CZYSZCZENIE I KONSERWACJA; CZYSZCZENIE CZAJNIKA; ODKAMIENIANIE; Odkamienianie czajnika: - Tefal KI820530 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Tefal KI820530 Czajnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 15
Ładowanie instrukcji

45

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

CZYSZCZENIE CZAJNIKA

Wyjąć wtyczkę z kontaktu.

Pozostawić do ostygnięcia, a następnie umyć wilgotną gąbką.

Nigdy nie należy zanurzać czajnika, jego podstawki, sznura lub wtyczki elektrycznej w wodzie:

styki elektryczne i przełącznik nie mogą zetknąć się z wodą.

Nie używać myjek do szorowania.

CZYSZCZENIE FILTRA

(rys. 4)

Wyjmowany filtr składa się z siatki, która zatrzymuje drobiny kamienia kotłowego i zapobiega

dostawaniu się ich do filiżanki podczas nalewania wody. Powyższy filtr nie uzdatnia wody ani

nie zmniejsza jej twardości. Zachowuje więc wszystkie własności wody. Gdy woda jest twarda,

filtr może się bardzo szybko zapchać (10-15 użyć). Ważne jest, aby regularnie go czyścić. Jeśli jest

mokry, należy go włożyć pod bieżącą wodę, a jeśli jest suchy – delikatnie wyczyścić szczoteczką.

Jeśli kamień nie odpada, w potrzebny jest odkamieniacz.

ODKAMIENIANIE

Odkamienianie należy wykonywać regularnie, najlepiej przynajmniej raz w miesiącu lub

częściej, jeśli woda zawiera dużo wapnia. Kamień kotłowy może wpływać na układ wykrywania

temperatury w czajniku.

Odkamienianie czajnika:

• Za pomocą białego octu, do nabycia w sklepach spożywczych:

Nalać do czajnika ½ litra białego octu.

Odstawić na 1 godzinę bez podgrzewania.

• Za pomocą kwasku cytrynowego:

Zagotować ½ litra wody,

Dodać 25 g kwasku cytrynowego i odstawić na 15 minut.

• Opróżnić czajnik i wypłukać 5 lub 6 razy. W razie potrzeby, odkamienianie należy powtórzyć.

Odkamienianie filtra:

Filtr należy namoczyć w białym occie lub rozcieńczonym kwasku cytrynowym.

Nigdy nie stosować innych metod odkamieniania niż metoda zalecana.

Herbata czarna: produkowana ze starszych liści, które są zawijane, suszone i fermentowane

przez dłuższy czas. Należy ją parzyć przez 5 minut (lub dłużej w przypadku herbaty tureckiej lub

rosyjskiej). Ma mocny smak i piękny, miedziany kolor.

Herbata oolong: pośrednia między herbatą zieloną a czarną. Lekko fermentowana. Należy ją

parzyć przez 7 minut. Ma lżejszy smak i jaśniejszy kolor niż herbata czarna.

Choć smakosze piją herbatę bez żadnych dodatków, przed nalaniem herbaty do filiżanki można

dodać zimnego mleka (w przypadku herbat indyjskich lub cejlońskich) lub cukru i cytryny (w

przypadku herbat zielonych lub zapachowych).

PL

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)