• W przypadku stosowania kawy mielonej:; Temperatura przygotowania kawy - DeLonghi EC9355BM - Instrukcja obsługi - Strona 7

DeLonghi EC9355BM
Ładowanie instrukcji

238

• Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie.

Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz-

ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B2).

• Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a

dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo-

wać drobniejszy lub grubszy stopień zmielenia (patrz „4.1

Etap 1 - Mielenie (grinding)”). Jeżeli ekstrakcja kawy jest

zbyt mocna (wytwarzanie zbyt wolne), stopień zmielenia

musi być grubszy. Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba

(wytwarzanie zbyt szybkie), stopień zmielenia musi być
drobniejszy.

• Barman radzi:

Wyjąć uchwyt na filtr gdy dźwignia praski

(A20) jest opuszczona w celu uzyskania idealnego wykoń-

czenia dawki kawy.

• W przypadku stosowania kawy mielonej:

- wsypać kawę mieloną do filtra;

- ustawić pokrętło na

;

- zaczepić uchwyt na filtr na wylocie młynka do kawy;
- Obniżyć dźwignię ubijania.

4.3 Etap 3 - Parzenie (brewing)

1. Wybrać temperaturę (rys. 20) (patrz „Temperatura przygo-

towania kawy”).

2. Wybrać żądany napój (rys. 21).
3. Wcisnąć OK (B5), aby rozpocząć parzenie (rys. 11) (wstępne

parzenie i parzenie). Wytwarzanie kawy zostanie przerwa-
ne automatycznie.

Temperatura przygotowania kawy

Temperatura wody jest kontrolowana podczas całego cyklu
procesu przygotowywania w celu zagwarantowania stabilności
na etapie ekstrakcji. Specialista Prestigio oferuje 3 temperatury
parzenia*, które odpowiadają zakresowi od 92° do 96°C.
W zależności od rodzaju i palenia ziaren zaleca się różną tem-
peraturę: ziarna Robusta wymagają niskiej temperatury; ziarna
Arabica wysokiej. Dotyczy to również ziaren o ciemnym kolorze
palenia lub ziarna palone.

Poziom
temperatury

Odpowiadająca
kontrolka

Poziom palenia

MIN.

ciemny

ŚRED.

Średnio-ciemny

MAKS.

Jasno - ciemny

*

Taka temperatura odnosi się do wody w thermoblock. Jest
więc różna od temperatury napoju w filiżance lub od tem-
peratury zmierzonej, gdy napój wypływa z dysz uchwytu
na filtr.

5. PRZYGOTOWYWANIE NAPOJÓW MLECZNYCH
5.1 Spienić mleko

1. Wlać do dzbanka (C10) ilość mleka, które chce się pod-

grzać/spienić, pamiętając, że objętość mleka zwiększy się
2 lub 3 razy (rys. 22). Aby uzyskać bardziej gęstą i obfitą
piankę, powinno się używać krowiego mleka z lodówki
(około 5° C).

2. W celu spienienia mleka, umieścić rurkę wytwarzania pary

(A6) na jego powierzchni: w ten sposób powietrze wymie-
sza się z mlekiem i parą.

3. Utrzymywać dyszę pary a powierzchni, pamiętając aby nie

wychwytywać zbyt dużo powietrza, które wytworzy duże
pęcherzyki.

4. Zanurzyć dyszę pary pod powierzchnią mleka: w ten spo-

sób wytworzy się wir. Po osiągnięciu żądanej temperatury,
zamknąć pokrętło pary i przed wyjęciem dzbanka z mle-
kiem poczekać, aż wytwarzanie pary zostanie całkowicie
przerwane.

Barman radzi:

• Zimne mleko jest lepsze

. Zawsze używać zimnego

mleka prosto z lodówki.

• Dla uzyskania lepszego rezultatu, należy zawsze włożyć

dzbanek z mlekiem do lodówki.

• Tłuste mleko gwarantuje idealny rezultat. Rezultat i struk-

tura pianki są zależne od rodzaju zastosowanego mleka

krowiego lub napojów roślinnych.

• Po spienieniu mleka, usunąć pęcherzyki delikatnie przekrę-

cając dzbanek na mleko.

Czyszczenie dyszy pary:

1. Po każdym użyciu, usunąć resztki mleka z dyszy pary (rys.

23) za pomocą szmatki. W celu dogłębnego wyczyszczenia,
zaleca się zastosowanie Eco MultiClean: gwarantuje higie-
nę, usuwając białka i tłuszcze z mleka i można go stosować
do czyszczenia całego ekspresu.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 5 - Więcej informacji na stronie Delonghi.com.; Tabletki czyszczące; PRZYGOTOWANIE URZĄDZENIA; Włożyć tackę na skropliny (A10) wraz z kratką na filiżanki; PIERWSZE WŁĄCZENIE URZĄDZENIA; Pod dyszą gorącej wody

236 Przed rozpoczęciem użytkowania, należy uważnie prze-czytać broszurę, w której wskazano ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa. 1. OPIS1.1 Opis urządzenia - A A1. Pokrywa pojemnika na ziarnaA2. Pojemnik na ziarnaA3. Podstawka na filiżankiA4. Pokrętło paryA5. Dysza gorącej wodyA6. Rurka wytwarzania ...

Strona 6 - Stopień zmielenia od 3 do 6 jest zalecany do; Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze; Po upewnieniu się że dawka kawy jest prawidłowa (patrz; „Idealna dawka”; Filtry kawy posiadają wewnętrzne oznaczenie, określające; Oznaczenie laserowe; Filtry z oznaczeniem laserowym: idealna dawka

237 Przed rozpoczęciem użytkowania ekspresu, należy przepłukać jego wewnętrzne obwody. Należy postępować następująco:4. Zaczepić łyżkę uchwytu na filtr (C1) wraz z filtrem w eks- presie: w celu prawidłowego zaczepienia, wyrównać rączkę łyżki z symbolem „INSERT” (rys. 10) i przekręcić uchwyt wprawo, ...

Strona 7 - • W przypadku stosowania kawy mielonej:; Temperatura przygotowania kawy

238 • Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie. Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz- ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B2). • Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo- wać drobniejszy lub ...

Inne modele ekspresy do kawy DeLonghi

Wszystkie ekspresy do kawy DeLonghi