TURBO; Zastosowanie wyposażenia malaksera - Zelmer 480_490 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Zelmer 480_490 Blender – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

9

Orientacyjne czasy przetwarzania wybranych pro

-

duktów spożywczych dla zalecanego biegu

Produkt

Zalecany

bieg

Czas

przetwarzania

TURBO

20�30 s

TURBO

25�30 s

1/4

8

15 s

12

+TURBO

40 s + 5 s

(

×30

)

12

10 s

12

+TURBO

15 s + 5 s

TURBO

30 s

Czas przetwarzania można skracać w zależności od potrzeby

użytkownika, wtedy uzyskamy inną granulację rozdrobnienia

produktów.

PRACA Z MALAKSEREM I KRAJARKĄ
Charakterystyka urządzenia

Blender ręczny ZELMER wyposażony w malakser i krajarkę

służy do siekania, przecierania warzyw, owoców oraz kroje

-

nia w kostkę gotowanych warzyw, jajek i miękkich owoców.

Zastosowanie wyposażenia malaksera

Tarcza dwustronna do plastrów

– służy do cięcia owoców

i warzyw (surowych, gotowanych) na plastry cienkie i grube.

Tarcza do plastrów ma kształt okrągły, ostrza dwustronne

(jedna strona plastry cienkie, druga strona plastry grube).

Tarcza dwustronna do wiórek i przecierania

– służy do

rozdrabniania na wiórki i przecierania owoców, warzyw.

Tarcza do wiórek i przecierania ma kształt okrągły, ostrza

dwustronne (jedna strona do wiórek np. marchewka, seler,

buraki gotowane, druga do przecierania � np.: na placki

ziemniaczane, ćwikła).

Zabierak tarcz

– służy do mocowania wymiennych tarcz (do

plastrów, do wiórek i przecierania).

Popychacz

– służy do popychania produktu rozdrabnianego

za pomocą wszystkich tarcz, oraz zamykania leja wlotowego

pokrywy.

Zastosowanie wyposażenia krajarki

Tarcza krajarki

– służy do krojenia w kostkę gotowanych

warzyw, miękkich owoców i jajek. Tarczy używamy wraz

z sitkiem zamontowanym w osłonie stałej. Sitko współpra

-

cuje tylko z tarczą krajarki.

UWAGA! Osłony stałej używamy do wszystkich tarcz

malaksera i krajarki.

UWAGA! Proces krojenia i przecierania nie może być

dłuższy niż 2 min. Po tym czasie przed kolejnym uży­

ciem blendera odczekaj, aż napęd ostygnie.

Przygotowanie malaksera i krajarki do pracy

UWAGA! Przed zakładaniem i zdejmowaniem napędu

blendera na malakser upewnij się, czy wtyczka prze

-

wodu przyłączeniowego jest odłączona od gniazdka

sieci zasilającej.

Przed pierwszym użyciem umyj części mające kontakt

z przetwarzanym produktem.

Blender obsługuj tak aby były dobrze widoczne oznacze

-

nia zamknięcia/otwarcia umieszczone na wyposażeniu.

Praca z malakserem i krajarką (Rys. F)

1

Połóż podstawę malaksera na twardej, płaskiej i suchej

powierzchni. Załóż pojemnik malaksera na zaczepy mocu

-

jące podstawy.

2

Zablokuj pojemnik.

Praca z krajarką (sitkiem do kostki) (Rys. G)

1

Umieść w pojemniku tarczę krajarki tak, by połączyła się

z wałkiem napędu.

2

Załóż osłonę stałą. Osłona może być umieszczona

w pojemniku malaksera tylko w jednej pozycji, tak aby

występ osłony stałej wszedł w wycięcie przy rączce pojem

-

nika malaksera.

3

Załóż sitko krajarki zgodnie z kształtem w osłonie sta

-

łej (sitko może być założone w osłonie stałej tylko w jednej

pozycji).

4

Załóż pokrywę malaksera na zaczepy mocujące pojem

-

nika (zwróć uwagę aby pokrywa była zamocowana we

wszystkich zaczepach).

5

Zablokuj pokrywę.

6

Na tak zmontowany malakser nałóż napęd blen

-

dera (zamocowanie napędu blendera możliwe jest tylko

z zamkniętą pokrywą pojemnika). Następnie go zablokuj.

7

Umieść we wnętrzu leja pokrywy przetwarzane produkty.

Krój w kostkę przy pomocy sitka krajarki wyłącznie

gotowane warzywa, miękkie owoce i jajka.

8

Przyłóż popychacz do leja pokrywy tak by nie dociskać

produktu przed włączeniem urządzenia (popychaj kolejne

partie produktów gdy napęd blendera jest włączony/tarcza

się obraca).

300 g

(500 ml)

200 g

(500 ml)

20 g

(500 ml)

300 g

250 g

(500 ml)

200 g

(500 ml)

1 cm

1 cm

250�300 g

(400�500 ml)

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)