Gorenje B600WG Blender – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
46
Przewodnik po zastosowaniach malaksera
Zadanie
Rodzaj żywności
Zalecane
ustawienie
Zalecana procedura
Spienianie
mleczni shake,
smoothie
2, 3
Użyć schłodzonego mleka. Spieniać do momentu uzyskania
żądanej gęstości bądź tekstury.
Mielenie
orzeszki,
czekolada,
czosnek lub zioła
działanie
krótkotrwałe
(pulse)
Mielić należy pół filiżanki składników na raz, aby cząsteczki były
jednakowej wielkości.
Ucieranie
masło lub cukier
2, 3
Ucierać należy masło z cukrem do momentu, aż połączą się w
gładką masę. Zaleca się, aby w połowie ucierania zatrzymać
malakser i zeskrobać krem ze ścianek dzbanka. Nie należy zbyt
długo ucierać.
Rozdrabnianie
bułka tarta,
drobienie
ciasteczek
2, 3
Połamać na kawałki i rozdrobnić, dopóki nie powstanie bułka tarta.
Kruszenie lodu
lód
1, 2, 3, działanie
krótkotrwałe
Dodać należy 1/4 filiżanki wody. Do kruszenia lodu należy stosować
którekolwiek z ustawień lub 3 do 4 razy pod rząd przycisnąć
przycisk
działania krótkotrwałego (pulse).
Emulgacja
sosy sałatkowe
1, 2
Miksować należy do momentu uzyskania jednolitej masy. Podczas
miksowania można przez otwór na dodawanie składników dolewać
olej.
Cukier puder
cukier kryształ
2, 3
Mielić należy przez około 20 sekund, chcąc uzyskać grubo zmielony
cukier puder, a kolejne 10 sekund, chcąc uzyskać drobno zmielony
cukier puder.
Wyrabianie
płynna masa
1, 2
Składniki należy mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.
Nie należy zbyt długo wyrabiać.
Przecieranie
zupy, warzywa,
owoce
2, 3
Przecierać należy do momentu uzyskania gładkiej masy.
UWAGA
! Czas rozdrabniania lub miksowania może się zmieniać w zależności od ilości składników w
dzbanku malaksera; podane czasy przygotowywania są przykładowe.
Przydatne rady, związane z
użytkowaniem urządzenia
Jeśli w sosie do mięsa powstaną grudki lub jeśli
sos na bazie jajek się zważy, można go uratować,
miksując przez chwilę w malakserze.
Żywność, którą zamierza się włożyć do
malaksera, należy pokroić w kostkę (o boku około
2 do 3 centymetrów); w ten sposób masa będzie
bardziej jednolita.
Nigdy nie należy wypełniać dzbanka malaksera
powyżej oznaczonego poziomu.
Aby osiągnąć dobre efekty miksowania bądź
rozdrabniania su
chych składników, należy
przerwać działanie urządzenia i składniki łopatką
zeskrobać ze ścianek dzbanka, aby ponownie
znalazły się na dnie.
Przygotowując pure z warzyw lub owoców,
gotowanych bądź surowych, składniki należy
pokroić na małe kawałki, ułatwiając tym samym
pracę urządzenia.
Mieszając różnego rodzaju składniki, należy
najpierw dodać płynne, a następnie jeszcze
suche składniki.
Zawsze należy sprawdzić, czy w owocach nie ma
pestek czy też w mięsie kości, ponieważ mogą
one uszkodzic noże.
W malakser
ze nie należy miksować gorących
płynów. Poczekać należy, aż się gorący płyn
ochłodzi, zanim wleje się go do malaksera.
Przygotowując pure z ciepłych składników, należy
zawsze zapewnić wentylację dzbanka malaksera.
Można to osiągnąć, jeśli po włączeniu malaksera
usunie się miarkę z pokrywy dzbanka.
Spis treści
- 9 Sposób użycia malaksera
- 10 System zabezpieczający zamknięcia
- 11 Przewodnik po zastosowaniach malaksera; UWAGA; dzbanku malaksera podane czasy przygotowywania są przykładowe.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)