Temperatura przygotowania kawy - DeLonghi EC9155MBPK - Instrukcja obsługi - Strona 8

DeLonghi EC9155MBPK
Ładowanie instrukcji

186

Idealna

dawka

• Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie.

Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz-

ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B4).

• Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a

dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo-

wać drobniejszy lub grubszy stopień zmielenia (patrz „4.1

Etap 1 - Mielenie (grinding)”). Jeżeli ekstrakcja kawy jest

zbyt mocna (wytwarzanie zbyt wolne), stopień zmielenia

musi być grubszy. Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba

(wytwarzanie zbyt szybkie), stopień zmielenia musi być
drobniejszy.

4.3 Etap 3 - Parzenie (brewing)

1. Wybrać temperaturę (rys. 20) (patrz „Temperatura przygo-

towania kawy”).

2. Wybrać żądany napój (rys. 21). Jeżeli napój został zapro-

gramowany (patrz rozdział „6. Zaprogramować ilości napo-
jów”), jego kontrolka szybko miga.

3. Wcisnąć OK (B6), aby rozpocząć parzenie (rys. 22) (wstępne

parzenie i parzenie). Wytwarzanie kawy zostanie przerwa-
ne automatycznie.

Temperatura przygotowania kawy

Temperatura wody jest kontrolowana podczas całego cyklu pro-
cesu przygotowywania w celu zagwarantowania stabilności na
etapie ekstrakcji. Specialista Arte oferuje 3 temperatury parze-
nia*, które odpowiadają zakresowi od 92° do 96°C.
W zależności od rodzaju i palenia ziaren zaleca się różną tem-
peraturę: ziarna Robusta wymagają niskiej temperatury; ziarna
Arabica wysokiej. Dotyczy to również ziaren o ciemnym kolorze
palenia lub ziarna palone.

Poziom
temperatury

Odpowiadająca
kontrolka

Poziom palenia

MIN.

Ciemny

ŚRED.

Średnio-ciemny

MAKS.

Jasno - średni

*

Taka temperatura odnosi się do wody w thermoblock. Jest
więc różna od temperatury napoju w filiżance lub od tem-
peratury zmierzonej, gdy napój wypływa z dysz uchwytu
na filtr.

5. PRZYGOTOWYWANIE NAPOJÓW MLECZNYCH
5.1 Spienić mleko

1. Wlać do dzbanka (C8) ilość mleka, które chce się podgrzać/

spienić, pamiętając, że objętość mleka zwiększy się 2 lub 3
razy (rys. 23). Aby uzyskać bardziej gęstą i obfitą piankę,
powinno się używać krowiego mleka z lodówki (około 5°
C).

2. Ustawić dzbanek pod lancą pary i wcisnąć przycisk pary

(B9) (rys. 24).

3. Aby spienić mleko, umieścić lancę pary (A9) na powierzchni

mleka: w ten sposób powietrze wymiesza się z mlekiem i
parą.

4. Utrzymywać lancę pary na powierzchni, pamiętając aby

nie dostało się zbyt dużo powietrza, które doprowadzi do
powstawania dużych pęcherzy.

5. Zanurzyć lancę pary pod powierzchnią mleka: w ten spo-

sób wytworzy się wir. Po osiągnięciu żądanej temperatury,
ponownie wcisnąć przycisk pary i przed usunięciem dzban-
ka z mlekiem poczekać, aż wytwarzanie pary zostanie
przerwane.

Barman radzi:

• Zimne mleko jest lepsze

. Zawsze używać zimnego

mleka prosto z lodówki.

• Dla uzyskania lepszego rezultatu, należy zawsze włożyć

dzbanek z mlekiem do lodówki.

• Tłuste mleko gwarantuje idealny rezultat. Rezultat i struk-

tura pianki są zależne od rodzaju zastosowanego mleka

krowiego lub napojów roślinnych.

• Po spienieniu mleka, usunąć pęcherzyki delikatnie przekrę-

cając dzbanek na mleko.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 6 - Detergent; PRZYGOTOWANIE URZĄDZENIA; PIERWSZE WŁĄCZENIE URZĄDZENIA

184 Przed rozpoczęciem użytkowania, należy uważnie prze-czytać broszurę, w której wskazano ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa. 1. OPIS1.1 Opis urządzenia - A A1. Wyłącznik główny (ON/OFF)A2. Przełącznik poziomu zmieleniaA3. Pojemnik na ziarnaA4. Pokrywa pojemnika na ziarnaA5. Drzwiczki schowka na ...

Strona 7 - Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze; Odnosząc się do koloru palenia stosowanej kawy, powoli; „Idealna dawka”; • Wewnątrz filtrów kawy znajduje się wypukła linia: odpo-; Zakres

185 Przy pierwszym użyciu należy zaparzyć 4-5 kaw celem uzyska-nia zadowalającego efektu: zwrócić szczególną uwagę na dawkę kawy mielonej w filtrze ((C3) lub (C4)) (patrz instrukcje w para-grafie „4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)”). Postępować jak wskazano w rozdziale „„Idealna dawka””. 4. PRZYGOTOW...

Strona 8 - Temperatura przygotowania kawy

186 Idealna dawka • Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie. Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz- ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B4). • Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo- wać dr...

Inne modele ekspresy do kawy DeLonghi

Wszystkie ekspresy do kawy DeLonghi