobierania

3

E

lub

4

F

w przeciągu 3

sekund

od zakończenia

parzenia.

Wskazówka:

Do parzenia służy użyta już

poprzednio mielona kawa.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)