Bosch HBA23BN21 - Instrukcja obsługi - Strona 33

Bosch HBA23BN21

Piekarnik Bosch HBA23BN21 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

34

Drób

Wagi podane w tabeli odnosz

ф

si

ę

do drobiu gotowego do

upieczenia, bez farszu.

Umie ci

ц

ca

ł

e sztuki drobiu na ruszcie, na pocz

ф

tku piersi

ф

w

ł

. Po up

ł

ywie

Z

szacowanego czasu, obróci

ц

.

Obróci

ц

pieczone kawa

ł

ki, udziec lub pier indyka po up

ł

ywie

po

ł

owy czasu pieczenia. Obróci

ц

kawa

ł

ki ryby po up

ł

ywie

Z

czasu.

Je li piecze si

ę

kaczk

ę

lub g

ę

, nak

ł

u

ц

skór

ę

pod skrzyd

ł

ami,

aby wyciek

ł

t

ł

uszcz.

Drób

ł

adnie si

ę

przyrumieni i stanie chrupki, gdy mniej wi

ę

cej

pod koniec pieczenia zostaje nasmarowany mas

ł

em, wod

ф

z

sol

ф

lub sokiem z pomara

ń

czy.

Je eli piecze si

ę

na grillu, k

ł

ad

ф

c bezpo rednio na ruszcie,

nale y umie ci

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziomie 1.

Ryby

Obróci

ц

kawa

ł

ki ryby po up

ł

ywie

Z

czasu.

W przypadku ca

ł

ych ryb, nie ma konieczno ci ich obracania.

W

ł

o y

ц

do piekarnika ca

łф

ryb

ę

w jej naturalnej pozycji; z

p

ł

etw

ф

grzbietow

ф

skierowan

ф

ku górze. Aby utrzyma

ц

stabilno

ц

ryby, umie ci

ц

w brzuchu ryby kawa

ł

ki ziemniaka lub

ma

ł

y pojemnik nadaj

ф

cy si

ę

do pieczenia.

Je li pieczone s

ф

filety rybne, doda

ц

kilka

ł

y ek p

ł

ynu w celu

przysma enia.

Je eli piecze si

ę

na grillu, k

ł

ad

ф

c bezpo rednio na ruszcie,

nale y umie ci

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziomie 1.

Porady dotycz

ą

ce pieczenia mi

ę

s i grillowania

Drób

Waga

Naczynie

Poziom

Funkcja
grzewcza

Tempera-
tura w °C

Czas piecze-
nia w minutach

Po

ł

ówki kurczaka, od 1 do 4 cz

ę

ci ka da cz

ę ц

o wadze 400 g

Ruszt

2

7

200-220

40-50

Kurczak podzielony

ka da cz

ę ц

o wadze 250 g

Ruszt

2

7

200-220

30-40

Kurczak w ca

ł

o ci, 1 do 4 sztuk

ka da sztuka o wadze 1,0

kg

Ruszt

2

7

190-210

50-80

Kaczka

1,7 kg

Ruszt

2

7

180-200

90-100

G

ę

3,0 kg

Ruszt

2

7

170-190

110-130

M

ł

ody indyk

3,0 kg

Ruszt

2

7

180-200

80-100

2 uda indycze

ka da cz

ę ц

o wadze 800 g

Ruszt

2

7

190-210

90-110

Ryby

Waga

Naczynie

Poziom

Funkcja
grzewcza

Temperatura w
°C

Czas w
minutach

Ryby, bia

ł

a / mieszana (w ca

ł

o ci)

np. dorada

600 g

Blacha emaliowana

3

%

180-190

45-55

Ryby t

ł

uste (ma

ł

e kawa

ł

ki) np.

ł

oso

Ruszt*

2

%

180-190

45-55

Morszczuk faszerowany

1,0 kg

Blacha emaliowana

3

%

180-190

55-65

* Umie ci

ц

blach

ę

emaliowan

ф

na poziomie 1.

Do pieczeni o tym ci

ę

arze nie podano

w tabeli ustawie

ń

.

Zastosowa

ц

ustawienia dotycz

ф

ce pieczeni o nieco mniejszym lecz najbardziej zbli onym

ci

ę

arze i wyd

ł

u y

ц

czas pieczenia.

Sprawdzanie, czy piecze

ń

jest gotowa.

Nale y zmierzy

ц

temperatur

ę

mi

ę

sa specjalnym termometrem (dost

ę

pnym w sklepie spe-

cjalistycznym) lub sprawdzi

ц

stan upieczenia

ł

y k

ф

. W tym celu nacisn

фц

ł

y k

ф

na pie-

cze

ń

. Je li piecze

ń

jest twarda, to znaczy, e jest gotowa. Je li ust

ę

puje pod naciskiem,

nale y j

ф

jeszcze dopiec.

Piecze

ń

jest za ciemna i miejscami ma

przypieczon

ф

skórk

ę

.

Nale y sprawdzi

ц

wysoko

ц

wsuni

ę

cia i temperatur

ę

.

Piecze

ń

wygl

ф

da dobrze, ale sos jest

przypalony.

Nast

ę

pnym razem nale y wybra

ц

mniejsze naczynie do pieczenia lub doda

ц

wi

ę

cej

wody.

Piecze

ń

wygl

ф

da dobrze, ale sos jest

zbyt jasny i wodnisty.

Nast

ę

pnym razem nale y wybra

ц

wi

ę

ksze naczynie do pieczenia lub doda

ц

mniej wody.

Podczas dolewania wody do pieczeni
powstaje para wodna.

Proces ten jest uwarunkowany fizycznie i zupe

ł

nie normalny. Du a cz

ę ц

pary wodnej

wydostaje si

ę

przez wylot pary. Para mo e osiada

ц

na ch

ł

odniejszym pulpicie obs

ł

ugi lub

na s

ф

siaduj

ф

cych frontach mebli, a nast

ę

pnie si

ę

skrapla

ц

.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 19 - Spis tre ci; Wa

20 ë Spis tre ci [pl]Instrukcja obs ł ugi Wa ż ne wskazówki dotycz ą ce bezpiecze ń stwa...................... 20 Przyczyny uszkodze ń ...................................................................... 22 Nowy piekarnik w Pa ń stwa kuchni......................................... 22 Panel sterowa...

Strona 21 - Przyczyny uszkodze; Nowy piekarnik w Pa; Panel sterowania

22 Przyczyny uszkodze ń Uwaga! ■ Wyposa enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia na dnie komory piekarnika: nie stawia ц wyposa enia na dnie piekarnika. Nie wyk ł ada ц dna piekarnika foli ф , oboj ę tnie jakiego rodzaju, ani papierem do pieczenia. Nie stawia ц na dnie piekarnika adnych naczy ń...

Strona 23 - wk; Specjalne akcesoria kuchenne

24 Wyposa ż enie dodatkowe Dostarczone wyposa enie dodatkowe nadaje si ę do przyrz ф dzania wielu potraw. Nale y zwróci ц uwag ę na prawid ł owe ustawienie wyposa enia podczas wsuwania go do komory piekarnika. Aby potrawy by ł y jeszcze smaczniejsze, a obs ł uga piekarnika jeszcze bardziej komfortow...

Inne modele piekarniki Bosch

Wszystkie piekarniki Bosch