PRZYRZĄDZANIE ESPRESSO I KAWY; Uruchomienie cyklu parzenia espresso lub kawy; PRZYGOTOWANIE NAPOJÓW Z UŻYCIEM PARY; Mleczna pianka; KONSERWACJA URZĄDZENIA; Opróżnianie pojemnika na fusy po kawie i tacki ociekowej.; Płukanie układów - Krups EA810B70 Essential - Instrukcja obsługi - Strona 8

Krups EA810B70 Essential Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 11
Ładowanie instrukcji

117

PL

116

PRZYRZĄDZANIE ESPRESSO I KAWY

URZĄDZENIE ZOSTAŁO PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO STOSOWANIA KAWY ZIARNISTEJ.

Podczas parzenia pierwszej kawy, po dłuższym okresie nieużywania urządzenia lub po przeprowadzeniu czysz-

czenia albo usuwania kamienia, z dyszy pary wydostaje się trochę pary oraz wrzątku (samozasysanie).

Jeśli wyloty kawy są ustawione zbyt wysoko w stosunku do wysokości filiżanek, może to powodować chlapanie

i oparzenia.
Uwaga:

Ilość wody do espresso wynosi 30-70 ml.

Ilość wody na jedną porcję kawy waha się od 80 do 220 ml.

Uruchomienie cyklu parzenia espresso lub kawy

Podłączyć urządzenie.

Nacisnąć przycisk . Lampka sygnalizacyjna miga podczas nagrzewania wstępnego ekspresu.

Lampka sygnalizacyjna zaczyna świecić światłem stałym.

Umieścić filiżankę pod wylotami kawy. Wyloty kawy można przesunąć w górę lub w dół w zależności od wielkości filiża

-

nek -

Rys. 7

.

Wybrać przycisk , aby uzyskać mocne espresso lub przycisk , aby uzyskać zwykłe espresso -

Rys. 8

.

W dowolnej chwili można zmienić ilość wody za pomocą pokrętła -

Rys. 9

.

Aby zatrzymać nalewanie kawy do filiżanki, należy ponownie nacisnąć na przycisk lub , albo przekręcić pokrętło na

pozycję minimum.

Po zakończeniu cyklu mielenia mielona kawa zostaje najpierw zwilżona niewielką ilością wody. Po upływie krótkiej

chwili rozpoczyna się właściwy proces parzenia. Począwszy od pewnej pojemności filiżanki, aby uzyskać mocniejszą

kawę, zalecamy przygotowanie jej w dwóch cyklach. Na przykład 2 razy po 70 ml na filiżankę o poj. 140 ml.

Funkcja Duża kawa

W urządzeniu można przygotować 2 filiżanki kawy lub espresso.

Nacisnąć przycisk . Lampka sygnalizacyjna miga podczas nagrzewania wstępnego ekspresu

Lampka sygnalizacyjna zaczyna świecić światłem stałym.

Umieścić dwie filiżanki pod wylotami kawy. Wyloty kawy można przesunąć w górę lub w dół w zależności od wielkości

filiżanek -

Rys. 10

.

W zależności od potrzeb wybrać przycisk lub , naciskając na niego szybko dwa razy. Lampka sygnalizacyjna

zaczyna się świecić migocząc dwa razy, aby poinformować o tym, że zażądano dwóch filiżanek kawy.

Urządzenie automatycznie przeprowadzi 2 pełne cykle parzenia kawy.

Prosimy nie zdejmować filiżanek po pierwszym cyklu.

Jeśli pierwszy raz naciśnie się na przycisk a drugi raz na przycisk (lub odwrotnie), ostatnie naciśnięcie nie jest

uwzględniane.

PRZYGOTOWANIE NAPOJÓW Z UŻYCIEM PARY

Para służy do spieniania mleka (aby przygotować np. cappuccino lub cafe latte), a także do podgrzewania płynów. Po

-

nieważ wytworzenie pary wymaga wyższej temperatury niż przyrządzenie espresso, urządzenie uruchamia dodatkowy

etap nagrzewania wstępnego dla pary.

Podłączyć urządzenie.

Nacisnąć przycisk .Lampka sygnalizacyjna miga podczas nagrzewania wstępnego ekspresu.

Lampka sygnalizacyjna zaczyna świecić światłem stałym.

Nacisnąć przycisk -

Rys. 11

.

Lampka sygnalizacyjna miga podczas wstępnego nagrzewania.

Po zakończeniu etapu wstępnego nagrzewania lampka sygnalizacyjna świeci światłem stałym i można rozpocząć

wytwarzanie pary naciskając ponownie na przycisk .

Nacisnąć ponownie na przycisk , aby zatrzymać cykl.

Ekspres powraca do pozycji początkowej, jeśli wytwarzanie pary nie zostanie uruchomione przed upływem 2 min.

CYKL NIE ZATRZYMUJE SIĘ NATYCHMIASTOWO.

Mleczna pianka

Zalecamy stosowanie świeżego (świeżo otwartego) mleka pasteryzowanego lub UHT. Surowe mleko nie pozwala

osiągnąć optymalnego rezultatu.

Zanurzyć dyszę pary w mleku -

Rys. 12

.

Uruchomić funkcję pary, jak podano w powyższym paragrafie.

Kiedy mleko spieniło się dostatecznie -

Rys. 13

- nacisnąć ponownie na przycisk , aby zatrzymać cykl.

W celu usunięcia ewentualnych pozostałości mleka na dyszy pary należy umieścić naczynie pod dyszą pary i ponownie

uruchomić wytwarzanie pary (około 10 s.).

Dyszę pary można zdjąć w celu jej dokładnego umycia. Umyć dyszę wodą za pomocą szczotki z niewielką ilością deli

-

katnego środka do mycia naczyń. Opłukać i wysuszyć -

Rys. 14

. Przed ponownym założeniem dyszy upewnić się, czy

wszystkie otwory doprowadzające powietrze nie są zatkane resztkami mleka. Jeśli to konieczne, przetkać je za pomocą

igły -

Rys. 15

.

Nie myć dyszy pary w zmywarce.

Aby zatrzymać produkcję pary wystarczy nacisnąć na dowolny przycisk.

Jeżeli dysza jest zatkana, należy ją udrożnić za pomocą znajdującej się w zestawie igły.

Maksymalny czas wytwarzania pary w jednym cyklu jest ograniczony do 2 minut.

Po użyciu funkcji pary dysza może być gorąca i dlatego zaleca się odczekanie kilku chwil przed jej dotknię-

ciem.

Zestaw Auto-cappuccino XS 6000 (sprzedawany oddzielnie)

Przystawka auto-cappuccino ułatwia przygotowanie cappuccino i cafe latte -

Rys. 16

. Połączyć ze sobą wszystkie ele

-

menty. Upewnić się, że przewód nie jest skręcony, aby zachować właściwe położenie przycisku.

Po zdjęciu pokrywy pojemnika wlać mleko -

Rys. 17

i umieścić filiżankę lub szklankę pod dyszą auto-cappuccino -

Rys.

18

. Wybrać pozycję cappuccino lub cafe latte na specjalnej dyszy -

Rys. 19

.

Uruchomić wytwarzanie pary zgodnie ze wskazówkami w rozdziale Przyrządzanie napojów z parą.

Po spienieniu mleka umieścić filiżankę pod wylotami kawy i uruchomić cykl parzenia kawy -

Rys. 20

.

Aby nie doszło do zaschnięcia mleka na częściach przystawki auto-cappuccino, należy ją dobrze umyć. Zaleca się umy

-

cie przystawki bezpośrednio po zakończeniu cyklu wytwarzania pary przy użyciu pojemnika przystawki wypełnionego

wodą, aby wymyć dyszę od wewnątrz. W tym celu użytkownik może zastosować płyn do mycia KRUPS dostępny jako

akcesorium.

KONSERWACJA URZĄDZENIA

Opróżnianie pojemnika na fusy po kawie i tacki ociekowej.

Jeśli lampka sygnalizacyjna miga,

Wyjąć, opróżnić i wyczyścić pojemnik na fusy -

Rys. 21

.

Ponownie umieścić pojemnik na fusy -

Rys. 22

.

Wyjąć, opróżnić i wyczyścić zbiornik ociekowy -

Rys. 23

.

Pojemnik ociekowy jest wyposażony w pływaki, które pokazują, kiedy należy go opróżnić.

Włożyć wszystkie elementy na miejsce.

Po wyjęciu pojemnika na fusy należy go opróżnić, żeby nie doszło do jego przepełnienia.

Lampka sygnalizacyjna pozostaje zapalona, jeśli pojemnik na fusy

(1)

nie jest prawidłowo wciśnięty lub

zainstalowany lub jeśli został umieszczony na swoim miejscu przed upływem 4 sekund.

Jeśli lampka sygnalizacyjna jest zapalona lub miga, nie można przygotować espresso lub kawy. Pojemnik na

fusy ma maksymalną pojemność 9 kaw.

Płukanie układów

Te dwie funkcje są dostępne w dowolnym momencie, chyba, że urządzenie wymaga konserwacji

‘CLEAN’

i/lub

‘CALC’

.

Płukanie układu parzenia kawy:

Umieścić pojemnik pod dyszami kawy. Nacisnąć krótko na przycisk -

Rys. 6

, aby uruchomić cykl płukania układu pa

-

rzenia kawy. Cykl zatrzyma się automatycznie po około 40 ml.

Płukanie układu pary:

Umieścić naczynie pod dyszą pary. Nacisnąć następnie przez 3 sekundy na przycisk aby uruchomić cykl płukania

układu wytwarzania pary. Cykl zatrzyma się automatycznie po około 300 ml.

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)