• W przypadku stosowania kawy mielonej:; Temperatura przygotowania kawy - DeLonghi EC9355BM - Instrukcja obsługi - Strona 7

Spis treści:
- Strona 5 – Więcej informacji na stronie Delonghi.com.; Tabletki czyszczące; PRZYGOTOWANIE URZĄDZENIA; Włożyć tackę na skropliny (A10) wraz z kratką na filiżanki; PIERWSZE WŁĄCZENIE URZĄDZENIA; Pod dyszą gorącej wody
- Strona 6 – Stopień zmielenia od 3 do 6 jest zalecany do; Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze; Po upewnieniu się że dawka kawy jest prawidłowa (patrz; „Idealna dawka”; Filtry kawy posiadają wewnętrzne oznaczenie, określające; Oznaczenie laserowe; Filtry z oznaczeniem laserowym: idealna dawka
- Strona 7 – • W przypadku stosowania kawy mielonej:; Temperatura przygotowania kawy
- Strona 8 – • Aby przywrócić ustawienia fabryczne, przytrzymać; Kawa
- Strona 10 – JAK UŻYWAĆ SOFTBALLS
- Strona 11 – Aby przeprowadzić odkamienianie
- Strona 12 – ZNACZENIE KONTROLEK; KONTROLKI
- Strona 15 – NIEPRAWIDŁOWOŚCI
- Strona 17 – Prowadnik kawy w młynku jest zatkany
238
• Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie.
Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz-
ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B2).
• Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a
dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo-
wać drobniejszy lub grubszy stopień zmielenia (patrz „4.1
Etap 1 - Mielenie (grinding)”). Jeżeli ekstrakcja kawy jest
zbyt mocna (wytwarzanie zbyt wolne), stopień zmielenia
musi być grubszy. Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba
(wytwarzanie zbyt szybkie), stopień zmielenia musi być
drobniejszy.
• Barman radzi:
Wyjąć uchwyt na filtr gdy dźwignia praski
(A20) jest opuszczona w celu uzyskania idealnego wykoń-
czenia dawki kawy.
• W przypadku stosowania kawy mielonej:
- wsypać kawę mieloną do filtra;
- ustawić pokrętło na
;
- zaczepić uchwyt na filtr na wylocie młynka do kawy;
- Obniżyć dźwignię ubijania.
4.3 Etap 3 - Parzenie (brewing)
1. Wybrać temperaturę (rys. 20) (patrz „Temperatura przygo-
towania kawy”).
2. Wybrać żądany napój (rys. 21).
3. Wcisnąć OK (B5), aby rozpocząć parzenie (rys. 11) (wstępne
parzenie i parzenie). Wytwarzanie kawy zostanie przerwa-
ne automatycznie.
Temperatura przygotowania kawy
Temperatura wody jest kontrolowana podczas całego cyklu
procesu przygotowywania w celu zagwarantowania stabilności
na etapie ekstrakcji. Specialista Prestigio oferuje 3 temperatury
parzenia*, które odpowiadają zakresowi od 92° do 96°C.
W zależności od rodzaju i palenia ziaren zaleca się różną tem-
peraturę: ziarna Robusta wymagają niskiej temperatury; ziarna
Arabica wysokiej. Dotyczy to również ziaren o ciemnym kolorze
palenia lub ziarna palone.
Poziom
temperatury
Odpowiadająca
kontrolka
Poziom palenia
MIN.
ciemny
ŚRED.
Średnio-ciemny
MAKS.
Jasno - ciemny
*
Taka temperatura odnosi się do wody w thermoblock. Jest
więc różna od temperatury napoju w filiżance lub od tem-
peratury zmierzonej, gdy napój wypływa z dysz uchwytu
na filtr.
5. PRZYGOTOWYWANIE NAPOJÓW MLECZNYCH
5.1 Spienić mleko
1. Wlać do dzbanka (C10) ilość mleka, które chce się pod-
grzać/spienić, pamiętając, że objętość mleka zwiększy się
2 lub 3 razy (rys. 22). Aby uzyskać bardziej gęstą i obfitą
piankę, powinno się używać krowiego mleka z lodówki
(około 5° C).
2. W celu spienienia mleka, umieścić rurkę wytwarzania pary
(A6) na jego powierzchni: w ten sposób powietrze wymie-
sza się z mlekiem i parą.
3. Utrzymywać dyszę pary a powierzchni, pamiętając aby nie
wychwytywać zbyt dużo powietrza, które wytworzy duże
pęcherzyki.
4. Zanurzyć dyszę pary pod powierzchnią mleka: w ten spo-
sób wytworzy się wir. Po osiągnięciu żądanej temperatury,
zamknąć pokrętło pary i przed wyjęciem dzbanka z mle-
kiem poczekać, aż wytwarzanie pary zostanie całkowicie
przerwane.
Barman radzi:
• Zimne mleko jest lepsze
. Zawsze używać zimnego
mleka prosto z lodówki.
• Dla uzyskania lepszego rezultatu, należy zawsze włożyć
dzbanek z mlekiem do lodówki.
• Tłuste mleko gwarantuje idealny rezultat. Rezultat i struk-
tura pianki są zależne od rodzaju zastosowanego mleka
krowiego lub napojów roślinnych.
• Po spienieniu mleka, usunąć pęcherzyki delikatnie przekrę-
cając dzbanek na mleko.
Czyszczenie dyszy pary:
1. Po każdym użyciu, usunąć resztki mleka z dyszy pary (rys.
23) za pomocą szmatki. W celu dogłębnego wyczyszczenia,
zaleca się zastosowanie Eco MultiClean: gwarantuje higie-
nę, usuwając białka i tłuszcze z mleka i można go stosować
do czyszczenia całego ekspresu.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
236 Przed rozpoczęciem użytkowania, należy uważnie prze-czytać broszurę, w której wskazano ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa. 1. OPIS1.1 Opis urządzenia - A A1. Pokrywa pojemnika na ziarnaA2. Pojemnik na ziarnaA3. Podstawka na filiżankiA4. Pokrętło paryA5. Dysza gorącej wodyA6. Rurka wytwarzania ...
237 Przed rozpoczęciem użytkowania ekspresu, należy przepłukać jego wewnętrzne obwody. Należy postępować następująco:4. Zaczepić łyżkę uchwytu na filtr (C1) wraz z filtrem w eks- presie: w celu prawidłowego zaczepienia, wyrównać rączkę łyżki z symbolem „INSERT” (rys. 10) i przekręcić uchwyt wprawo, ...
238 • Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie. Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz- ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B2). • Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo- wać drobniejszy lub ...
Inne modele ekspresy do kawy DeLonghi
-
DeLonghi Dinamica Plus ECAM 370.95.T
-
DeLonghi EC9155GR
-
DeLonghi EC9155GRPKK
-
DeLonghi EC9155MB
-
DeLonghi EC9155MBPK
-
DeLonghi EC9155W
-
DeLonghi EC9155WPKK
-
DeLonghi ECAM 370.95
-
DeLonghi ECAM 372.95
-
DeLonghi ECAM370.95.T Dinamica Plus