FUNKCJA „ULUBIONE” - Krups Intuition Essential (EA870810) - Instrukcja obsługi - Strona 14

Krups Intuition Essential (EA870810) Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 24
Ładowanie instrukcji

289

288

POLSKI

FUNKCJA „ULUBIONE”

Dzięki wcześniej skonfigurowanym ustawieniom, funkcja „Ulubione”, dostępna przyciskiem

,

pozwala jednym przyciskiem uzyskać dostęp do ulubionego napoju. Więcej informacji podano w

rozdziale 2 – REGULACJA NAPOJÓW, rys. 1-9.

Ulubiony napój A i ulubiony napój B można zapisać. Więcej informacji podano w rozdziale 3 –

ZAPISYWANIE ULUBIONYCH PARAMETRÓW, rys. 1-6.

Zapisywanie ulubionego napoju jest możliwe dopiero gdy wykonywanie programu

dobiegnie końca. Użytkownik ma wtedy 10 sekund na wciśnięcie przycisku funkcji „Ulubione”

i zapisanie ulubionego napoju jako A lub B.

Ilość napoju można indywidualnie dostosować: wystarczy zatrzymać wykonywanie

programu. Nacisnąć przycisk

w czasie nalewania napoju. Nalana objętość

przygotowanego napoju zostanie zapisana jako „ulubiona”.

Ważne:

Po nalaniu napoju, ekspres automatycznie ustawia się na program domyślny. Nie można

już więc zapisać ulubionego napoju.

Jeśli użytkownik zapisze ulubiony napój, podczas gdy dany program został już zapisany,

wówczas zostanie on nadpisany.

Gdy ulubiony napój zostanie już zapisany, użytkownik może przygotować go przez

wciśnięcie przycisku

. Następnie należy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi

w rozdziale 4 – PRZYGOTOWYWANIE ULUBIONEGO NAPOJU, rys. 1-6.

PRZYGOTOWYWANIE NAPOJÓW Z UŻYCIEM PARY

Dysza pary (G) służy do spieniania mleka na przykład na cappuccino lub café latte. Ponieważ

wytworzenie pary wymaga temperatury wyższej niż temperatura potrzebna do espresso, najpierw

następuje etap dodatkowego nagrzewania na potrzeby wytworzenia pary.

Do ręcznego spieniania mleka najlepiej jest stosować mleko pasteryzowane, UHT, wyjęte

prosto z lodówki (3-5°C). Używanie mleka specjalnego typu (mleko mikrofiltrowane, surowe,

sfermentowane, wzbogacone) lub mleka roślinnego (ryżowe, owsiane, migdałowe) jest możliwe,

ale efekty mogą być mniej zadowalające w sensie jakości i ilości pianki.

Nie da się jednocześnie przygotowywać 2 filiżanek: funkcja „x2” nie jest dostępna.

Szczegółowe etapy przygotowywania programów z użyciem pary podano w rozdziale 5 –

PRZYGOTOWYWANIE PROGRAMU Z MLEKIEM, rys. 1-11.

CZYSZCZENIE DYSZY PARY

Ważne:

Aby za każdym razem otrzymać taką samą ilość pianki, zalecamy staranne czyszczenie

przewodu i jego końcówki PO KAŻDYM UŻYCIU. Dyszy pary nie należy myć w zmywarce.
Niebezpieczeństwo:

Po użyciu funkcji pary, dysza może być gorąca, przed jej dotknięciem zalecamy kilka

minut odczekać.

Dyszę pary można zdemontować, co pozwala na jej dokładne umycie. Należy ją myć wodą z

odrobiną płynu do mycia naczyń, bez dodatku środków ścierających – wystarczy wyczyścić

szczotką. Szczegółowy opis procedury czyszczenia dyszy pary podano w rozdziale 6 –

CZYSZCZENIE DYSZY PARY, rys. 1-8.

Aby usunąć wszystkie ewentualne pozostałości mleka w dyszy pary, należy podłożyć

naczynie pod dyszę i włączyć napój „gorąca woda”. Następnie czystą i wilgotną ściereczką

z należy wytrzeć dyszę.

Jeśli z dyszy nie wydostaje się para, być może dysza jest zatkana ją wtedy odetkać dostarczoną

igłą. Patrz rozdział 6 – CZYSZCZENIE DYSZY PARY, rys. 4-5.

Uwaga:

Są 2 momenty nagrzewania: nagrzewanie ekspresu i nagrzewanie pary. Kontrolka LED

miga, aby zasygnalizować, że ekspres skończył etap nagrzewania. Należy ponownie

wcisnąć przycisk „START/ STOP” Aby włączyć wytwarzanie pary, należy rozpocząć

produkcję pary. Patrz rozdział 5 – PRZYGOTOWYWANIE PROGRAMU Z MLEKIEM,

rys. 8.

Uwaga na ryzyko oparzeń.

Ważne:

Produkcja pary zatrzymuje się automatycznie zgodnie z czasem wytwarzania pary

wybranym wcześniej. Jeśli ilość pianki mlecznej jest wystarczająca, można wcisnąć

przycisk „START/STOP” przed zakończeniem cyklu, co spowoduje zatrzymanie

wytwarzania pary.

ZATRZYMANIE CYKLU NIE ODBYWA SIĘ NATYCHMIAST.

Jeśli użytkownik nie naciśnie przycisku „START/STOP”, ekspres wróci do swojej pozycji

początkowej po 2 minutach.

Dla funkcji pary jest dostępne zapisywanie w ulubionych.

Porady i podpowiedzi:

Podczas przygotowywania pianki z mleka, filiżankę należy napełnić lekiem- mlekiem do

1/3 objętości. Należy zanurzyć dyszę pary w mleku i przyłożyć do ścianki filiżanki. Nachylić

filiżankę pod kątem 45°. Taki sposób postępowania pozwala wytworzyć w mleku wir, przez co

spienia się ono w sposób optymalny. Postępując zgodnie z tymi radami, użytkownik uzyska

piankę mleczną godną zawodowego baristy, której można będzie użyć do przygotowania

napoju z mlekiem.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)