Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze; Odnosząc się do koloru palenia stosowanej kawy, powoli; „Idealna dawka”; • Wewnątrz filtrów kawy znajduje się wypukła linia: odpo-; Zakres - DeLonghi EC9155MB - Instrukcja obsługi - Strona 7

DeLonghi EC9155MB
Ładowanie instrukcji

185

Przy pierwszym użyciu należy zaparzyć 4-5 kaw celem uzyska-
nia zadowalającego efektu: zwrócić szczególną uwagę na dawkę
kawy mielonej w filtrze ((C3) lub (C4)) (patrz instrukcje w para-
grafie „4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)”).
Postępować jak wskazano w rozdziale „„Idealna dawka””.

4. PRZYGOTOWANIE KAWY
4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)

1. Wsypać ziarna do pojemnika (A3) (rys. 9). Zaleca się wsypa-

nie tylko niezbędnej ilości ziaren do przygotowania wybra-
nego napoju: w ten sposób stosuje się zawsze świeżą kawę;

2. Stopień zmielenia jest fabrycznie ustawiony na 5 (średni

stopień zmielenia). Jeżeli wynik nie będzie zadowalający,
wyregulować poziom na podstawie osobistego smaku i
rodzaju kawy (regulacji należy dokonać podczas działania
młynka) (rys. 10).

Zwróć uwagę:

Dla większości rodzajów kawy zaleca się stopień

zmielenia w zakresie od 3 do 6. Rezultatem mielenia ze stopniem 1
lub 2 jest bardzo drobna kawa, do użycia tylko w przypadku szcze-
gólnego typu kawy (jasno palona) lub w przypadku zauważenia
niezbyt wysokiej jakości kawy i wynikające ze zużycia żaren (zbyt
grubo zmielona).

3. Włożyć jeden z filtrów kawy (C3) lub (C4) do uchwytu filtra

(C1). Wcisnąć przycisk

(B5), aby wybrać przygoto-

wanie 1 lub 2 filiżanek: taki wybór podwaja również ilość
przygotowanej kawy espresso.

4. Wyregulować pokrętło ilości (B4) poczynając od minimal-

nej pozycji (rys. 11).

Przy pierwszym użyciu, pozostawić pokrętło na pozycji min. Na
początku, normalne jest że trzeba wykonać kilka prób w celu
znalezienia idealnego wyregulowania. Zalecamy rozpoczęcie od
ustawień fabrycznych, następnie, w razie konieczności, zmianę
zgodnie ze wskazówkami z paragrafu „Wyregulować ilość kawy
mielonej w filtrze”.
5. Zaczepić lejek dozownika (C2) w uchwycie na filtr: 1

wcisnąć; 2 przekręcić, aż do zablokowania (rys. 12).

6. Założyć uchwyt na filtr na wylocie młynka do kawy (A13)

(rys. 13).

7. Docisnąć uchwyt na filtr, aż do usłyszenia „Kliknięcia” (rys.

14), następnie puścić: rozpocznie się mielenie, które zosta-
nie następnie automatycznie przerwane.

Zwróć uwagę:

Jeżeli zechce się ręcznie przerwać mielenie, wy-

starczy ponownie nacisnąć na uchwyt na filtr (do momentu usły-
szenia Kliknięcia).

Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze

5

X

-j

a

s

n

y

ja

s

n

y

ś

r

e

d

n

i

ś

re

dn

io-

cie

m

ciemny

X-c

iem

n

y

Każdy rodzaj ziaren daje inny rezultat podczas mielenia i z tego
powodu, na początku regulacji dawki jest wymagana szczególna
uwaga.
Ilustracja przedstawia wskazówki na temat sposobu regulacji
dawki, w zależności od koloru palenia: należy je zastosować jako
punkty wyjściowy, ale mogą się zmieniać w zależności od składu
ziaren kawy.
1. Ustawić dawkę (aby dojść do oznakowania wytłoczonego

wewnątrz filtra) poczynając od minimalnej pozycji. Cyfry
na pokrętle są praktycznym wskaźnikiem do zaznaczenia
po osiągnięciu idealnej dawki w filtrze. Cyfry nie odpowia-
dają ustawieniom młynka kawy, jednostkom miary (g / oz)
ani czasowi mielenia.

2. Odnosząc się do koloru palenia stosowanej kawy, powoli

obrócić pokrętło.

4.2 Etap 2 - Ubijanie (tamping)

1. Po zmieleniu, wyjąć uchwyt na filtr (rys. 15).
2. Lekko uderzać w lejek dozownika (C2), aby wyrównać

zmieloną kawę.

3. (Tylko w niektórych modelach): umieścić filtr w odpowied-

nim gnieździe na podkładce do ubijania (C12) (rys. 16).

4. Ubić kawę, używając odpowiedniej praski (C11) (rys. 17).
5. Wyjąć lejek dozownika przekręcając go w lewo i pociągając

do góry (rys. 18) i sprawdzić, czy dawka jest prawidłowa
(patrz paragraf „„Idealna dawka””).

6. Zaczepić uchwyt na filtr na dozowniku kawy (A10) (rys. 19).

Zwróć uwagę:

Ewentualne resztki kawy pozostałe po ubijaniu

na krawędziach filtra, pod żadnym względem nie wpływają na
jakość parzenia i w związku z tym na końcowy rezultat.

„Idealna dawka”

• Wewnątrz filtrów kawy znajduje się wypukła linia: odpo-

wiada jej idealna dawka odpowiada;

Zakres

mielenia

extra

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 6 - Detergent; PRZYGOTOWANIE URZĄDZENIA; PIERWSZE WŁĄCZENIE URZĄDZENIA

184 Przed rozpoczęciem użytkowania, należy uważnie prze-czytać broszurę, w której wskazano ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa. 1. OPIS1.1 Opis urządzenia - A A1. Wyłącznik główny (ON/OFF)A2. Przełącznik poziomu zmieleniaA3. Pojemnik na ziarnaA4. Pokrywa pojemnika na ziarnaA5. Drzwiczki schowka na ...

Strona 7 - Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze; Odnosząc się do koloru palenia stosowanej kawy, powoli; „Idealna dawka”; • Wewnątrz filtrów kawy znajduje się wypukła linia: odpo-; Zakres

185 Przy pierwszym użyciu należy zaparzyć 4-5 kaw celem uzyska-nia zadowalającego efektu: zwrócić szczególną uwagę na dawkę kawy mielonej w filtrze ((C3) lub (C4)) (patrz instrukcje w para-grafie „4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)”). Postępować jak wskazano w rozdziale „„Idealna dawka””. 4. PRZYGOTOW...

Strona 8 - Temperatura przygotowania kawy

186 Idealna dawka • Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie. Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz- ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B4). • Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo- wać dr...

Inne modele ekspresy do kawy DeLonghi

Wszystkie ekspresy do kawy DeLonghi