Morphy Richards Verve Collection (163007) Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
43
Ekspres przelewowy do kawy
Nowość w świecie kawy - filtrowanie
przelewowe umożliwiające uzyskanie
lepszego smaku.
Metoda przelewowa, która stanowi zwykle technikę ręczną,
obejmuje stopniowe filtrowanie gorącej wody przez kawę
mieloną w sposób wysoce kontrolowany.
Filtrowanie przelewowe staje się coraz popularniejsze ze
względu na smak, który wytwarza: pełniejszy, delikatniejszy i
bogatszy smak kawy.
Morphy Richards połączyła lepszy smak ręcznie przelewanej
kawy z łatwością i wygodą stosowania programowalnego
urządzenia. W wyniku tego jest to rozwiązanie idealne dla osób,
które czerpią przyjemność z prawdziwego smaku kawy i chcą ją
przyrządzić w sposób szybki i wygodny.
• Urządzenie z filtrowaniem przelewowym różni się od produktów z
filtrowaniem standardowym pod dwoma istotnymi względami;
filtr typu „cupcake” i specjalnie opracowany proces parzenia.
• Filtr typu „cupcake” zawdzięcza swoją nazwę unikalnemu
kształtowi dna w porównaniu do tradycyjnych filtrów stożkowych.
Tradycyjny filtr stożkowy może spowodować nadmierną ekstrakcję
kawy w najwęższym punkcie filtra, tj. na dnie, i może skutkować
gorzkim smakiem. Z drugiej strony, filtr typu „cupcake” umożliwia
jednostajny przepływ wody przez zmieloną kawę, dzięki czemu
zapewnia delikatniejszy smak.
• Proces parzenia w naszym urządzeniu przelewowym został
zaprojektowany tak, aby odzwierciedlać metodę ręczną
stosowaną tradycyjnie przez kawiarki. Na początku procesu
parzenia urządzenie dostarcza wyłącznie niewielką ilość wody do
kawy mielonej umieszczonej w filtrze (proces zwany
‘nasączaniem wstępnym’). Jest to podyktowane faktem, że
pierwszy kontakt kawy mielonej z wodą powoduje krótkotrwałe
uwolnienie dwutlenku węgla (proces zwany ‘rozkwitaniem’).
Przelewanie wody przez kawę w trakcie rozkwitania powoduje
ekstrakcję niewielkiej ilości smaku, co skutkuje powstaniem kawy
o mniej dorodnym smaku. Urządzenie odczekuje jednak na
zakończenie procesu rozkwitania przed zaparzeniem kawy, dzięki
czemu umożliwia powstanie pełniejszego smaku.
• Więcej informacji znajdziecie Państwo pod adresem
www.morphyrichards.co.uk/coffee
Przewodnik szybkiego startu
• Prosimy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na stronie
5, aby przygotować swój Ekspres przelewowy do kawy i odkryć
sekrety kawiarek!
}
CM162008MEE Rev4.qxp_Morphy Richards Instruction Book 25/09/2017 17:35 Page 43
Spis treści
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)