Temperatura przygotowania kawy - DeLonghi EC9155GRPKK - Instrukcja obsługi - Strona 8

Spis treści:
- Strona 6 – Detergent; PRZYGOTOWANIE URZĄDZENIA; PIERWSZE WŁĄCZENIE URZĄDZENIA
- Strona 7 – Wyregulować ilość kawy mielonej w filtrze; Odnosząc się do koloru palenia stosowanej kawy, powoli; „Idealna dawka”; • Wewnątrz filtrów kawy znajduje się wypukła linia: odpo-; Zakres
- Strona 8 – Temperatura przygotowania kawy
- Strona 9 – ZAPROGRAMOWAĆ ILOŚCI NAPOJÓW; • Można zaprogramować napoje, ale nie da się zaprogramować
- Strona 10 – słodka; Po 30 sekundach nieaktywności urządzenie au-; Reset do ustawień fabrycznych; CZYSZCZENIE URZĄDZENIA; Skuteczne mielenie
- Strona 11 – NIEKTÓRYCH MODELACH); Aby przeprowadzić odkamienianie
- Strona 12 – ZNACZENIE KONTROLEK; KONTROLKI; i przedstawiają
- Strona 14 – NIEPRAWIDŁOWOŚCI
186
Idealna
dawka
• Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie.
Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz-
ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B4).
• Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a
dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo-
wać drobniejszy lub grubszy stopień zmielenia (patrz „4.1
Etap 1 - Mielenie (grinding)”). Jeżeli ekstrakcja kawy jest
zbyt mocna (wytwarzanie zbyt wolne), stopień zmielenia
musi być grubszy. Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba
(wytwarzanie zbyt szybkie), stopień zmielenia musi być
drobniejszy.
4.3 Etap 3 - Parzenie (brewing)
1. Wybrać temperaturę (rys. 20) (patrz „Temperatura przygo-
towania kawy”).
2. Wybrać żądany napój (rys. 21). Jeżeli napój został zapro-
gramowany (patrz rozdział „6. Zaprogramować ilości napo-
jów”), jego kontrolka szybko miga.
3. Wcisnąć OK (B6), aby rozpocząć parzenie (rys. 22) (wstępne
parzenie i parzenie). Wytwarzanie kawy zostanie przerwa-
ne automatycznie.
Temperatura przygotowania kawy
Temperatura wody jest kontrolowana podczas całego cyklu pro-
cesu przygotowywania w celu zagwarantowania stabilności na
etapie ekstrakcji. Specialista Arte oferuje 3 temperatury parze-
nia*, które odpowiadają zakresowi od 92° do 96°C.
W zależności od rodzaju i palenia ziaren zaleca się różną tem-
peraturę: ziarna Robusta wymagają niskiej temperatury; ziarna
Arabica wysokiej. Dotyczy to również ziaren o ciemnym kolorze
palenia lub ziarna palone.
Poziom
temperatury
Odpowiadająca
kontrolka
Poziom palenia
MIN.
Ciemny
ŚRED.
Średnio-ciemny
MAKS.
Jasno - średni
*
Taka temperatura odnosi się do wody w thermoblock. Jest
więc różna od temperatury napoju w filiżance lub od tem-
peratury zmierzonej, gdy napój wypływa z dysz uchwytu
na filtr.
5. PRZYGOTOWYWANIE NAPOJÓW MLECZNYCH
5.1 Spienić mleko
1. Wlać do dzbanka (C8) ilość mleka, które chce się podgrzać/
spienić, pamiętając, że objętość mleka zwiększy się 2 lub 3
razy (rys. 23). Aby uzyskać bardziej gęstą i obfitą piankę,
powinno się używać krowiego mleka z lodówki (około 5°
C).
2. Ustawić dzbanek pod lancą pary i wcisnąć przycisk pary
(B9) (rys. 24).
3. Aby spienić mleko, umieścić lancę pary (A9) na powierzchni
mleka: w ten sposób powietrze wymiesza się z mlekiem i
parą.
4. Utrzymywać lancę pary na powierzchni, pamiętając aby
nie dostało się zbyt dużo powietrza, które doprowadzi do
powstawania dużych pęcherzy.
5. Zanurzyć lancę pary pod powierzchnią mleka: w ten spo-
sób wytworzy się wir. Po osiągnięciu żądanej temperatury,
ponownie wcisnąć przycisk pary i przed usunięciem dzban-
ka z mlekiem poczekać, aż wytwarzanie pary zostanie
przerwane.
Barman radzi:
• Zimne mleko jest lepsze
. Zawsze używać zimnego
mleka prosto z lodówki.
• Dla uzyskania lepszego rezultatu, należy zawsze włożyć
dzbanek z mlekiem do lodówki.
• Tłuste mleko gwarantuje idealny rezultat. Rezultat i struk-
tura pianki są zależne od rodzaju zastosowanego mleka
krowiego lub napojów roślinnych.
• Po spienieniu mleka, usunąć pęcherzyki delikatnie przekrę-
cając dzbanek na mleko.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
184 Przed rozpoczęciem użytkowania, należy uważnie prze-czytać broszurę, w której wskazano ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa. 1. OPIS1.1 Opis urządzenia - A A1. Wyłącznik główny (ON/OFF)A2. Przełącznik poziomu zmieleniaA3. Pojemnik na ziarnaA4. Pokrywa pojemnika na ziarnaA5. Drzwiczki schowka na ...
185 Przy pierwszym użyciu należy zaparzyć 4-5 kaw celem uzyska-nia zadowalającego efektu: zwrócić szczególną uwagę na dawkę kawy mielonej w filtrze ((C3) lub (C4)) (patrz instrukcje w para-grafie „4.1 Etap 1 - Mielenie (grinding)”). Postępować jak wskazano w rozdziale „„Idealna dawka””. 4. PRZYGOTOW...
186 Idealna dawka • Upewnić się, że po ubiciu kawa znajduje się na poziomie. Przed uzyskaniem idealnej dawki, może się okazać koniecz- ne kilkukrotne wyregulowanie pokrętła (B4). • Jeżeli ekstrakcja kawy jest zbyt słaba lub zbyt mocna, a dawka znajduje się w zakresie idealnej dawki, wyregulo- wać dr...
Inne modele ekspresy do kawy DeLonghi
-
DeLonghi Dinamica Plus ECAM 370.95.T
-
DeLonghi EC9155GR
-
DeLonghi EC9155MB
-
DeLonghi EC9155MBPK
-
DeLonghi EC9155W
-
DeLonghi EC9155WPKK
-
DeLonghi EC9355BM
-
DeLonghi ECAM 370.95
-
DeLonghi ECAM 372.95
-
DeLonghi ECAM370.95.T Dinamica Plus