oporu podczas parzenia. - La Pavoni LPLELQ01EU - Instrukcja obsługi - Strona 15

La Pavoni LPLELQ01EU Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 24
Ładowanie instrukcji

162

163

PL

urządzenia. W takim przypadku

termostat musi zostać

zresetowany (patrz podpunkt

6-Przyczyny braku działania lub

nieprawidłowości).

4–5. PARZENIE KAWY

Włożyć filtr do uchwytu filtra (

10),

wybierając filtr mały (

16a

), na 1

filiżankę, albo filtr duży (

16) na 2

filiżanki. Nałożyć miseczkę uchwytu

filtra i poczekać, aż urządzenie

osiągnie prawidłową temperaturę. W

międzyczasie przygotować filiżanki,

kawę, mleko itd.

Po rozgrzaniu wyjąć uchwyt filtra

(

10

) i wypełnić filtr (

16 lub 16a) kawą

mieloną, za pomocą dołączonej miarki

(

15)

. Stosować jedną miarkę na każdą

filiżankę kawy.

Docisnąć kawę za pomocą specjalnego

tampera (

14

) i wyczyścić krawędź filtra

z ewentualnych pozostałości kawy

(

Rys. A

).

Filtr na 1 filiżankę (

16a

) jest

przeznaczony do stosowania

saszetek. Saszetka powinna zostać

umieszczona w filtrze w taki

sposób, aby papier stanowiący

filtr w saszetce znajdował się po

wewnętrznej stronie krawędzi

uchwytu filtra.

Przytrzymując urządzenie za dźwignię

(

1

), włożyć uchwyt filtra (

10) do

specjalnego gniazda bloku (

11) i

zablokować go, wykonując krótki obrót

od strony prawej do lewej.

Umieścić filiżankę/i pod dozownikami

uchwytu filtra.

Przemieścić dźwignię (

1

) do góry

(jednocześnie lewą ręką należy trzymać

uchwyt filtra, aby unieruchomić

urządzenie) i przytrzymać ją w takim

położeniu przez kilka sekund (

Rys. C

).

Następnie obniżyć ją do końca

przewidzianego skoku, aby zaparzyć

kawę (

Rys. D) Zaleca się powtórzyć tę

czynność, jeśli zamierza się uzyskać

większą ilość kawy.

Po zaparzeniu kawy zwolnić dźwignię

(

1

) skierowaną w dół (położenie

spoczynkowe), aby pozostała w

bojlerze woda nie wydostawała się

przez blok zaparzający (

11

) i wyłączyć

urządzenie.

Po kolejnym zaparzeniu 3-4 kaw,

zaleca się odczekać kilka minut, aż blok

zaparzania powróci do optymalnej

temperatury, unikając zaparzania

spalonej kawy.

Przed zaparzaniem i w przypadku

kolejnego przygotowywania kilku

kaw należy sprawdzić, czy poziom

wody w bojlerze nie spada poniżej

minimalnego.

Aby uzyskać doskonałą kawę

espresso należy używać kawy o

doskonałej jakości, mocno palonej

i prawidłowo zmielonej.

Ten ekspres do kawy

espresso wymaga stosowania

mieszanki drobno zmielonej;

jeżeli mieszanka jest zbyt grubo

zmielona, kawa będzie miała

jasny kolor i będzie słaba, a na

jej powierzchni nie powstanie

pianka, natomiast jeśli będzie zbyt

drobna, powstanie ciemna, mocna

kawa, z niewielką ilością pianki.

Aby uzyskać jednolite

wydobywanie się kawy, ciśnienie

wywierane na dźwigni będzie

musiało być proporcjonalne do

napotykanego przez dźwignię

oporu podczas parzenia.

Przed zaparzeniem pierwszej

kawy zaleca się całkowite

podniesienie dźwigni (

1),

nalewając wodę Umożliwia to

podgrzanie bloku (

11

), uchwytu

filtra i filtra.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)