Krups EA890110 Evidence - Instrukcja obsługi - Strona 18

Krups EA890110 Evidence Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 33
Ładowanie instrukcji

242

Oto kilka porad, jak w optymalny sposób korzystać z ekspresu i przygotować wysokiej jakości kawę:

Na jakość aromatu duży wpływ ma jakość użytej wody. Kamień i chlor mogą pogorszyć smak kawy. Zalecamy

stosowanie wkładów Claris Aqua Filter System lub wody niskozmineralizowanej, co pozwoli zachować cały
aromat kawy.

Kawę polecamy przyrządzać w podgrzanych (na przykład poprzez zalanie gorącą wodą), porcelanowych

filiżankach w kształcie tulipana, o wielkości dostosowanej do żądanej objętości napoju. Aby uzyskać lepszy
smak, do przygotowania napojów mlecznych zalecamy użycie filiżanek z grubego szkła.

Niezabezpieczone ziarna palonej kawy mogą tracić swój aromat. Radzimy, by nie stosować większego zapasu

ziaren, niż porcja wystarczająca na 4-5 dni. Chociaż jakość kawy ziarnistej jest zmienna, a jej zróżnicowana i jest
pojęciem subiektywnym, niemniej jednak możemy Państwu polecić, by stosować raczej arabikę, niż robustę.

Na koniec zalecamy nie używać ziaren oleistych i karmelizowanych,ponieważ mogą doprowadzić do

uszkodzenia ekspresu.

Jakość oraz stopień zmielenia ziaren ma wpływ na intensywność aromatu oraz jakość pianki. Im kawa

drobniej zmielona, tym bardziej aksamitna pianka. Stopień zmielenia kawy trzeba ponadto dopasować do
przyrządzanego napoju: drobniej w przypadku ristretto i espresso, a grubiej do normalnej kawy.

Można używać mleka pasteryzowanego lub UHT półtłustego i tłustego, schłodzonego w lodówce (7°C). Użycie

specjalnie przetworzonego mleka (np. mikrofiltrowanego, surowego, kwaśnego czy wzbogaconego) może
dawać mniej zadowalające efekty, zwłaszcza jeśli chodzi o jakość powstałej pianki.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)