Scarlett SC-CM33014 - Instrukcja obsługi - Strona 4

Scarlett SC-CM33014 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 5
Ładowanie instrukcji

IM020

www.scarlett.ru

SC-CM33014

16

Naciśnij przycisk włączenia.

Zaświeci się kontrolka na czerwono, w czasie gdy woda w urządzeniu zostanie nagrzana do właściwej
temperatury, kontrolka zaświeci się na niebiesko.

KAWA ESPRESSO

Proces przygotowania kawy polega na przepuszczaniu gorącej wody przez zmieloną kawę pod wysokim
ciśnieniem pary. To nadaje kawie niepowtarzalny aromat i wyrazisty smak.

Przestaw przełącznik trybów pracy do pozycji « ». W tym trybie rozpoczyna się nalewanie wody i parzenie
kawy.

Nadzoruj serwuj proces napełnienia filiżanki kawą.

Po napełnieniu filiżanki kawy, przestaw przełącznik trybu pracy do pozycji“0”.

Po ustawieniu przełącznika w pozycji «0»,następuje zrzut ciśnienia, resztki gorącej wody będą wylane na tacę.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZYGOTOWANIA SMACZNEGO ESPRESSO.

Używać kawy mielonej przeznaczonej tylko do ekspresów do kawy "espresso".

Lekko ubijaj mieloną kawę w filtrze, można to zrobić odwrotnym końcem łyżki pomiarowej.

Moc uzyskiwanej kawy będzie zależała od jakości i stopnia mielenia ziaren kawy.

UWAGA:

Nie dotykaj stalo

wych części ekspresu do kawy podczas pracy - są gorące.

Po przestawienia przełącznika trybów do pozycj i«0» i jak ostygnie różek, można go wyjąć, obracając uchwyt
rożku zgodnie z ruchem wskazówek zegara do pozycji

INSERT

Filtr można przemyć, nie wyjmując z rożku, w tym celu zamocuj go w rożku za pomocą blokady filtra.

Przed kolejnym użyciem zrób sobie przerwę co najmniej 5 minut, aby urządzenie zdążyło ogrzać wodę.

UWAGA:

Podczas zaparzania, póki woda pod ciśnieniem pary przepływa przez zmieloną kawę, nie wolno

wyjmować rożka z filtrem.

CAPPUCCINO

W celu przygotowania cappuccino używa się kawy espresso z dodatkiem piany z gorącego mleka.

Powtórz wszystkie kroki z sekcji PRACA.

Nalej do odrębnego kubka niezbędną do przygotowania pianki ilość mleka, ale nie więcej połowy kubka. Kubek
musi być dość duży, ponieważ pianka trzy razy większa od objętości mleka.

Opu

ść dyszę do spieniania mleka do kubka tak, by zanurzyła się w mleku, i ustaw przełącznik trybów pracy w

pozycji

« », poczekaj, aż kontrolka zaświeci się na niebiesko.

NOTATKA: Nie zanurzaj dyszy do spieniania mleka g

łębiej niż na jedną trzecią długości dyszy do spieniania

mleka.

UWAGA! Nie wolno stosowa

ć dyszy do spieniania mleka i włączać trybu wytworzenia pary « » bez zanurzenia

dyszy do spieniania mleka w mleku lub wodzie, wylatuj

ąca z dyszy para może poparzyć Twoją rękę.

Kontynuuj spienianie mleka aż do pożądanego rezultatu.

Po wytworzeniu odpowiedniej ilości pianki ustaw przełącznik trybów pracy w pozycji “0” i odłącz urządzenie od
sieci elektrycznej.

Ułóż na wierzchu espresso mleczną piankę.

Ekspres do kawy wyłączy się automatycznie, po upływie 45 sekund, jeśli nie został zatrzymany proces parzenia
kawy albo urządzenie pozostawało bezczynne ponad 10 minut w trybie "0".

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

Zawsze odłączaj urządzenie od źródła zasilania przed przystąpieniem do czyszczenia.

Niech ekspres całkowicie ostygnie, potem przetrzyj zewnętrzne powierzchnie suchą, miękką szmatką. Nie
używaj żadnych agresywnych środków chemicznych ani substancji ściernych.

Przemyj wszystkie zdejmowane części ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, dokładnie wypłukuj i wytrzyj je do
sucha przed zamocowaniem z powrotem.

Aby oczyścić dyszę do spieniania mleka Zdejmij końcówkę dyszy do spieniania mleka i umieść pod nią
odpowiednie naczynie. Poczekaj, aż zapali się kontrolka gotowości ekspresu do kawy, po tym włącz dopływ pary,
około 2 minut. Następnie odłącz dopływ pary i wyłącz ekspres do kawy. Niech ekspres do kawy ostygnie, około
10

– 15 minut.

USUWANIE KAMIENIA

Regularnie czyść ekspres do kawy z kamienia.

Do odwapniania stosuj 2-

3% roztwór kwasu cytrynowego lub specjalne środki, które można kupić w sklepie, i

ściśle przestrzegaj zaleceń na opakowaniu.

Dokładnie przepłukuj ekspres do kawy. W tym celu wlej do pojemnika czystej wody i nie wsypując kawy, włącz
urządzenie. Powtórz cykl jeszcze raz.

Czyść nie rzadziej niż raz na 2-3 miesiące, a w przypadku "twardej" wody - jeszcze częściej.

PRZECHOWYWANIE

Spełniaj wymagania określone w punkcie CZYSZCZENIE I KONSERWACJA.

Przechowuj wyrób w suchym i chłodnym miejscu.

USTERKI, PRZYCZYNY I METODY USUWANIA

Usterka

Przyczyna

Metoda usuwania

Ekspres do kawy nie włącza się

Brak

napięcia

w

gniazdku

elektrycznym. Wtyczka nie jest
mocno włożona do gniazdka.

Sprawdź obecność napięcia w
gniazdku. Mocniej włóż wtyczkę do
gniazdka.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)