Braun FS 5100 BK - Instrukcja obsługi - Strona 5

61
10. Przed wylaniem wody z bazy
1
, roz∏o-
˝eniem lub myciem parowara zawsze nale˝y
poczekaç do wystygni´cia urzàdzenia.
Wyciàgnàç wtyczk´ z gniazdka.
IloÊç wody potrzebnej do parowania
IloÊç potrzebnej wody zale˝y od czasu paro-
wania. Do parowania poni˝ej 20 minut nale˝y
nape∏niç baz´ do linii okreÊlajàcej minimalny
poziom wody
3
. Do d∏u˝szego parowania –
ponad 20 minut, trzeba nalaç wody do linii
okreÊlajàcej maksymalny poziom wody
2
.
Nale˝y si´ upewniç, ˝e przez ca∏y czas paro-
wania woda znajduje si´ na odpowiednim
poziomie, szczególnie gdy parowanie zosta∏o
przed∏u˝one. Gdy z urzàdzenia nie wydobywa
si´ para, nale˝y sprawdziç poziom wody.
Aby to zrobiç, wyciàgnàç wtyczk´ z gniazdka i
poczekaç a˝ urzàdzenie si´ och∏odzi.
Nast´pnie ostro˝nie podnieÊç koszyk do paro-
wania z ociekaczem i dolaç wody.
Uwaga: Wszystkie cz´Êci zosta∏y zaprojektowane
tylko do u˝ytku w elektrycznym parowarze Braun
FS 5100. Nie nale˝y ich stosowaç w tradycyj-
nym piekarniku i kuchence mikrofalowej.
Gotowanie na parze w koszyku
5
i w misce do ryżu
e
Uwaga: Podane iloÊci i czas przygotowania zosta∏y podane dla parowania w jednym koszyku do
parowania. Do przygotowania mniejszej iloÊci po˝ywienia nale˝y stosowaç czas parowania poda-
ny w tabeli. Do przygotowania wi´kszych iloÊci potraw nale˝y nieco wyd∏u˝yç czas parowania,
jeÊli nie ma wystarczajàcej przestrzeni zapewniajàcej odpowiednià cyrkulacj´ pary.
Parowanie w górnym koszyku wymaga wi´cej czasu, w zwiàzku z tym powinno si´,
• wi´ksze kawa∏ki lub potrawy o d∏u˝szym czasie parowania przygotowywaç w dolnym koszyku
do parowania.
• Podczas jednoczesnego przygotowania ró˝nych potraw o ró˝niàcych si´ okresach parowania
nale˝y: parowaç potrawy o d∏u˝szym czasie parowania w ni˝szym koszyku do parowania.
Po up∏yni´ciu pewnego czasu postawiç górny koszyk zawierajàcy potraw´ o krótszym okresie
parowania na dolnym koszyku do parowania.
Warzywa i owoce
• Obciàç grube koƒce kalafiora, broku∏ów i kapusty.
• Zielone, liÊciaste warzywa parowaç najkrócej jak mo˝na, poniewa˝ ∏atwo tracà kolor.
• Mro˝one warzywa nie powinny byç rozmra˝ane przed parowaniem.
Potrawa
Rodzaj
IloÊç
(orientacyjnie)
Czas parowania
Karczochy
Êwie˝e
4 (Êrednie)
40–45 min.
Szparagi
Êwie˝e
500 g
30–40 min.
Fasola
Êwie˝e, ca∏a lub pokrojona
500 g
25–30 min.
Broku∏y
Êwie˝e, ró˝yczki
500 g
15–20 min.
Brukselka
Êwie˝e
500 g
20–25 min.
Kapusta
Êwie˝a, pokrojona
500 g
25–30 min.
Marchewka
Êwie˝a, pokrojona
500 g
20–25 min.
Kalafior
Êwie˝y, ró˝yczki
500 g
20–25 min.
Pestki dyni
Êwie˝a, pokrojona
500 g
15–20 min.
Koper
Êwie˝a, pokrojona
500 g
15–20 min.
Kalarepa
Êwie˝a
500 g
20–25 min.
Pory
Êwie˝a, pokrojona
500 g
15–20 min.
Grzyby
Êwie˝e, ca∏e lub pokrojone
500 g
20–25 min. (pokrojone
5 min. krócej)
Ziemniaki
pokrojone
500 g
20–25 min.
2361004IBR_FS5100_S4-134.indd 61
2361004IBR_FS5100_S4-134.indd 61
22.04.14 10:48
22.04.14 10:48
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.