Bosch HBG42R450E - Instrukcja obsługi - Strona 36

Spis treści:
- Strona 20 – Spis tre ci; Rady i wskazówki dotycz; Przed monta
- Strona 22 – Panel sterowania
- Strona 24 – Zatwierdzenie wska; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura
- Strona 25 – Szybkie podgrzewanie; Minutnik
- Strona 26 – Funkcja zabezpieczenia dzieci; Funkcja oczyszczania; Przed oczyszczaniem; Konserwacja i czyszczenie
- Strona 27 – Funkcja o wietlenia; Pochylanie elementu grzewczego grilla
- Strona 29 – Co zrobi; Tabela usterek
- Strona 31 – Przetestowane w naszym studiu gotowania; Ciasta i wypieki
- Strona 33 – Mi
- Strona 37 – Akrylamid w produktach spo; Pieczenie
- Strona 38 – enie na grillu
37
Rozmra
ż
anie
Czas trwania rozmra ania zale y od rodzaju i ilo ci potraw.
Uwzgl
ę
dni
ц
wskazówki producenta umieszczone na
opakowaniu.
Wyj
фц
zamro one potrawy z pojemnika i umie ci
ц
je w
odpowiednim naczyniu na ruszcie.
Umie ci
ц
na talerzu drób, piersi
ф
w dó
ł
.
Suszenie
U ywa
ц
wy
łф
cznie wysokiej jako ci owoców i warzyw oraz
dok
ł
adnie je my
ц
.
Pozostawi
ц
, a odciekn
ф
i dok
ł
adnie wyschn
ф
.
Po
ł
o y
ц
specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze
emaliowanej i ruszcie.
Co jaki czas obraca
ц
owoce i warzywa.
Po przyrumienieniu, osuszy
ц
je i zdj
фц
z papieru.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Do celów gotowania, s
ł
oiki i gumy elastyczne musz
ф
by
ц
czyste
i w idealnym stanie. U ywa
ц
w miar
ę
mo liwo ci s
ł
oików o tych
samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz
ф
si
ę
do okr
ф
g
ł
ych s
ł
oików o pojemno ci jednego litra.
Uwaga!
Nie u ywa
ц
s
ł
oików o wi
ę
kszej pojemno ci lub wysoko ci.
Pokrywki mog
ф
p
ę
kn
фц
.
U ywa
ц
wy
łф
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed
u yciem, dok
ł
adnie je umy
ц
.
Czasy podane w tabelach s
ф
warto ciami orientacyjnymi. Mog
ф
ulec zmianie zale nie od temperatury otoczenia, liczby s
ł
oików,
ilo ci oraz temperatury zawarto ci s
ł
oików. Przed wy
łф
czeniem
urz
ф
dzenia, sprawdzi
ц
, czy wewn
ф
trz s
ł
oików utworzy
ł
y si
ę
p
ę
cherzyki.
Przygotowanie
1.
Wsypa
ц
owoce lub warzywa do s
ł
oików, lecz nie do pe
ł
na.
2.
Oczy ci
ц
brzegi s
ł
oików; powinny by
ц
czyste.
3.
Umie ci
ц
na ka dym s
ł
oiku wilgotn
ф
, elastyczn
ф
gum
ę
i
przykrywk
ę
.
4.
Zabezpieczy
ц
s
ł
oiki za pomoc
ф
metalowych uchwytów.
Nigdy nie umieszcza
ц
naraz wi
ę
cej ni sze
ц
s
ł
oików wewn
ф
trz
piekarnika.
Programowanie
1.
Umie ci
ц
emaliowan
ф
blach
ę
na poziomie 2. Umie ci
ц
s
ł
oiki
w taki sposób, aby si
ę
nie dotyka
ł
y.
2.
Nala
ц
½ litra gor
ф
cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na
blach
ę
emaliowan
ф
.
3.
Zamkn
фц
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ц
pokr
ę
t
ł
o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego
$
.
5.
Ustawi
ц
temperatur
ę
mi
ę
dzy 170 a 180 °C.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst
ę
pach czasu,
zaczynaj
ф
si
ę
tworzy
ц
p
ę
cherzyki. Wy
łф
czy
ц
piekarnik.
Wyj
фц
s
ł
oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie
wykorzystuje si
ę
ciep
ł
o resztkowe). Je li pozostawi si
ę
na
d
ł
u ej do sch
ł
odzenia w piekarniku, mog
ф
wytworzy
ц
si
ę
bakterie, które spowoduj
ф
ski ni
ę
cie marmolady.
Pasteryzowanie warzyw
Gdy tylko zaczn
ф
si
ę
tworzy
ц
w s
ł
oikach ma
ł
e p
ę
cherzyki,
ponownie ustawi
ц
temperatur
ę
na ok. 120 - 140 °C. Ok. 35 -
70 minut zale nie od rodzaju warzyw. Po up
ł
ywie tego czasu,
wy
łф
czy
ц
piekarnik i wykorzysta
ц
ciep
ł
o resztkowe.
Produkty mro
ż
one
Akcesoria kuchenne Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
Np. tarty ze mietan
ф
, tarty z kremem ma lanym, tarty z
polew
ф
czekoladow
ф
lub lukrem, owoce, kurczak, kie
ł
baski
i mi
ę
so, chleb i bu
ł
ki, ciastka i inne produkty cukiernicze
Ruszt
1
B
Pokr
ę
t
ł
o temperatury
pozostaje w pozycji
wy
łф
czonej.
Potrawa
Poziom
Funkcja grzewcza Temperatura w °C Czas pieczenia w godzinach
jab
ł
ka w plasterkach - 600 g
1+3
N
80
ok. 5 h
gruszki w kawa
ł
kach - 800 g
1+3
N
80
ok. 8 h
liwki - 1,5 kg
1+3
N
80
ok. 8-10 h
zio
ł
a aromatyczne, oczyszczone - 200 g
1+3
N
80
ok. 1½ h
Owoce w s
ł
oikach o pojemno ci jednego litra
od momentu pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków
powietrza i pary wodnej
Ciep
ł
o resztkowe
Jab
ł
ka, porzeczki, truskawki
Wy
łф
czanie
ok. 25 minut
Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki
Wy
łф
czanie
ok. 30 minut
Mus z jab
ł
ek, gruszek, liwek
Wy
łф
czanie
ok. 35 minut
Warzywa w zimnej zalewie w s
ł
oikach o
pojemno ci jednego litra
W momencie pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków
120
х
140 ºC
Ciep
ł
o resztkowe
Ogórki
-
ok. 35 minut
Buraki czerwone
ok. 35 minut
ok. 30 minut
Brukselka
ok. 45 minut
ok. 30 minut
Fasola, kalarepa, kapusta czerwona
ok. 60 minut
ok. 30 minut
Zielony groszek
ok. 70 minut
ok. 30 minut
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
21 ë Spis tre ci [pl] Instrukcja obs ł ugi Rady i wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa ....................... 21 Przed monta em urz ф dzenia ......................................................... 21 Rady i wskazówki dotycz ф ce bezpiecze ń stwa ........................... 22 Przyczyny uszkodze...
23 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni Oto Pa ń stwa nowy piekarnik. W tym rozdziale zostaj ф obja nione funkcje panelu sterowania i jego poszczególnych elementów. Ponadto, rozdzia ł zawiera informacje na temat akcesoriów kuchennych i elementów znajduj ф cych si ę wewn ф trz piekarnika. Panel sterow...
25 Przed pierwszym u ż yciem Niniejszy rozdzia ł zawiera informacje dotycz ф ce czynno ci, które nale y wykona ц przed pierwszym u yciem piekarnika. Najpierw nale y przeczyta ц rozdzia ł Wskazówki dotycz ф ce bezpiecze ń stwa . Zatwierdzenie wska ź nika Po pod łф czeniu, na panelu wska ników wy wi...
Inne modele piekarniki Bosch
-
Bosch HBA22B250E
-
Bosch HBA22R251E
-
Bosch HBA23B150E
-
Bosch HBA23B250E
-
Bosch HBA23BN21
-
Bosch HBA23BN51
-
Bosch HBA23BN61
-
Bosch HBA23RN61
-
Bosch HBA23S253E
-
Bosch HBA23T253E