Krups EA891D Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
242
Oto kilka porad, jak w optymalny sposób korzystać z ekspresu i przygotować wysokiej jakości kawę:
•
Na jakość aromatu duży wpływ ma jakość użytej wody. Kamień i chlor mogą pogorszyć smak kawy. Zalecamy
stosowanie wkładów Claris Aqua Filter System lub wody niskozmineralizowanej, co pozwoli zachować cały
aromat kawy.
•
Kawę polecamy przyrządzać w podgrzanych (na przykład poprzez zalanie gorącą wodą), porcelanowych
filiżankach w kształcie tulipana, o wielkości dostosowanej do żądanej objętości napoju. Aby uzyskać lepszy
smak, do przygotowania napojów mlecznych zalecamy użycie filiżanek z grubego szkła.
•
Niezabezpieczone ziarna palonej kawy mogą tracić swój aromat. Radzimy, by nie stosować większego zapasu
ziaren, niż porcja wystarczająca na 4-5 dni. Chociaż jakość kawy ziarnistej jest zmienna, a jej zróżnicowana i jest
pojęciem subiektywnym, niemniej jednak możemy Państwu polecić, by stosować raczej arabikę, niż robustę.
•
Na koniec zalecamy nie używać ziaren oleistych i karmelizowanych,ponieważ mogą doprowadzić do
uszkodzenia ekspresu.
•
Jakość oraz stopień zmielenia ziaren ma wpływ na intensywność aromatu oraz jakość pianki. Im kawa
drobniej zmielona, tym bardziej aksamitna pianka. Stopień zmielenia kawy trzeba ponadto dopasować do
przyrządzanego napoju: drobniej w przypadku ristretto i espresso, a grubiej do normalnej kawy.
•
Można używać mleka pasteryzowanego lub UHT półtłustego i tłustego, schłodzonego w lodówce (7°C). Użycie
specjalnie przetworzonego mleka (np. mikrofiltrowanego, surowego, kwaśnego czy wzbogaconego) może
dawać mniej zadowalające efekty, zwłaszcza jeśli chodzi o jakość powstałej pianki.
Spis treści
- 19 STRONA SPISU TREŚCI
- 20 PRZEWODNIK PO SYMBOLACH ZASTOSOWANYCH W INSTRUKCJI OBSŁUGI; DANE TECHNICZNE
- 22 URUCHOMIENIE
- 23 Twardość wody; Przygotowanie urządzenia; PRZED PRZYRZĄDZENIEM NAPOJÓW; Przygotowanie młynka
- 24 PRZYGOTOWANIE KAWY PRZY BEZPOŚREDNIM DOSTĘPIE; PRZYGOTOWANIE NAPOJÓW MLECZNYCH PRZY BEZPOŚREDNIM DOSTĘPIE
- 26 INNE FUNKCJE; Ustawienia
- 27 OGÓLNA KONSERWACJA; Opróżnianie pojemnika na fusy i tacki ociekowej
- 29 PROBLEMY I ICH ROZWIĄZANIA
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)