. Przygotowaniu napoju towarzyszy; PRZYGOTOWANIE CAPPUCCINO - Polaris PCM 1536E Adore Cappuccino - Instrukcja obsługi - Strona 9

Polaris PCM 1536E Adore Cappuccino Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 15
Ładowanie instrukcji

86

naciskając przycisk WŁ./WYŁ., i ponownie włączyć jego tym samym przyciskiem, co najmniej po upływie
5 sekund po jego wyłączeniu.

Ekspres do kawy zacznie się nagrzewać lub będzie już gotowy do parzenia kawy.-2

Wybór wielkości kubku

Rozpoczęcie przygotowywania kawy

1.

Wstępnie przygotowany i rozgrzany ekspres do kawy jest gotowy do użycia, lampki kontrolne świecą
stale.

2.

Zdejmij uchwyt filtra z gniazda na obudowie ekspresu do kawy (jeśli jest zainstalowany), obracając
jego z pozycji za rękojeść w lewo o około kąt 45 stopni oraz opuszczając w dół. W razie potrzeby
wytrzyj filtr do sucha, oraz umieść jego w uchwycie. Wypełnij filtr kawą mieloną za pomocą łyżki-
miarki. Aby przygotować jedną porcję, użyj jednej miarki kawy, aby przygotować podwójną porcję –
dwie miarki. - 3
Zależnie od ilości kawy użyj filtra o odpowiedniej pojemności. Lekko uszczelnij kawę, można to zrobić za

pomocą uszczelniacza, i usuń nadmiar z krawędzi filtra. -4

3.

Umieść uchwyt filtra do gniazda na obudowie ekspresu do kawy zgodnie z pkt 6 sekcji
"Przygotowanie do pracy i użytkowanie". Kratka tacy przeznaczona jest do użycia z jednego kubka o
średnicy dna nie większej, niż 7 cm

Przygotowanie kawy Espresso

1.

Naciśnij przycisk OPTIONAL aby zaparzyć jedną porcję

. Przygotowaniu napoju towarzyszy

miganie wskaźnika 15. Kiedy bedzie gotowa, rozlegnie się pięciokrotny sygnał dźwiękowy.

2.

Naciśnij dwukrotnie przycisk OPTIONAL aby zaparzyć podwójną porcję

. Przygotowaniu napoju

towarzyszy miganie wskaźnika 16. Kiedy bedzie gotowa, rozlegnie się pięciokrotny sygnał dźwiękowy.

3.

Trzykrotne naciśnięcie przycisku OPTIONAL pozwala uzyskać dowolną ilość napoju w granicach 230
ml. Zatrzymanie dopływu wody, w ramach tej dawki, odbywa się za pomocą kolejnego naciśnięcia
przycisku OPTIONAL. Przygotowaniu napoju towarzyszy miganie wskaźników 15 i 16.

Uwaga!
Po zakończeniu dozowania, resztki zaparzonej kawy będą przez pewien czas jeszcze wypływać z
dysz uchwytu filtra.

Nie pozostawiaj zużytej kawy w filtrze przez dłuższy czas. W celu uniknięcia zatkania filtra i

utworzenia się trudno rozpuszczalnych osadów, należy opróżnić filtr i przepłukać wyjmowaną
tacę ekspresu do kawy bezpośrednio po jej użyciu.

PRZYGOTOWANIE CAPPUCCINO

Uwaga!
Dla dobrego spieniania się mleka i osiągnięcia stabilnego spieniania się, pojemnik na mleko
powinien być wypełniony tylko zimnym mlekiem o temperaturze 3 -5 °C. Zalecane jest

używanie w 100% naturalnego, ultrapasteryzowanego mleka z 1,5% tłuszczu.

1.

Napełnij pojemnik na mleko schłodzonym mlekiem (poziom mleka powinien znajdować się pomiędzy
znakami "min" i "max") i umieść jego w obudowie ekspresu do kawy.

2.

Umieść odpowiednią filiżankę na kratce tacy ociekowej. Pojemność kubka cappuccino powinna wynosić
ponad 100 ml (patrz tabelkę na str. 7).

3.

Wyreguluj nachylenie dyszy rurki dozującej piankę mleczną w taki sposób, aby para i pianka wydostały się z
niej do kubka.

4.

Dostosuj regulator pary/spieniania mleka wg swoich upodobań, obracając jego w lewo (mniejsza ilość piany)
lub w prawo (większa ilość piany).

5.

Naciśnij przycisk FROTH aby zaparzyć jedną porcję

.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)