Przygotowanie kawy z kawy mielonej; Uwaga! Przygotowując kawę LONG; Regulacja młynka do kawy - DeLonghi ECAM550.65.SB - Instrukcja obsługi - Strona 14

DeLonghi ECAM550.65.SB Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 28
Ładowanie instrukcji

268

• Gdy ekspres przygotowuje kawę, można w dowolnym

momencie przerwać jej wytwarzanie poprzez wciśnięcie
przycisku (B2) przy „STOP ”.

Po zakończeniu wytwarzania, jeżeli chce się zwiększyć ilość
kawy w filiżance, wystarczy wcisnąć przełącznik (B2) przy
„EXTRA ”: po osiągnięciu żądanej ilości, wcisnąć prze-
łącznik przy „STOP ”.

Po zakończeniu parzenia, urządzenie jest gotowe do kolejnego
użycia.

Zwróć uwagę!

• Podczas użycia, na wyświetlaczu mogą się pojawić ko-

munikaty (NAPEŁNIJ ZBIORNIK, OPRÓŻNIJ POJEMNIK
NA FUSY itp.) których znaczenie opisano w rozdziale „17.
Komunikaty pojawiające się na wyświetlaczu”.

• Aby uzyskać kawę o wyższej temperaturze, należy zapo-

znać się z paragrafem „7.6 Porady w celu uzyskania kawy
o wyższej temperaturze”.

• Jeżeli kawa wypływa kropla za kroplą, jest zbyt słaba, z

małą pianką lub jest zimna, należy przeczytać wskazówki
podane w rozdziale „7.5 Regulacja młynka do kawy" i roz-
dziale „18. Rozwiązywanie problemów".

• Można spersonalizować każde przygotowanie kawy (patrz

rozdziały „10. Personalizacja napojów" i „11. Zapisanie
własnego profilu”).

• Jeśli tryb „Oszczędność Energetyczna” jest aktywny, wy-

twarzanie pierwszej kawy może wymagać kilku sekund
oczekiwania

7.4 Przygotowanie kawy z kawy mielonej

Uwaga!

• Nie wsypywać kawy mielonej do wyłączonego urządzenia,

aby jej w nim nie rozsypać. W takim przypadku ekspres
mógłby ulec uszkodzeniu.

• Wsypywać zawsze tylko 1 płaską miarkę (C2) kawy, w

przeciwnym wypadku wnętrze urządzenia mogłoby się
zabrudzić lub zapchać lejek (A4).

• Używając kawy mielonej, można jednorazowo przygoto-

wać tylko jedną filiżankę kawy.

1. Wcisnąć przełącznik (B2) przy „SMAK” (B10), dopóki na

wyświetlaczu (B1) nie pojawi się „

” (mielona).

2. Otworzyć pokrywkę lejka do kawy mielonej (A2).
3. Upewnić się, że lejek (A4) nie jest zapchany, następnie

wsypać jedną płaską miarkę kawy mielonej (rys. 12).

4. Ustawić filiżankę pod otworem dozownika kawy (A8) (rys.

11).

5. Wybrać żądany rodzaj kawy:

Wybór bezpośredni:

- Espresso (B7)

-

Coffee (B8)

-

Long (B9)

6. Rozpoczyna się wytwarzanie kawy i na wyświetlaczu po-

jawia się ilość oraz pasek postępu, który wypełnia się w
miarę przygotowywania kawy.

Zwróć uwagę:

• Gdy ekspres przygotowuje kawę, można w dowolnym

momencie przerwać jej wytwarzanie poprzez wciśnięcie
przycisku (B2) przy „STOP ”.

Po zakończeniu wytwarzania, jeżeli chce się zwiększyć ilość
kawy w filiżance, wystarczy wcisnąć przełącznik (B2) przy
„EXTRA ”: po osiągnięciu żądanej ilości, wcisnąć prze-
łącznik przy „STOP ”.

Po zakończeniu parzenia, urządzenie jest gotowe do kolejnego
użycia.

Uwaga! Przygotowując kawę LONG

:

W połowie parzenia pojawia się komunikat „WSYP KAWĘ MIE-
LONĄ, MAKSYMALNIE JEDNA MIARKA”. Wsypać płaską miarkę
kawy mielonej i wcisnąć przełącznik (B2) przy „OK ”.

Zwróć uwagę!

• Podczas użycia, na wyświetlaczu mogą się pojawić ko-

munikaty (NAPEŁNIJ ZBIORNIK, OPRÓŻNIJ POJEMNIK

NA FUSY itp.), których znaczenie opisano w rozdziale „17.

Komunikaty pojawiające się na wyświetlaczu”.

• Aby uzyskać kawę o wyższej temperaturze, należy zapo-

znać się z paragrafem „7.6 Porady w celu uzyskania kawy

o wyższej temperaturze”.

• Jeśli tryb „Oszczędność Energetyczna” jest aktywny, wy-

twarzanie pierwszej kawy może wymagać kilku sekund
oczekiwania.

7.5 Regulacja młynka do kawy

Nie należy regulować młynka do kawy, przynajmniej począt-
kowo, ponieważ jest on fabrycznie ustawiony na odpowiednie
wytwarzanie kawy.
Jeżeli jednak, po zaparzeniu pierwszych kaw okaże się, że wy-
twarzanie kawy jest zbyt słabe i z małą ilością pianki lub jest
ona wytwarzana zbyt wolno (kropla za kroplą), należy poprawić
ustawienie przy pomocy pokrętła regulacji stopnia zmielenia
kawy (A5 - rys. 9).

Zwróć uwagę!

Pokrętło regulacji może być używane wyłącznie podczas pracy
młynka do kawy, na początkowym etapie przygotowywania
napojów na bazie kawy.

Jeżeli kawa wypływa zbyt wolno lub
nie wypływa wcale, przekręcić pokrętło
zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek
zegara o jeden przeskok w stronę nume-
ru 7.
Natomiast, aby uzyskać wytwarzanie

mocniejszej kawy oraz poprawić wygląd pianki, przekręcić je
w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek zegara

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)