Przewodnik po zastosowaniach malaksera; UWAGA; dzbanku malaksera podane czasy przygotowywania są przykładowe. - Gorenje B600WG - Instrukcja obsługi - Strona 11

Gorenje B600WG Blender – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 12
Ładowanie instrukcji

46

Przewodnik po zastosowaniach malaksera

Zadanie

Rodzaj żywności

Zalecane

ustawienie

Zalecana procedura

Spienianie

mleczni shake,

smoothie

2, 3

Użyć schłodzonego mleka. Spieniać do momentu uzyskania

żądanej gęstości bądź tekstury.

Mielenie

orzeszki,

czekolada,

czosnek lub zioła

działanie

krótkotrwałe

(pulse)

Mielić należy pół filiżanki składników na raz, aby cząsteczki były

jednakowej wielkości.

Ucieranie

masło lub cukier

2, 3

Ucierać należy masło z cukrem do momentu, aż połączą się w

gładką masę. Zaleca się, aby w połowie ucierania zatrzymać

malakser i zeskrobać krem ze ścianek dzbanka. Nie należy zbyt

długo ucierać.

Rozdrabnianie

bułka tarta,

drobienie

ciasteczek

2, 3

Połamać na kawałki i rozdrobnić, dopóki nie powstanie bułka tarta.

Kruszenie lodu

lód

1, 2, 3, działanie

krótkotrwałe

Dodać należy 1/4 filiżanki wody. Do kruszenia lodu należy stosować

którekolwiek z ustawień lub 3 do 4 razy pod rząd przycisnąć

przycisk

działania krótkotrwałego (pulse).

Emulgacja

sosy sałatkowe

1, 2

Miksować należy do momentu uzyskania jednolitej masy. Podczas

miksowania można przez otwór na dodawanie składników dolewać

olej.

Cukier puder

cukier kryształ

2, 3

Mielić należy przez około 20 sekund, chcąc uzyskać grubo zmielony

cukier puder, a kolejne 10 sekund, chcąc uzyskać drobno zmielony

cukier puder.

Wyrabianie

płynna masa

1, 2

Składniki należy mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.

Nie należy zbyt długo wyrabiać.

Przecieranie

zupy, warzywa,

owoce

2, 3

Przecierać należy do momentu uzyskania gładkiej masy.

UWAGA

! Czas rozdrabniania lub miksowania może się zmieniać w zależności od ilości składników w

dzbanku malaksera; podane czasy przygotowywania są przykładowe.

Przydatne rady, związane z
użytkowaniem urządzenia

Jeśli w sosie do mięsa powstaną grudki lub jeśli
sos na bazie jajek się zważy, można go uratować,
miksując przez chwilę w malakserze.

Żywność, którą zamierza się włożyć do
malaksera, należy pokroić w kostkę (o boku około
2 do 3 centymetrów); w ten sposób masa będzie
bardziej jednolita.

Nigdy nie należy wypełniać dzbanka malaksera
powyżej oznaczonego poziomu.

Aby osiągnąć dobre efekty miksowania bądź
rozdrabniania su

chych składników, należy

przerwać działanie urządzenia i składniki łopatką
zeskrobać ze ścianek dzbanka, aby ponownie
znalazły się na dnie.

Przygotowując pure z warzyw lub owoców,
gotowanych bądź surowych, składniki należy
pokroić na małe kawałki, ułatwiając tym samym
pracę urządzenia.

Mieszając różnego rodzaju składniki, należy
najpierw dodać płynne, a następnie jeszcze
suche składniki.

Zawsze należy sprawdzić, czy w owocach nie ma
pestek czy też w mięsie kości, ponieważ mogą
one uszkodzic noże.

W malakser

ze nie należy miksować gorących

płynów. Poczekać należy, aż się gorący płyn
ochłodzi, zanim wleje się go do malaksera.

Przygotowując pure z ciepłych składników, należy
zawsze zapewnić wentylację dzbanka malaksera.
Można to osiągnąć, jeśli po włączeniu malaksera
usunie się miarkę z pokrywy dzbanka.

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)