Rozdrabnianie; D/E Jak używać przystawki; Siekanie - Braun MR570 Patisserie - Instrukcja obsługi - Strona 7

Braun MR570 Patisserie Blender – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 16
Ładowanie instrukcji

16

miksującą w pojemniku. Naciskając przycisk
turbo (4), trzymaj mikser pionowo do momentu,
aż warstwa oleju zniknie. Następnie, bez
wyłączania urządzenia, powoli wykonuj
mikserem ruchy do góry i do dołu, do momentu
w którym majonez będzie posiadał klarowną
konsystencję.

B Jak używać przystawki

ubijającej

Możesz używać przystawki ubijającej do
przygotowania kremu, ubijania piany z białek
jaj oraz do mieszania biszkoptu i gotowych
deserów:
a) Umieść przystawkę ubijającą (8) w prze-

kładni przystawki ubijającej (7), a następnie
całość umieść w bloku silnika (1) do
usłyszenia kliknięcia.

b) Umieść przystawkę ubijającą w naczyniu i

dopiero wtedy naciśnij przycisk (3) celem
rozpoczęcia pracy.

c) Aby zdjąć przystawkę naciśnij z obu stron

przyciski (5).

Dla osiągnięcia najlepszych rezultatów ...

u

żywaj szerokiej miski zamiast pojemnika do

miksowania,

w

ykonuj urządzeniem ruchy koliste zgodnie

z ruchem wskazówek zegara, trzymając je
lekko pochylone.

Ubijanie kremu:
Ubijaj maksymalnie 400 ml chłodnego kremu
(min. 30 % tłuszczu, 4 – 8 °C)
Rozpocznij pracę na niskiej prędkości «1»
i podczas ubijania zwiększaj prędkość do
ustawienia «15».

Ubijanie piany z jajek:
Ubijaj maksymalnie do 4 białek jaj.
Rozpocznij pracę na średniej prędkości «7»
i podczas ubijania zwiększaj prędkość do
ustawienia «15».

C Obs∏uga rozdrabniacza

Rozdrabniacz doskonale nadaje si´ do

siekania mi´sa, sera, cebuli, zió∏, czosnku,

chili (z wodà), marchwi, orzechów w∏oskich,

orzechów laskowych, migda∏ów, suszonych

Êliwek itp.

Gdy siekasz twardy pokarm (np. twardy ser)

u˝yj prze∏àcznika turbo

(4)

.

Uwaga: Nie wolno rozdrabniaç wyjàtkowo

twardej ˝ywnoÊci, takiej jak kostki lodu,

ga∏ka muszkato∏owa, ziarna kawy czy ziarna

zbó˝.

Przed przystàpieniem do rozdrabniania ...

wst´pnie pokroiç mi´so, ser, cebul´,

czosnek, marchew

usunàç ∏odygi zió∏ i wy∏uskaç orzechy

z mi´sa usunàç koÊci, Êci´gna i chrzàstki.

Dla osignicia najlepszych rezultatów, uywaj
prdkoci rekomendowanych w tej instrukcji (j).

Rozdrabnianie

(patrz rysunki w sekcji

)

a) Ostro˝nie zdejmowaç plastikowà os∏on´

z no˝a (12). Uwaga: Nó˝ (12) jest bardzo

ostry! Nale˝y chwytaç tylko za górnà,

plastikowà cz´Êç. Za∏o˝yç nó˝ na bolec

znajdujàcy si´ na Êrodku naczynia rozdra-

bniacza (13). Nacisnàç nó˝ i obróciç o 90°

a˝ si´ zablokuje. Naczynie rozdrabniacza

stawiaç zawsze na podstawce antypoÊliz-

gowej (14).

b) UmieÊciç ˝ywnoÊç w naczyniu rozdra-

bniacza.


c) Za∏o˝yç górnà cz´Êç (11) na naczynie

rozdrabniacza.

d) Na górnà cz´Êç rozdrabniacza (11)

na∏o˝yç blok silnika (1) i nacisnàç a˝ si´

zablokuje.

e) Nacisnàç wy∏àcznik (3) lub (4), aby

w∏àczyç rozdrabniacz. Podczas siekania

jednà r´kà trzymaç blok silnika, a drugà

naczynie rozdrabniacza. Nie w∏àczaç

rozdrabniacza na d∏u˝ej ni˝ 2 minuty.

f)

Po użyciu, naciśnij jednocześnie przyciski

(5)

celem zdjęcia bloku silnika.

g) Nast´pnie zdjàç górnà cz´Êç rozdrabnia-

cza.

h) Ostro˝nie wyjàç nó˝.

i) Podstawka antypoÊlizgowa s∏u˝y równie˝

do szczelnego zamykania naczynia.

Przykładowy przepis: Wanilia-Miód-Suszone
śliwki
(jako nadzienie do naleśników lub krem)
(użyj przystawki do siekania (10), prędkość:
«turbo»)

Do pojemnika wlej 60 g płynnego miodu i 50 g
suszonych śliwek i siekaj przez 10 sekund,
potem dodaj 30 ml wody (z dodatkiem wanilii) i
wznów siekanie na 3 sekundy.

D/E Jak używać przystawki

siekającej

Przystawki do przygotowywania jedzenia (15)
możesz użyć do:
– siekania i mieszania (patrz rysunki w

sekcji

)

– ugniatania (ciasto maksymalnie z 250 g

mąki)

– krojenia i rozdrabniania (patrz rysunki w

sekcji

Â

)

Siekanie

(patrz rysunki w sekcji

)

Ostrze (20) doskonale nadaje się do siekania
mięsa, sera, cebuli, ziół, czosnku, marchwi,
orzechów ziemnych, orzechów laskowych,
migdałów etc. Do siekania twardych produk-
tów, używaj przycisku turbo (4).
Nie siekaj wyjątkowo twardych produktów
takich jak gałka muszkatołowa, ziarna kawy
czy ziarna zbóż.

Przed siekaniem ...

podziel na mniejsze kawałki mięso, ser,
cebulę, czosnek, marchew, chili,
usuń łodygi z ziół, skorupki orzechów,
usuń kości, ścięgna i chrząstki z mięsa.

a) Ostrożnie zdejmij plastikową ochronę

ostrza (20). Uwaga: ostrze jest bardzo
ostre! Zawsze trzymaj je za część
plastikową. Umieść ostrze na bolcu w
centralnej części pojemnika (18) i obróć
ostrze, aż zaskoczy na bolcu. Pojemnik
umieszczaj zawsze na gumowanej
podstawie (19).

b) Umieść składniki w pojemniku.
c) Załóż pokrywę (17) na pojemnik tak, aby

zamkniecie pokrywy (17c) było umieszc-
zone przy rączce pojemnika. Aby
zatrzasnąć pokrywę, obróć ją zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, do momentu
usłyszenia kliknięcia w okolicach rączki.

d) Załóż blok silnika (1) na miejsce do tego

przeznaczone (17a) do usłyszenia
kliknięcia. Upewnij się, że popychacz (16)
jest wprowadzony do otworu (17b).

e) Aby rozpocząć pracę, naciśnij przycisk (3)

lub (4) na bloku silnika i trzymaj pojemnik
przystawki siekającej drugą ręką.

f) Po użyciu, naciśnij jednocześnie przyciski

(5), aby zdjąć blok silnika. Wyjmij popy-
chacz.


Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)