ABY WYCZYŚCIĆ CZAJNIK; ODKAMIENIANIE - Tefal KO8518 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Tefal KO8518 Czajnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 17
Ładowanie instrukcji

45

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

ZALECENIA DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA

ABY WYCZYŚCIĆ CZAJNIK

Wyłączyć go.

Pozostawić do ostygnięcia, a następnie umyć wilgotną gąbką.

Nigdy nie zanurzać czajnika, jego podstawy, kabla czy wtyczki elektrycznej w wodzie: styki

elektryczne i wyłącznik nie powinny mieć kontaktu z wodą.

Nie używać zmywaków szorujących.

CZYSZCZENIE FILTRA

(rys. 4)

Wyjmowany filtr zbudowany jest z tkaniny, która zatrzymuje cząsteczki kamienia i zapobiega

ich wpadaniu do filiżanki przy nalewaniu wody. Filtr ten nie zapobiega osadzaniu się kamienia

wapiennego w wodzie, ani nie usuwa go. Zachowuje tym samym wszystkie właściwości wody. W

przypadku wody o dużej zawartości wapnia, filtr zapycha się bardzo szybko (po 10, 15 użyciach).

Ważne jest, aby regularnie go czyścić. Gdy jest mokry, przepłukiwać go wodą, gdy jest suchy,

delikatnie czyścić szczotką. Czasem kamień nie odrywa się: wówczas należy przeprowadzić

odkamienianie.

Mimo, że wszystkie herbaty pochodzą z tego samego krzewu (camellia sinensis), ich smak i

rodzaj są inne w zależności od regionu produkcji, metody przetwarzania (istnieją różne procesy

fermentacji i suszenia oraz technik zawijania) i stopnia (liście całe lub połamane, rozdrobnione i w

proszku).

– Zielona herbata: Zawinięte, suszone liście, które są posiekane i lekko opieczone, by chronić je przed

fermentacją. Pozostaw do zaparzenia tylko przez 3 minuty. Zielone herbaty są delikatne: aromatyczne,

często gorzkie o bardzo jasnym kolorze.

– Czarna herbata: Wykonana ze starszych liści, które są zawinięte, wysuszone i fermentowane przez długi

okres. Zaparzaj przez 5 minut (lub dłużej w przypadku herbaty tureckiej lub rosyjskiej). Ma mocny smak

i wspaniały miedziany kolor.

– Herbata Ulung: Pomiędzy zieloną i czarną herbatą. Lekko fermentowana, ma lekki smak i jest

jaśniejsza od czarnej herbaty. Zaparzaj ją przez 7 minut.

Mimo, że puryści piją zwykłą herbatę, można jednak dodać zimnego mleka do szklanki przed

wlaniem herbaty (z herbatą indyjską lub cejlońską) lub dodać cukier i cytrynę (z zieloną lub

aromatyzowaną herbatą).

ODKAMIENIANIE

Odkamienianie należy wykonywać regularnie, najlepiej przynajmniej raz w miesiącu, częściej, jeśli

woda zawiera dużo wapnia. Obecność kamienia może wpłynąć na wykrywanie temperatury w

czajniku.
Aby odkamienić czajnik:
• używanie białego octu, który można zakupić w sklepach z narzędziami:

– Wlać do czajnika 1/2 litra octu,

– Pozostawić na godzinę (odkamienianie na zimno).

• Używanie kwasu cytrynowego:

– zagotować 1/2 l wody,

– dodać 25 g kwasu cytrynowego i pozostawić na 15 minut.

• Opróżnić czajnik i wypłukać 5 lub 6 razy. W razie potrzeby, odkamienianie należy powtórzyć.
Aby odkamienić filtr:

Zanurzyć filtr w białym occie lub w rozpuszczonym kwasie cytrynowym.

Nigdy nie stosować innych metod odkamieniania niż metoda zalecana.

PL

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)