Zelmer 491 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Zelmer 491 Blender – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 7
Ładowanie instrukcji

9

Wskazówki eksploatacyjne

Demontaż malaksera przebiega w sposób odwrotny do

montażu.

Czas pracy napędu blendera ręcznego wyposażonego

w malakser nie może przekraczać 2 minut. Przed dal

-

szym użyciem napęd musi ostygnąć.

Nie włączaj napędu bez wyposażenia.

Po zakończeniu pracy wyłącz urządzenie i wyjmij prze

-

wód przyłączeniowy z gniazdka zasilającego.

Jeżeli produkty przykleją się do noża lub do wewnętrz

-

nych ścianek pojemnika to:

wyłącz urządzenie,

zdejmij napęd, następnie pokrywę z przekładnią,

usuń produkty z noża i ścianek pojemnika,

zmontuj ponownie urządzenie - jak opisano powyżej,

kontynuuj pracę.

Orientacyjne czasy przetwarzania wybranych pro

-

duktów spożywczych dla zalecanego biegu

Produkt

Zalecany

bieg

Czas

przetwarzania

TURBO

20-30 s

TURBO

25-30 s

1/4

8-10

15 s

15

+TURBO

40 s + 5 s

(

×30

)

15

10 s

15

+TURBO

15 s + 5 s

TURBO

30 s

Czas przetwarzania można skracać w zależności od potrzeby

użytkownika, wtedy uzyskamy inną granulację rozdrobnienia

produktów.

PRACA Z MALAKSEREM I KRAJARKĄ
Charakterystyka urządzenia

Blender ręczny ZELMER wyposażony w malakser i krajarkę

służy do siekania, przecierania warzyw, owoców oraz kroje

-

nia w kostkę gotowanych warzyw, jajek i miękkich owoców.

Zastosowanie wyposażenia malaksera

Tarcza dwustronna do plastrów

– służy do cięcia owoców

i warzyw (surowych, gotowanych) na plastry cienkie i grube.

Tarcza do plastrów ma kształt okrągły, ostrza dwustronne

(jedna strona plastry cienkie, druga strona plastry grube).

Tarcza dwustronna do wiórek i przecierania

– służy do

rozdrabniania na wiórki i przecierania owoców, warzyw.

Tarcza do wiórek i przecierania ma kształt okrągły, ostrza

dwustronne (jedna strona do wiórek np. marchewka, seler,

buraki gotowane, druga do przecierania – np.: na placki

ziemniaczane, ćwikła).

Zabierak tarcz

– służy do mocowania wymiennych tarcz (do

plastrów, do wiórek i przecierania).

Popychacz

– służy do popychania produktu rozdrabnianego

za pomocą wszystkich tarcz, oraz zamykania leja wlotowego

pokrywy.

UWAGA! Osłony stałej używamy do wszystkich tarcz

malaksera i krajarki.

UWAGA! Proces krojenia i przecierania nie może być

dłuższy niż 2 min. Po tym czasie przed kolejnym uży­

ciem blendera odczekaj, aż napęd ostygnie.

Przygotowanie malaksera i krajarki do pracy

UWAGA! Przed zakładaniem i zdejmowaniem napędu

blendera na malakser upewnij się, czy wtyczka prze

-

wodu przyłączeniowego jest odłączona od gniazdka

sieci zasilającej.

Przed pierwszym użyciem umyj części mające kontakt

z przetwarzanym produktem.

Blender obsługuj tak aby były dobrze widoczne oznacze

-

nia zamknięcia/otwarcia umieszczone na wyposażeniu.

Praca z malakserem i krajarką (Rys. E)

1

Połóż podstawę malaksera na twardej, płaskiej i suchej

powierzchni. Załóż pojemnik malaksera na zaczepy mocu

-

jące podstawy.

2

Zablokuj pojemnik.

Praca z malakserem (tarczami do plastrów, wiórek

i przecierania) (Rys. F)

1

Umieść wybraną tarczę na zabieraku do tarcz (tarcze

dwustronne) tak, by ostrza przewidziane do pracy znalazły

się na górze.

2

Umieść narzędzie w pojemniku tak, by połączyło się

z wałkiem napędu.

3

Załóż osłonę stałą. Osłona może być umieszczona w pojem

-

niku malaksera tylko w jednej pozycji, tak aby występ osłony sta

-

łej wszedł w wycięcie przy uchwycie pojemnika malaksera.

4

Załóż pokrywę malaksera na zaczepy mocujące pojem

-

nika (zwróć uwagę aby pokrywa była zamocowana we

wszystkich zaczepach).

5

Zablokuj pokrywę.

300 g

(500 ml)

200 g

(500 ml)

20 g

(500 ml)

300 g

250 g

(500 ml)

200 g

(500 ml)

1 cm

1 cm

250-300 g

(400-500 ml)

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)