aby usunąć resztki. Tej wody nie wolno spożywać. - Clatronic ES 2999 - Instrukcja obsługi - Strona 8
![Clatronic ES 2999](https://cdn.manualsarea.com/instructions-2/101274/webp/1.webp)
Spis treści:
- Strona 4 – Ogólne wskazówki bezpieczeństwa; • Pracującego; Specjalne wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania; Proszę nie korzystać z urządzenia bez wody.
- Strona 5 – Przegląd elementów obłsugi; Rysunek 1; Przed pierwszym użyciem
- Strona 6 – Typ; Przygotowywanie espresso; znajdowała się woda, proszę odwrócić urządzenie i wylać wodę.
- Strona 7 – Przygotowywanie cappuccino; sekund kontynuować spienianie, wedle państwa uznania, lub
- Strona 8 – aby usunąć resztki. Tej wody nie wolno spożywać.
- Strona 9 – Dane techniczne; Zastrzega się prawo do zmian technicznych!; WARUNKI GWARANCJI; w miarę możliwości
- Strona 11 – Znaczenie symbolu „Pojemnik na śmieci“
PL
63
Wskazówki pomocnicze
•
Aby poprawić smak espresso i zapobiec osadzaniu się kamienia w maszynie
zaleca się używanie fi ltrowanej lub butelkowanej wody. Nie należy używać
wody destylowanej ponieważ jest ona bez smaku.
•
Tajemnicą spieniania mleka jest właściwa technika, którą można osiągnąć
tylko przez ćwiczenie.
•
Jeżeli czas przygotowania kawy wydłuża się (tzn. gdy kawa wolno wypływa z
głowicy zaparzania), przyczyną może być zbyt drobne zmielenie ziaren, lub
użycie zbyt dużej ilości kawy ewent. zbyt silne dociśnięcie łyżeczką.
•
Gdy czas przygotowanie kawy trwa bardzo krótko (tzn. gdy kawa szybko
wypływa z głowicy zaparzania), przyczyną może być zbyt grube zmielenie
ziaren, użycie zbyt małej ilości kawy ewent. za lekkie dociśnięcie łyżeczką.
•
Jeżeli wolą Państwo otrzymać z mleka gęściejszą pianę, proszę po spienieniu
mleka i przed dodaniem piany do espresso odstawić je na 30 do 60 sekund.
•
Jeżeli stwierdzą Państwo, że okres zaparzanie znacznie się wydłużył i/ lub
dysza pary jest często zapchana, urządzenie powinno zostać oczyszczone z
kamienia. Proszę napełnić bojler środkiem usuwającym kamień wyprodukowa-
nym na bazie kwasu cytrynowego (patrz instrukcja producenta dotycząca do-
zowania). Proszę postępować kolejno jak podano w punktach „Przygotowanie
espresso”. Proszę nie napełniać szali fi ltra zmieloną kawą! Po oczyszczeniu z
kamienia proszę 2-3krotnie przeprowadzić proces zaparzania z samą wodą.
Czyszczenie i pielęgnacja
•
Przed czyszczeniem urządzenia proszę zapoznać się ze wskazówkami
dotyczącymi bezpiecznego użytkowania.
•
Proszę wyciągnąć wtyczkę z sieci i poczekać aż urządzenie ostygnie.
•
Do usuwania kamienia proszę używać zawsze tego samego środka wyprodu-
kowanego na bazie kwasu cytrynowego.
Ważna wskazówka!
Po odwapnianiu zagotuj kilka raty (3-4 razy) czystą wodę,
aby usunąć resztki. Tej wody nie wolno spożywać.
•
Proszę przetrzeć urządzenie czystą, wilgotną szmatką.
•
Proszę nie stosować żadnych rozpuszczalników.
•
Proszę w zwykły sposób umyć obudowę fi ltra, uchwyt fi ltra, szklany dzbanus-
zek, pokrywę dzbanka, pokrywę podgrzewacza wody oraz ruszt skraplania.
•
Proszę nie myć żadnych części maszyny w zmywarce.
•
Aby oczyścić dyszę pary proszę przez 3 sekundy po wyjęciu dyszy z mleka
wypuszczać resztę pary. Proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję
wyłączone i przetrzeć dyszę czystą, wilgotną szmatką.
Ostrożnie
: metalowa dysza może być gorąca.
05-ES 2999 Skala 63
09.12.2005, 8:49:43 Uhr
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
PL 59 Ogólne wskazówki bezpieczeństwa • Przed uruchomieniem urządzenia proszę bardzo dokładnie przeczytać instrukcję obsługi.Proszę zachować ją wraz z kartą gwarancyjną, paragonem i w miarę możliwości również kartonem z opakowaniem wewnętrznym. • Proszę wykorzystywać urządzenie jedynie dla prywatneg...
PL 60 • Proszę napełniać bojler wyłącznie zimną wodą. • Aby się upewnić, że usunięte zostały resztki ciśnienia pary z poprzednie-go zaparzania, proszę pod dyszę pary postawić pojemnik z zimną wodą. Proszę unieść pojemnik, aż dysza zanurzy się w wodzie. Proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozy...
PL 61 Proszę pamiętać o wskazówkach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia! Zalecamy, aby przed przyrządzeniem pierwszej fi liżanki espresso lub cappucci-no przeprowadzić pełny proces zaparzania, jak opisano w punkcie „Zaparzanie espresso“, nie wsypując jednak kawy. W ten sposób usunięty zos...
Inne modele ekspresy do kawy Clatronic
-
Clatronic ES 2611
-
Clatronic ES 2657
-
Clatronic ES 2968
-
Clatronic ES 2970
-
Clatronic ES 3643
-
Clatronic ES 3643 (263338)
-
Clatronic KA 2508
-
Clatronic KA 2534
-
Clatronic KA 2535
-
Clatronic KA 2563