dzięki ekspresowi Espresseria Automatic: - Krups Arabica EA811810 - Instrukcja obsługi - Strona 13

Krups Arabica EA811810 Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 13
Ładowanie instrukcji

123

PL

PROBLEM NIEPRAWIDŁOWE DZIAŁANIE

ROZWIĄZANIE

Gotowa kawa mielona znajduje się w zbiorniku ocieko

-

wym.

Tak, w celu zachowania czystości urządzenie odprowa

-

dza gotową kawę mieloną poza naczynie zaparzające.

Niebezpieczeństwo:

Naprawy przewodu elektrycznego i czynności w sieci elektrycznej może wykonywać jedynie

wykwalifikowana osoba. Nieprzestrzeganie tego zalecenia może grozić śmiercią wskutek

porażenia prądem elektrycznym!. Nigdy nie używać urządzenia noszącego widoczne ślady

uszkodzenia.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które mogą Państwo sami przygotować

dzięki ekspresowi Espresseria Automatic:

Cappuccino

Do przygotowania oryginalnego cappuccino należy zachować następujące proporcje: 1/3 gorącego mleka, 1/3 kawy 1/3

mlecznej pianki.

Caffe Latte:

Do przygotowania tej kawy, zwanej również często Latte Macchiato, należy zachować następujące proporcje: 3/5

gorącego mleka, 1/5 kawy 1/5 mlecznej pianki.

Do napojów na bazie mleka najlepiej używać mleka pełnotłustego lub półtłustego (z lodówki, najlepiej w temperaturze od

6 do 8°C).

Na zakończenie można kawę posypać czekoladą w proszku.

Kawa ze śmietanką

Przygotować klasyczne espresso w dużej filiżance.

Dodać troszeczkę śmietanki i otrzymają Państwo kawę ze śmietanką.

Café corretto*

Przygotować filiżankę espresso.

Następnie dodać do smaku 1/4 lub 1/2 kieliszka (do likieru) koniaku.

Zamiast koniaku można również wykorzystać anyżówkę, grappę, Sambuco, Kirsch lub Cointreau (zależnie od upodo

-

bań).

Likier kawowy*

W pustej butelce o objętości 0,75 litra należy wymieszać 3 filiżanki espresso, 250 g kandyzowanego cukru, 1/2 litra

koniaku lub Kirschu.

Zostawić mieszankę na minimum 2 tygodnie.

Otrzymają Państwo wyśmienity likier doskonały dla amatorów kawy.

Mrożona włoska kawa

4 gałki lodów waniliowych, 2 filiżanki zimnego słodzonego espresso, 1/8 l mleka, słodka śmietanka, tarta czekolada.

Wymieszać zimne espresso z mlekiem.

Rozdzielić gałki lodów do szklanek, wlać do nich kawę i ozdobić słodką śmietanką wraz z tartą czekoladą.

Kawa po fryzyjsku*

Wlać mały kieliszek rumu do filiżanki słodzonego espresso.

Ozdobić grubą warstwą słodkiej śmietany i podawać.

Flambowane espresso*

2 filiżanki espresso, 2 małe kieliszki koniaku, 2 małe łyżeczki brązowego cukru, słodka śmietana.

Wlać koniak do termoodpornych szklanek, podgrzać i flambować.

Dodać cukier, wymieszać, wlać kawę i ozdobić słodką śmietaną.

Wyśmienite espresso*

2 filiżanki espresso, 6 żółtek, 200 g cukru, 1/8 litra słodkiej śmietany, 1 mała szklaneczka likieru pomarańczowego.

Ubijać żółtka z cukrem, aż wytworzy się gęsta, spieniona masa.

Dodać zimne espresso oraz likier pomarańczowy.

Następnie wmieszać bitą śmietanę.

Wszystko wlać do szklanek lub filiżanek.

Szklanki włożyć do zamrażalnika.

(*: Nadużywanie alkoholu szkodzi zdrowiu.)

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)