Przepisy; Knedle z bułki - Bosch MFW 3600W - Instrukcja obsługi - Strona 10

Spis treści:
- Strona 3 – Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem; Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją; gospodarstwa domowego.; Maszynka do mielenia mięsa:; do mielenia oraz mieszania; Przystawka do tarcia:
- Strona 4 – Zasady bezpieczeństwa; Niebezpieczeństwo porażenia prądem i pożaru; do szatkowania i tarcia.
- Strona 5 – Uwaga! Niebezpieczeństwo uszkodzenie urządzenia; Zwracać uwagę, aby w otworze do napełniania oraz w nasadkach nie; Serdecznie gratulujemy Państwu zakupu; Spis treści
- Strona 6 – Opis urządzenia; Przed pierwszym użyciem; Elementy obsługowe
- Strona 7 – Schowek; Zabezpieczenie przed; Wymiana zabieraka; Rysunek; Korpus urządzenia; Przygotowanie; Nasadka podstawowa; Przystawka do mielenia mięsa; Nasadka masarska; Przygotowanie przystawki do; Niebezpieczeństwo zranienia!
- Strona 8 – Przygotowanie nasadki masarskiej; Przygotowanie nasadki do kebbe; Zastosowanie; Poniższy przykład opisuje wykorzystanie; Przystawka do tarcia
- Strona 9 – Konserwacja i codzienne; Niebezpieczeństwo porażenia; rysunku
- Strona 10 – Przepisy; Knedle z bułki
- Strona 11 – Porady; Przeznaczenie sitek; Przeznaczenie wkładek; Ekologiczna utylizacja; Gwarancja
- Strona 12 – Części zamienne i akcesoria
- Strona 13 – Usuwanie drobnych usterek
31
pl
Przepisy
Wskazówki:
–
Części metalowe wytrzeć bezzwłocznie
do sucha i natrzeć nieco olejem jadal
-
nym w celu ochrony przed korozją.
–
Przy obróbce np. marchewki mogą
powstawać przebarwienia na elemen
-
tach z tworzywa sztucznego. Można
je usunąć kilkoma kroplami oleju
jadalnego.
Przepisy
Knedle z bułki
–
300 g świeżego chleba pszennego
– 20 ml mleka
–
40 g masła lub margaryny
– 3 jajka
–
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
– pietruszka zielona
–
trochę mąki
–
sól i pieprz
■ Pokroić chleb w plastry o grubości 10
mm i przepołowić wzdłuż. Zalać 20 ml
mleka i pozostawić do nasączenia.
■ Zmielić zwilżone kawałki chleba za
pomocą przystawki do mielenia mięsa
(sitko do średniego mielenia) przez ok.
50 sekund.
■ Dodać drobno posiekaną cebulę,
pietruszkę i roztopione masło, potem
zmieszać.
■ Wymieszać z masą roztrzepane jajka,
sól i pieprz.
■ Poczekać kilka minut, aż ciasto dojrzeje.
Następnie ciasto jeszcze raz zagnieść.
■ Podczas formowania knedli ręce
zawsze dobrze zwilżać wodą. Knedle
otoczyć w mące.
■ Knedle włożyć do wrzącej wody
i gotować przez około 20 minut. Nie
dopuścić do rozgotowania!
Kebbe
Pieróg:
–
500 g baraniny, pociętej w paski
–
500 g kaszy pszennej Bulgur, wypłuka
-
nej i osuszonej
–
1 mała cebula, posiekana
■ Mielić naprzemiennie baraninę i kaszę
za pomocą przystawki do mielenia
mięsa (
sitko do drobnego mielenia).
■ Masę dobrze przemieszać, dodając
cebulę.
■ Mieszaninę zmielić dwukrotnie za
pomocą przystawki do mielenia mięsa.
Nadzienie:
–
400 g baraniny, pociętej w paski
–
2 średniej wielkości cebule, posiekane
–
1 łyżka stołowa oleju
–
1 łyżka stołowa mąki
–
2 łyżeczki ziela angielskiego
–
sól i pieprz
■ Zmielić baraninę za pomocą przystawki
do mielenia mięsa (sitko do drobnego
mielenia).
■ Cebulę przysmażyć na kolor
złocistobrązowy.
■ Dodać baraninę i podsmażyć.
■ Dodać pozostałe składniki.
■ Wszystko razem dusić przez około
1-2 minuty.
■ Odlać nadmiar tłuszczu.
■ Pozostawić nadzienie do ostygnięcia.
Przyrządzanie kebbe:
■ Przetworzyć mieszankę na pieróg za
pomocą nasadki do kebbe.
■ Z wytworzonej rurki masy odcinać
kawałki o długości 7,5 cm.
■ Zacisnąć koniec pieroga.
■ Niewielką ilość farszu wcisnąć do
otworu i zacisnąć drugi koniec pieroga.
■ Rozgrzać olej (około 180°C) i smażyć
pieróg przez około 6 minut, aż do osią
-
gnięcia złoto-brązowego koloru.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
24 pl Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem Proszę dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, starannie ją przechowywać i postępować zgodnie z zawartymi w niej wska - zówkami! Przekazując urządzenie innej osobie należy dołączyć niniejszą instrukcję. Niezastosowanie ...
25 pl Zasady bezpieczeństwa Urządzenie mogą obsługiwać osoby z ograniczonymi zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi lub umysłowymi, a także osoby nie posia - dające wystarczającego doświadczenia i/lub wiedzy, jeśli pozostają pod nadzorem lub zostały pouczone, jak bezpiecznie obsługiwać urządzenie ...
26 pl Zasady bezpieczeństwa W Uwaga! Niebezpieczeństwo uszkodzenie urządzenia Zwracać uwagę, aby w otworze do napełniania oraz w nasadkach nie było żadnych ciał obcych. Nie operować przedmiotami (np. nożem, łyżką) w otworze do napełniania lub w otworze wylotowym. Urządzenie może nieprzerwanie pra...
Inne modele maszynki do mięsa Bosch
-
Bosch CompactPower MFW3850B
-
Bosch MFW 2500W
-
Bosch MFW 2510W
-
Bosch MFW 2514W
-
Bosch MFW 2515W
-
Bosch MFW 2517W
-
Bosch MFW 2520W
-
Bosch MFW 3520G (W)
-
Bosch MFW 3540W
-
Bosch MFW 3612A