Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze; Odnosząc się do koloru palenia stosowanej kawy, powoli; „Idealna dawka”; • Wewnątrz filtrów kawy znajduje się wypukła linia: odpo-; Zakres - DeLonghi EC9155W - Instrukcja obsługi - Strona 7

DeLonghi EC9155W Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

185

Przy pierwszym użyciu należy zaparzyć 4-5 kaw celem uzyska-
nia zadowalającego efektu: zwrócić szczególną uwagę na dawkę
kawy mielonej w filtrze ((C3) lub (C4)) (patrz instrukcje w para-
grafie „4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)”).
Postępować jak wskazano w rozdziale „„Idealna dawka””.

4. PRZYGOTOWANIE KAWY
4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)

1. Wsypać ziarna do pojemnika (A3) (rys. 9). Zaleca się wsypa-

nie tylko niezbędnej ilości ziaren do przygotowania wybra-
nego napoju: w ten sposób stosuje się zawsze świeżą kawę;

2. Stopień zmielenia jest fabrycznie ustawiony na 5 (średni

stopień zmielenia). Jeżeli wynik nie będzie zadowalający,
wyregulować poziom na podstawie osobistego smaku i
rodzaju kawy (regulacji należy dokonać podczas działania
młynka) (rys. 10).

Zwróć uwagę:

Dla większości rodzajów kawy zaleca się stopień

zmielenia w zakresie od 3 do 6. Rezultatem mielenia ze stopniem 1
lub 2 jest bardzo drobna kawa, do użycia tylko w przypadku szcze-
gólnego typu kawy (jasno palona) lub w przypadku zauważenia
niezbyt wysokiej jakości kawy i wynikające ze zużycia żaren (zbyt
grubo zmielona).

3. Włożyć jeden z filtrów kawy (C3) lub (C4) do uchwytu filtra

(C1). Wcisnąć przycisk

(B5), aby wybrać przygoto-

wanie 1 lub 2 filiżanek: taki wybór podwaja również ilość
przygotowanej kawy espresso.

4. Wyregulować pokrętło ilości (B4) poczynając od minimal-

nej pozycji (rys. 11).

Przy pierwszym użyciu, pozostawić pokrętło na pozycji min. Na
początku, normalne jest że trzeba wykonać kilka prób w celu
znalezienia idealnego wyregulowania. Zalecamy rozpoczęcie od
ustawień fabrycznych, następnie, w razie konieczności, zmianę
zgodnie ze wskazówkami z paragrafu „Wyregulować ilość kawy
mielonej w filtrze”.
5. Zaczepić lejek dozownika (C2) w uchwycie na filtr: 1

wcisnąć; 2 przekręcić, aż do zablokowania (rys. 12).

6. Założyć uchwyt na filtr na wylocie młynka do kawy (A13)

(rys. 13).

7. Docisnąć uchwyt na filtr, aż do usłyszenia „Kliknięcia” (rys.

14), następnie puścić: rozpocznie się mielenie, które zosta-
nie następnie automatycznie przerwane.

Zwróć uwagę:

Jeżeli zechce się ręcznie przerwać mielenie, wy-

starczy ponownie nacisnąć na uchwyt na filtr (do momentu usły-
szenia Kliknięcia).

Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze

5

X

-j

a

s

n

y

ja

s

n

y

ś

r

e

d

n

i

ś

re

dn

io-

cie

m

ciemny

X-c

iem

n

y

Każdy rodzaj ziaren daje inny rezultat podczas mielenia i z tego
powodu, na początku regulacji dawki jest wymagana szczególna
uwaga.
Ilustracja przedstawia wskazówki na temat sposobu regulacji
dawki, w zależności od koloru palenia: należy je zastosować jako
punkty wyjściowy, ale mogą się zmieniać w zależności od składu
ziaren kawy.
1. Ustawić dawkę (aby dojść do oznakowania wytłoczonego

wewnątrz filtra) poczynając od minimalnej pozycji. Cyfry
na pokrętle są praktycznym wskaźnikiem do zaznaczenia
po osiągnięciu idealnej dawki w filtrze. Cyfry nie odpowia-
dają ustawieniom młynka kawy, jednostkom miary (g / oz)
ani czasowi mielenia.

2. Odnosząc się do koloru palenia stosowanej kawy, powoli

obrócić pokrętło.

4.2 Etap 2 - Ubijanie (tamping)

1. Po zmieleniu, wyjąć uchwyt na filtr (rys. 15).
2. Lekko uderzać w lejek dozownika (C2), aby wyrównać

zmieloną kawę.

3. (Tylko w niektórych modelach): umieścić filtr w odpowied-

nim gnieździe na podkładce do ubijania (C12) (rys. 16).

4. Ubić kawę, używając odpowiedniej praski (C11) (rys. 17).
5. Wyjąć lejek dozownika przekręcając go w lewo i pociągając

do góry (rys. 18) i sprawdzić, czy dawka jest prawidłowa
(patrz paragraf „„Idealna dawka””).

6. Zaczepić uchwyt na filtr na dozowniku kawy (A10) (rys. 19).

Zwróć uwagę:

Ewentualne resztki kawy pozostałe po ubijaniu

na krawędziach filtra, pod żadnym względem nie wpływają na
jakość parzenia i w związku z tym na końcowy rezultat.

„Idealna dawka”

• Wewnątrz filtrów kawy znajduje się wypukła linia: odpo-

wiada jej idealna dawka odpowiada;

Zakres

mielenia

extra

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)