Krups EA880810 Two-In-One Cappuccino Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
54
Oto kilka porad, jak najlepiej korzystać z urządzenia i uzyskać pyszną kawę:
•
Jakość wody ma ogromny wpływ na jakość aromatów. Osad wapienny oraz chlor mogą
zmieniać smak Państwa kawy. Zalecamy stosowanie wkładu Claris Aqua Filter System lub
delikatnie mineralizowanej wody w celu zachowania wszystkich aromatów Państwa kawy.
• Do parzenia ristretto, espresso i tradycyjnej kawy zalecamy używać porcelanowych filiżanek
w kształcie tulipana, ogrzanych na prz ykład pod strumieniem gorącej wody. Wielkość
filiżanek powinna być dostosowana do wybranej ilości. Do cappuccino, kawy latte i gorącego
mleka lepiej sprawdzają się filiżanki z cienkiego szkła, umożliwiające uzyskanie apetycznego
napoju.
• Palone ziarna kawy mogą stracić swój aromat, jeśli nie są zabezpieczone. Zalecamy Państwu
wykorz ystanie ziaren odpowiadających ilości spoż ywanej kawy przez najbliższe 4-5 dni.
Jakość kawy ziarnistej jest zmienna, a jej ocena - subiektywna, niemniej jednak polecamy
bardziej używanie arabiki niż robusty. Prawdopodobnie dopiero po kilku próbach odkryjecie
Państwo ulubioną kawę w ziarnach.
Wreszcie, radzimy nie używać oleistych i karmelizowanych ziaren, gdyż mogą one uszkodzić
ekspres.
• Jakość i delikatność mielenia ziarna wpływa na moc smaku i jakość pianki. Im drobniej
zmielone są ziarna, tym bardziej kremowa będzie pianka. Mielenie należ y zresztą
dostosować do określonego napoju: drobne do ristretto i espresso, grubsze dla tradycyjnej
kawy.
• Możecie Państwo używać paster yzowanego mleka lub UHT, odtłuszczonego, półtłustego
lub pełnego, przechowywanego w lodówce (7°C). Zastosowanie specjalnego mleka
(mikrofiltrowanego, surowego, fermentowanego, wzbogaconego ...) może dać mniej
zadowalające rezultaty szczególnie w zakresie jakości pianki.
IFU_KR_EA88_EE_V8_EA88 09/07/15 15:47 Page54
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)