PROFI-COOK PC-ES 1209 Inox - Instrukcja obsługi - Strona 9

PROFI-COOK PC-ES 1209 Inox Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 25
Ładowanie instrukcji

PC-ES1209_IM_new

17.08.20

69

1.

Włączyć urządzenie. Wskaźnik statusu zapala się.

Urządzenie zaczyna się nagrzewać. Płyta grzewcza

nagrzewa się.

WSKAZÓWKA:

Za pomocą płyty grzewczej należy wstępnie na

-

grzać filiżankę (-i).

Aby szybciej podgrzać filiżanki, należy je opłukać

w gorącej wodzie.

2.

Napełnić zbiornik na wodę żądana ilością czystej,

świeżej wody. Poziom wody musi zawierać się między

oznaczeniami poziomu MIN oraz MAX (minimum oraz

maksimum). Zamknąć ponownie pokrywkę.

3.

Gdy mleko było wcześniej spieniane, całkowicie uwolnij

ciśnienie z urządzenia:

3.1. Należy sprawdzić, czy wyłącznik przyciskowy

generowania pary

jest wyłączony, a pokrętło

regulacyjne ustawione w położeniu

OFF

.

3.2. Ustaw odpowiednie naczynie pod dyszą pary.

3.3. Pokrętło regulacyjne generowania pary należy

ustawić w położeniu

MAX

do chwili, gdy zakończy

się generowanie pary.

3.4. Pokrętło regulacyjne generowania pary należy

ustawić w położeniu

OFF

.

4. Wybrać wkładkę filtra (20 / 21). Umieścić wkładkę w po

-

jemniku na filtr. Sprawdzić, czy zabezpieczenie filtra nie

znajduje się w pozycji pionowej.

5. Napełnić wkładkę na filtr kawą. Należy skorzystać

z miarki do odmierzania, dołączonej do urządzenia

(jedna miarka zmielonej kawy = 1 filiżanka napoju).

Rozmieścić kawę espresso równomiernie i docisnąć za

pomocą tampera. Oczyścić brzeg pojemnika na filtr.

6.

Zamocować pojemnik na filtr na głowicy. Sprawdzić, czy

pojemnik na filtr jest dobrze zabezpieczony w głowicy.

7.

Temperatura parzenia została osiągnięta, kiedy zapala

się wskaźnik

. Filiżankę / filiżanki należy umieścić

pod głowicą zaparzającą dokładnie na dwóch otworach

widocznych w kratce drenażowej.

8.

Z kolei należy wcisnąć wyłącznik przyciskowy

. Go-

rąca woda przepuszczana jest przez filtr.

WSKAZÓWKA:

Ten proces nie kończy się automatycznie!

9.

Przerwać proces parzenia poprzez wyłączeniem pompy,

kiedy żądana porcja kawy espresso jest już w filiżance:

Ponowne naciśnięcie wyłącznika przyciskowego

powoduje jego zwolnienie.

10.

Zdjąć filiżanki.

WSKAZÓWKA:

Wyjmować pojemnik na filtr zawsze po przygotowaniu

espresso. W ten sposób przedłużona jest żywotność

gumowej uszczelki głowicy.

11.

Zdjąć pojemnik na filtr z głowicy.

12.

Opróżnić i ponownie napełnić filtr, aby przygotować ko

-

lejną filiżankę kawy espresso:

OSTRZEŻENIE

:

Metalowe elementy pojemnika na filtr oraz wkładki

filtra są gorące.

a) Zatrzasnąć zabezpiecze

-

nie filtra ku górze. Do

-

cisnąć zabezpieczenie

filtra kciukiem w kierunku

wkładki filtra, obracając

jednocześnie pojemnik na filtr (patrz rys.).

b) Usunąć kawę z wkładki filtra. Użyć łyżki w razie ko

-

nieczności. Wypłukać pozostałości kawy z wkładki

gorąca wodą.

13.

W celu przygotowania kolejnej / ych filiżanki / ek espresso

postępować, jak opisano powyżej.

Przygotowanie kawy cappuccino

Generalnie kawa cappuccino składa się z jednej trzeciej

kawy, jednej trzeciej gorącego mleka oraz jednej trzeciej

spienionego mleka.

Piana mleka nie powinna być tak stała, aby można ją było

formować łyżką. Powinna być kremowa, jak nie do końca

ubity krem, o lepkiej konsystencji.

Aby przygotować kawę potrzebne są dodatkowo:

większa, zaokrąglona filiżanka (ok. 180 ml), w której

przygotowujemy espresso,

niewielki dzbanek do spieniania z dziobkiem (np. 0,3 ℓ),

niewielki, żaroodporny zbiornik,

zimne

mleko z co najmniej 3,5 % zawartości tłuszczu.

UWAGA

: Przestrzegaj właściwej kolejności!

1. Parzenie espresso.

2. Spienianie mleka.

Do przygotowania cappuccino, należy postępować zgodnie

ze wskazówkami „Robienie kawy espresso”.
Spienić mleko w następujący sposób:

OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo poparzenia!

Uciekająca para może spowodować uszkodzenia ciała.

Podczas procesu nagrzewania gorąca para /woda wydo

-

stają się przez głowicę i / lub dyszę pary!

Sprawdzić, czy regulator pary ustawiony jest w pozycji

OFF

, przed aktywacją funkcji pary.

Nie nakierowywać dyszy pary w kierunku ludzi.

Zawsze ustawiać zbiornik pod dyszą pary.

1.

Dyszę parową należy odchylić na zewnątrz. Należy

również pamiętać o założeniu rurki parowej.

2.

Umieścić zbiornik żaroodporny pod dyszą pary.

3.

Napełnić dzbanek do połowy zimnym mlekiem.

4. Z kolei należy wcisnąć wyłącznik przyciskowy

. Pocze-

kać, aż wskaźnik

ponownie się zaświeci.

5. Zaraz potem otworzyć regulator pary w kierunku

za każdym razem przed użyciem funkcji spieniania, aby

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)