Bosch HBA23BN21 - Instrukcja obsługi - Strona 35

Piekarnik Bosch HBA23BN21 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 19 – Spis tre ci; Wa
- Strona 21 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- Strona 23 – wk; Specjalne akcesoria kuchenne
- Strona 24 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- Strona 25 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Czas trwania gotowania
- Strona 26 – Konserwacja i czyszczenie
- Strona 28 – Tabela usterek
- Strona 29 – Serwis; Porady dotycz; Przetestowane w naszym studiu gotowania
- Strona 32 – Mi
- Strona 36 – Akrylamid w produktach spo
- Strona 37 – Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
36
Rozmra
ż
anie
Czas trwania rozmra ania zale y od rodzaju i ilo ci potraw.
Uwzgl
ę
dni
ц
wskazówki producenta umieszczone na
opakowaniu.
Wyj
фц
zamro one potrawy z pojemnika i umie ci
ц
je w
odpowiednim naczyniu na ruszcie.
Umie ci
ц
na talerzu drób, piersi
ф
w dó
ł
.
Suszenie
U ywa
ц
wy
łф
cznie wysokiej jako ci owoców i warzyw oraz
dok
ł
adnie je my
ц
.
Pozostawi
ц
, a odciekn
ф
i dok
ł
adnie wyschn
ф
.
Po
ł
o y
ц
specjalny papier do pieczenia lub pergamin na blasze
emaliowanej i ruszcie.
Co jaki czas obraca
ц
owoce i warzywa.
Po przyrumienieniu, osuszy
ц
je i zdj
фц
z papieru.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Do celów gotowania, s
ł
oiki i gumy elastyczne musz
ф
by
ц
czyste
i w idealnym stanie. U ywa
ц
w miar
ę
mo liwo ci s
ł
oików o tych
samych wymiarach. Warto ci podane w tabelach odnosz
ф
si
ę
do okr
ф
g
ł
ych s
ł
oików o pojemno ci jednego litra.
Uwaga!
Nie u ywa
ц
s
ł
oików o wi
ę
kszej pojemno ci lub wysoko ci.
Pokrywki mog
ф
p
ę
kn
фц
.
U ywa
ц
wy
łф
cznie owoców i warzyw w idealnym stanie. Przed
u yciem, dok
ł
adnie je umy
ц
.
Czasy podane w tabelach s
ф
warto ciami orientacyjnymi. Mog
ф
ulec zmianie zale nie od temperatury otoczenia, liczby s
ł
oików,
ilo ci oraz temperatury zawarto ci s
ł
oików. Przed wy
łф
czeniem
urz
ф
dzenia, sprawdzi
ц
, czy wewn
ф
trz s
ł
oików utworzy
ł
y si
ę
p
ę
cherzyki.
Przygotowanie
1.
Wsypa
ц
owoce lub warzywa do s
ł
oików, lecz nie do pe
ł
na.
2.
Oczy ci
ц
brzegi s
ł
oików; powinny by
ц
czyste.
3.
Umie ci
ц
na ka dym s
ł
oiku wilgotn
ф
, elastyczn
ф
gum
ę
i
przykrywk
ę
.
4.
Zabezpieczy
ц
s
ł
oiki za pomoc
ф
metalowych uchwytów.
Nigdy nie umieszcza
ц
naraz wi
ę
cej ni sze
ц
s
ł
oików wewn
ф
trz
piekarnika.
Programowanie
1.
Umie ci
ц
emaliowan
ф
blach
ę
na poziomie 2. Umie ci
ц
s
ł
oiki
w taki sposób, aby si
ę
nie dotyka
ł
y.
2.
Nala
ц
½ litra gor
ф
cej wody (o temperaturze ok. 80 ºC) na
blach
ę
emaliowan
ф
.
3.
Zamkn
фц
drzwiczki piekarnika.
4.
Ustawi
ц
pokr
ę
t
ł
o funkcji w pozycji ogrzewania dolnego
$
.
5.
Ustawi
ц
temperatur
ę
mi
ę
dzy 170 a 180 °C.
Pasteryzowanie d
ż
emów
Po ok. 40 - 50 minutach, w krótkich odst
ę
pach czasu,
zaczynaj
ф
si
ę
tworzy
ц
p
ę
cherzyki. Wy
łф
czy
ц
piekarnik.
Wyj
фц
s
ł
oiki z piekarnika po ok. 25 - 35 minutach (w tym czasie
wykorzystuje si
ę
ciep
ł
o resztkowe). Je li pozostawi si
ę
na
d
ł
u ej do sch
ł
odzenia w piekarniku, mog
ф
wytworzy
ц
si
ę
bakterie, które spowoduj
ф
ski ni
ę
cie marmolady.
Produkty mro
ż
one
Akcesoria
kuchenne
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura
Np. tarty ze mietan
ф
, tarty z kremem ma lanym, tarty z polew
ф
czekoladow
ф
lub lukrem, owoce, kurczak, kie
ł
baski i mi
ę
so,
chleb i bu
ł
ki, ciastka i inne produkty cukiernicze
Ruszt
1
B
Pokr
ę
t
ł
o temperatury
pozostaje w pozycji wy
łф
-
czonej.
Potrawa
Poziom
Funkcja grzewcza Temperatura w °C
Czas pieczenia w godzinach
jab
ł
ka w plasterkach - 600 g
1+3
N
80
ok. 5 h
gruszki w kawa
ł
kach - 800 g
1+3
N
80
ok. 8 h
liwki - 1,5 kg
1+3
N
80
ok. 8-10 h
zio
ł
a aromatyczne, oczyszczone - 200 g
1+3
N
80
ok. 1½ h
Owoce w s
ł
oikach o pojemno ci jednego litra
od momentu pojawienia si
ę
p
ę
cherzyków
powietrza i pary wodnej
Ciep
ł
o resztkowe
Jab
ł
ka, porzeczki, truskawki
Wy
łф
czanie
ok. 25 minut
Czere nie, morele, brzoskwinie, porzeczki
Wy
łф
czanie
ok. 30 minut
Mus z jab
ł
ek, gruszek, liwek
Wy
łф
czanie
ok. 35 minut
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
20 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa...................... 20 Przyczyny uszkodze ń ...................................................................... 22 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni......................................... 22 Panel sterowa...
22 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ц wyposa enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ц dna piekarnika foli ф , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ц na dnie piekarnika adnych naczy ń...
24 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ф dzania wielu potraw. Nale y zwróci ц uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa enia podczas wsuwania go do komory piekarnika. Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfortow...
Inne modele piekarniki Bosch
-
Bosch HBA22B250E
-
Bosch HBA22R251E
-
Bosch HBA23B150E
-
Bosch HBA23B250E
-
Bosch HBA23BN51
-
Bosch HBA23BN61
-
Bosch HBA23RN61
-
Bosch HBA23S253E
-
Bosch HBA23T253E
-
Bosch HBA42R350E