Przygotowywanie cappuccino; sekund kontynuować spienianie, wedle państwa uznania, lub - Clatronic ES 2999 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Spis treści:
- Strona 4 – Ogólne wskazówki bezpieczeństwa; • Pracującego; Specjalne wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania; Proszę nie korzystać z urządzenia bez wody.
- Strona 5 – Przegląd elementów obłsugi; Rysunek 1; Przed pierwszym użyciem
- Strona 6 – Typ; Przygotowywanie espresso; znajdowała się woda, proszę odwrócić urządzenie i wylać wodę.
- Strona 7 – Przygotowywanie cappuccino; sekund kontynuować spienianie, wedle państwa uznania, lub
- Strona 8 – aby usunąć resztki. Tej wody nie wolno spożywać.
- Strona 9 – Dane techniczne; Zastrzega się prawo do zmian technicznych!; WARUNKI GWARANCJI; w miarę możliwości
- Strona 11 – Znaczenie symbolu „Pojemnik na śmieci“
PL
62
nia. Zaświeci się wskaźnik pracy urządzenia. Po około 3 minutach espresso
popłynie do szklanego dzbanka. Zapala się lampka „Gotowe“.
12. Gdy proces zaparzania zostanie zakończony proszę przekręcić przełącznik kon-
trolny na pozycję wyłączone. Proszę zdjąć szklany dzbanek z rusztu skraplania.
13. Po zaparzeniu espresso proszę odczekać kilka sekund zanim zdejmiecie
Państwo uchwyt fi ltra. Proszę zaryglować szalę fi ltra przy pomocy zabezpiec-
zenia fi ltra. Proszę opukując naczynie usunąć zużytą kawę. Proszę oczyścić
urządzenie jak opisano w punkcie „Czyszczenie i pielęgnacja”.
Przygotowywanie cappuccino
Aby przygotować cappuccino proszę postępować według punktów 1 - 12 instrukcji
dotyczącej przygotowywania espresso, a następnie jak opisano poniżej.
1. Proszę napełnić wcześniej podgrzaną (-e) fi liżankę (-i) gotowym espresso.
2. Proszę napełnić szklany dzbanek świeżym, zimnym mlekiem, maksymalnie do
oznakowania 4 fi liżanek. Aby piana miała odpowiednią konsystencję, należy
stosować mleko z dużą zawartością tłuszczu!
3. Proszę ustawić szklany dzbanuszek pod dyszą wylotu pary. Proszę unieść
naczynie, aż dysza pary zanurzy się w mleku na ok. pół centymetra. Proszę
wolno przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję wypuszczania pary. Z dyszy
zacznie wydobywać się para spieniająca mleko. Gdy zanurzycie Państwo
końcówkę dyszy w mleku, proszę poruszać naczyniem wykonując przy tym
okrężny ruch. Gdy ilość piany się zwiększy, proszę delikatnie unieść dzbanus-
zek w taki sposób, aby dysza cały czas była lekko zanurzona w mleku. Proszę
jeszcze przez 45
-90
sekund kontynuować spienianie, wedle państwa uznania, lub
do chwili, gdy mleko podwójnie zwiększy swoją objętość. Proszę uważać, aby
mleko nie przegrzało się lub nie zagotowało, ponieważ zniszczyłoby to pianę.
Proszę nie zanurzać dyszy piany w mleku głębiej niż na jeden centymetr. Spie-
nianie odbywa się prawidłowo, jeżeli słychać syczący odgłos. Po zakończeniu
spieniania proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję wyłączone. W
dzbanku znajdują się pół na pół podgrzane mleko i pianka.
4. Proszę łyżeczką przełożyć pianę z dzbanuszka do fi liżanek z kawą espresso.
Proszę dolać mleko. Cappuccino przyrządza się z jednej trzeciej kawy, jednej
trzeciej gorącego mleka i jednej trzeciej spienionego mleka.
5. Aby się upewnić, że nie nastąpiła kumulacja resztek ciśnienia pary, proszę
ustawić pojemnik z zimną wodą pod dyszę pary i zanurzyć dyszę w wodzie.
Proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję upuszczanie pary. Resztki
pary zostaną spuszczone, gdy na końcówka pary zacznie bulgotać.
Ważne
: za każdym razem przed rozpoczęciem kolejnego zaparzania należy
spuścić pozostałe ciśnienie. Gdy bulgotanie ustanie, ciśnienie zostało zlikwi-
dowane. Proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozycję wyłączone. Po
zakończeniu zaparzania proszę odczekać jeszcze kilka sekund zanim zdejmie-
cie Państwo uchwyt fi ltra. Proszę czyścić urządzenie jak opisano w punkcie
„Czyszczenie i pielęgnacja”.
05-ES 2999 Skala 62
09.12.2005, 8:49:43 Uhr
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
PL 59 Ogólne wskazówki bezpieczeństwa • Przed uruchomieniem urządzenia proszę bardzo dokładnie przeczytać instrukcję obsługi.Proszę zachować ją wraz z kartą gwarancyjną, paragonem i w miarę możliwości również kartonem z opakowaniem wewnętrznym. • Proszę wykorzystywać urządzenie jedynie dla prywatneg...
PL 60 • Proszę napełniać bojler wyłącznie zimną wodą. • Aby się upewnić, że usunięte zostały resztki ciśnienia pary z poprzednie-go zaparzania, proszę pod dyszę pary postawić pojemnik z zimną wodą. Proszę unieść pojemnik, aż dysza zanurzy się w wodzie. Proszę przekręcić przełącznik kontrolny na pozy...
PL 61 Proszę pamiętać o wskazówkach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia! Zalecamy, aby przed przyrządzeniem pierwszej fi liżanki espresso lub cappucci-no przeprowadzić pełny proces zaparzania, jak opisano w punkcie „Zaparzanie espresso“, nie wsypując jednak kawy. W ten sposób usunięty zos...
Inne modele ekspresy do kawy Clatronic
-
Clatronic ES 2611
-
Clatronic ES 2657
-
Clatronic ES 2968
-
Clatronic ES 2970
-
Clatronic KA 2508
-
Clatronic KA 2534
-
Clatronic KA 2535
-
Clatronic KA 2563
-
Clatronic KA 2564
-
Clatronic KA 2740