Bosch HBA23BN21 - Instrukcja obsługi - Strona 33

Piekarnik Bosch HBA23BN21 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 19 – Spis tre ci; Wa
- Strona 21 – Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania
- Strona 23 – wk; Specjalne akcesoria kuchenne
- Strona 24 – Programowanie godziny; Programowanie piekarnika; Funkcja grzewcza i temperatura; Szybkie podgrzewanie
- Strona 25 – Programowanie funkcji regulacji czasu; Czas trwania gotowania
- Strona 26 – Konserwacja i czyszczenie
- Strona 28 – Tabela usterek
- Strona 29 – Serwis; Porady dotycz; Przetestowane w naszym studiu gotowania
- Strona 32 – Mi
- Strona 36 – Akrylamid w produktach spo
- Strona 37 – Potrawy testowe; Pieczenie; enie na grillu
34
Drób
Wagi podane w tabeli odnosz
ф
si
ę
do drobiu gotowego do
upieczenia, bez farszu.
Umie ci
ц
ca
ł
e sztuki drobiu na ruszcie, na pocz
ф
tku piersi
ф
w
dó
ł
. Po up
ł
ywie
Z
szacowanego czasu, obróci
ц
.
Obróci
ц
pieczone kawa
ł
ki, udziec lub pier indyka po up
ł
ywie
po
ł
owy czasu pieczenia. Obróci
ц
kawa
ł
ki ryby po up
ł
ywie
Z
czasu.
Je li piecze si
ę
kaczk
ę
lub g
ę
, nak
ł
u
ц
skór
ę
pod skrzyd
ł
ami,
aby wyciek
ł
t
ł
uszcz.
Drób
ł
adnie si
ę
przyrumieni i stanie chrupki, gdy mniej wi
ę
cej
pod koniec pieczenia zostaje nasmarowany mas
ł
em, wod
ф
z
sol
ф
lub sokiem z pomara
ń
czy.
Je eli piecze si
ę
na grillu, k
ł
ad
ф
c bezpo rednio na ruszcie,
nale y umie ci
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziomie 1.
Ryby
Obróci
ц
kawa
ł
ki ryby po up
ł
ywie
Z
czasu.
W przypadku ca
ł
ych ryb, nie ma konieczno ci ich obracania.
W
ł
o y
ц
do piekarnika ca
łф
ryb
ę
w jej naturalnej pozycji; z
p
ł
etw
ф
grzbietow
ф
skierowan
ф
ku górze. Aby utrzyma
ц
stabilno
ц
ryby, umie ci
ц
w brzuchu ryby kawa
ł
ki ziemniaka lub
ma
ł
y pojemnik nadaj
ф
cy si
ę
do pieczenia.
Je li pieczone s
ф
filety rybne, doda
ц
kilka
ł
y ek p
ł
ynu w celu
przysma enia.
Je eli piecze si
ę
na grillu, k
ł
ad
ф
c bezpo rednio na ruszcie,
nale y umie ci
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziomie 1.
Porady dotycz
ą
ce pieczenia mi
ę
s i grillowania
Drób
Waga
Naczynie
Poziom
Funkcja
grzewcza
Tempera-
tura w °C
Czas piecze-
nia w minutach
Po
ł
ówki kurczaka, od 1 do 4 cz
ę
ci ka da cz
ę ц
o wadze 400 g
Ruszt
2
7
200-220
40-50
Kurczak podzielony
ka da cz
ę ц
o wadze 250 g
Ruszt
2
7
200-220
30-40
Kurczak w ca
ł
o ci, 1 do 4 sztuk
ka da sztuka o wadze 1,0
kg
Ruszt
2
7
190-210
50-80
Kaczka
1,7 kg
Ruszt
2
7
180-200
90-100
G
ę
3,0 kg
Ruszt
2
7
170-190
110-130
M
ł
ody indyk
3,0 kg
Ruszt
2
7
180-200
80-100
2 uda indycze
ka da cz
ę ц
o wadze 800 g
Ruszt
2
7
190-210
90-110
Ryby
Waga
Naczynie
Poziom
Funkcja
grzewcza
Temperatura w
°C
Czas w
minutach
Ryby, bia
ł
a / mieszana (w ca
ł
o ci)
np. dorada
600 g
Blacha emaliowana
3
%
180-190
45-55
Ryby t
ł
uste (ma
ł
e kawa
ł
ki) np.
ł
oso
Ruszt*
2
%
180-190
45-55
Morszczuk faszerowany
1,0 kg
Blacha emaliowana
3
%
180-190
55-65
* Umie ci
ц
blach
ę
emaliowan
ф
na poziomie 1.
Do pieczeni o tym ci
ę
arze nie podano
w tabeli ustawie
ń
.
Zastosowa
ц
ustawienia dotycz
ф
ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli onym
ci
ę
arze i wyd
ł
u y
ц
czas pieczenia.
Sprawdzanie, czy piecze
ń
jest gotowa.
Nale y zmierzy
ц
temperatur
ę
mi
ę
sa specjalnym termometrem (dost
ę
pnym w sklepie spe-
cjalistycznym) lub sprawdzi
ц
stan upieczenia
ł
y k
ф
. W tym celu nacisn
фц
ł
y k
ф
na pie-
cze
ń
. Je li piecze
ń
jest twarda, to znaczy, e jest gotowa. Je li ust
ę
puje pod naciskiem,
nale y j
ф
jeszcze dopiec.
Piecze
ń
jest za ciemna i miejscami ma
przypieczon
ф
skórk
ę
.
Nale y sprawdzi
ц
wysoko
ц
wsuni
ę
cia i temperatur
ę
.
Piecze
ń
wygl
ф
da dobrze, ale sos jest
przypalony.
Nast
ę
pnym razem nale y wybra
ц
mniejsze naczynie do pieczenia lub doda
ц
wi
ę
cej
wody.
Piecze
ń
wygl
ф
da dobrze, ale sos jest
zbyt jasny i wodnisty.
Nast
ę
pnym razem nale y wybra
ц
wi
ę
ksze naczynie do pieczenia lub doda
ц
mniej wody.
Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.
Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe
ł
nie normalny. Du a cz
ę ц
pary wodnej
wydostaje si
ę
przez wylot pary. Para mo e osiada
ц
na ch
ł
odniejszym pulpicie obs
ł
ugi lub
na s
ф
siaduj
ф
cych frontach mebli, a nast
ę
pnie si
ę
skrapla
ц
.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
20 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa...................... 20 Przyczyny uszkodze ń ...................................................................... 22 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni......................................... 22 Panel sterowa...
22 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ц wyposa enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ц dna piekarnika foli ф , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ц na dnie piekarnika adnych naczy ń...
24 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ф dzania wielu potraw. Nale y zwróci ц uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa enia podczas wsuwania go do komory piekarnika. Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfortow...
Inne modele piekarniki Bosch
-
Bosch HBA22B250E
-
Bosch HBA22R251E
-
Bosch HBA23B150E
-
Bosch HBA23B250E
-
Bosch HBA23BN51
-
Bosch HBA23BN61
-
Bosch HBA23RN61
-
Bosch HBA23S253E
-
Bosch HBA23T253E
-
Bosch HBA42R350E