Temperatura przygotowania kawy - DeLonghi EC9155MB - Instrukcja obsługi - Strona 8

DeLonghi EC9155MB Ekspres do kawy – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

186

Idealna

dawka

• Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie.

Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz-

ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B4).

• Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a

dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo-

wać drobniejszy lub grubszy stopień zmielenia (patrz „4.1

Etap 1 - Mielenie (grinding)”). Jeżeli ekstrakcja kawy jest

zbyt mocna (wytwarzanie zbyt wolne), stopień zmielenia

musi być grubszy. Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba

(wytwarzanie zbyt szybkie), stopień zmielenia musi być
drobniejszy.

4.3 Etap 3 - Parzenie (brewing)

1. Wybrać temperaturę (rys. 20) (patrz „Temperatura przygo-

towania kawy”).

2. Wybrać żądany napój (rys. 21). Jeżeli napój został zapro-

gramowany (patrz rozdział „6. Zaprogramować ilości napo-
jów”), jego kontrolka szybko miga.

3. Wcisnąć OK (B6), aby rozpocząć parzenie (rys. 22) (wstępne

parzenie i parzenie). Wytwarzanie kawy zostanie przerwa-
ne automatycznie.

Temperatura przygotowania kawy

Temperatura wody jest kontrolowana podczas całego cyklu pro-
cesu przygotowywania w celu zagwarantowania stabilności na
etapie ekstrakcji. Specialista Arte oferuje 3 temperatury parze-
nia*, które odpowiadają zakresowi od 92° do 96°C.
W zależności od rodzaju i palenia ziaren zaleca się różną tem-
peraturę: ziarna Robusta wymagają niskiej temperatury; ziarna
Arabica wysokiej. Dotyczy to również ziaren o ciemnym kolorze
palenia lub ziarna palone.

Poziom
temperatury

Odpowiadająca
kontrolka

Poziom palenia

MIN.

Ciemny

ŚRED.

Średnio-ciemny

MAKS.

Jasno - średni

*

Taka temperatura odnosi się do wody w thermoblock. Jest
więc różna od temperatury napoju w filiżance lub od tem-
peratury zmierzonej, gdy napój wypływa z dysz uchwytu
na filtr.

5. PRZYGOTOWYWANIE NAPOJÓW MLECZNYCH
5.1 Spienić mleko

1. Wlać do dzbanka (C8) ilość mleka, które chce się podgrzać/

spienić, pamiętając, że objętość mleka zwiększy się 2 lub 3
razy (rys. 23). Aby uzyskać bardziej gęstą i obfitą piankę,
powinno się używać krowiego mleka z lodówki (około 5°
C).

2. Ustawić dzbanek pod lancą pary i wcisnąć przycisk pary

(B9) (rys. 24).

3. Aby spienić mleko, umieścić lancę pary (A9) na powierzchni

mleka: w ten sposób powietrze wymiesza się z mlekiem i
parą.

4. Utrzymywać lancę pary na powierzchni, pamiętając aby

nie dostało się zbyt dużo powietrza, które doprowadzi do
powstawania dużych pęcherzy.

5. Zanurzyć lancę pary pod powierzchnią mleka: w ten spo-

sób wytworzy się wir. Po osiągnięciu żądanej temperatury,
ponownie wcisnąć przycisk pary i przed usunięciem dzban-
ka z mlekiem poczekać, aż wytwarzanie pary zostanie
przerwane.

Barman radzi:

• Zimne mleko jest lepsze

. Zawsze używać zimnego

mleka prosto z lodówki.

• Dla uzyskania lepszego rezultatu, należy zawsze włożyć

dzbanek z mlekiem do lodówki.

• Tłuste mleko gwarantuje idealny rezultat. Rezultat i struk-

tura pianki są zależne od rodzaju zastosowanego mleka

krowiego lub napojów roślinnych.

• Po spienieniu mleka, usunąć pęcherzyki delikatnie przekrę-

cając dzbanek na mleko.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)