Zelmer 478 - Instrukcja obsługi - Strona 5
Sokowirówka Zelmer 478 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
Spis treści:
- Strona 2 – Notes; Charakterystyka urządzenia; Przed wymianą wyposażenia lub zbliżaniem się do; Dane techniczne; turbo; P L
- Strona 3 – ZESTAW SOKOWIRÓWKI; Charakterystyka sokowirówki
- Strona 4 – Informacje o owocach i warzywach; Prędkość
- Strona 6 – Świeże soki to zdrowie
- Strona 8 – Czyszczenie i konserwacja; Urządzenie nie pracuje:; Ekologia – Zadbajmy o środowisko; Zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów:
9
Po zakończeniu pracy
(odwirowywaniu soku)
(Rys. F)
1
Wyłącz sokowirówkę, naciśnij przycisk
(a)
, lampka
(c)
zgaśnie.
2
Wyjmij wtyczkę przewodu przyłączeniowego z gniazdka
sieci.
Po zatrzymaniu się silnika przystąp do demontażu soko
-
●
wirówki w celu umycia części (patrz pkt. „
Przygotowanie
sokowirówki do pracy
”).
Opróżnij zbiornik resztek
●
(8)
z nagromadzonych wytło
-
czyn.
Nie dopuszczaj do przepełnienia zbiornika resztek
(8)
.
W czasie jego wyciągania nadmiar wytłoczyn w momen
-
cie przechylenia zbiornika może z niego wypaść.
Zasady konserwacji sokowirówki
Po każdorazowym użyciu sokowirówki należy ją dokład
-
●
nie umyć nie dopuszczając do zasychania soku i resztek
owoców.
Zabrudzenia w szczelinach lub rogach usuń szczoteczką
●
do mycia butelek lub szczoteczką do mycia zębów.
Napęd czyść wilgotną ściereczką skropioną środkiem do
●
mycia naczyń. Następnie wytrzyj go do sucha.
W przypadku, gdy do wnętrza napędu dostanie się
woda lub sok należy przerwać pracę i oddać urządze
-
nie do kontroli w punkcie serwisowym.
Elementy wyposażenia takie, jak: miska sokowa
●
(2)
, kor
-
pus miski
(3)
, pokrywa
(5)
, popychacz
(7)
oraz pojemnik
resztek
(8)
myj w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Można również je myć w zmywarkach do naczyń w temp.
●
max. 60°C.
Wyjątek stanowi sito
●
(4)
. Do jego mycia stosuj wyłącznie
szczoteczkę o twardym włosiu.
Do mycia sita nie sto
-
suj żadnych metalowych szczotek!
Pod wpływem długotrwałego użytkowania może wystą
-
●
pić zjawisko przebarwienia elementów wykonanych
z tworzywa sztucznego. Nie traktuj tego jako wady.
Zabarwienia powstałe z marchwi można usunąć przecie
-
●
rając je szmatką nasączoną olejem jadalnym.
Po umyciu dokładnie wysusz wszystkie części.
●
Zmontuj sokowirówkę w sposób opisany wcześniej
●
(patrz. pkt. „
Przygotowanie sokowirówki do pracy
”).
Zwiń przewód w schowku znajdującym się w podstawie
●
napędu sokowirówki.
Zwracaj szczególną uwagę na przezroczyste (transpa
-
rentne) części z tworzyw. Są one wrażliwe na uderze
-
nia i upadki. Łatwo wtedy mogą ulec uszkodzeniu.
Jak robić soki z warzyw i owoców
Owoce i warzywa przeznaczone do wyciskania soków
●
powinny być świeże oraz starannie umyte. Przygotowa
-
nie warzyw polega na ich oczyszczeniu z piasku i ziemi
pod bieżącą wodą i obraniu. Publikacje na temat robie
-
nia soków zalecają moczenie warzyw przez 5 minut
w wodzie z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego.
Warzywa w ten sposób przygotowane nie ciemnieją
●
w procesie rozdrabiania i sok z nich ma naturalny kolor.
Owoce jagodowe myj bezpośrednio przed użyciem, gdyż
●
szybko tracą swoją świeżość.
Dobór warzyw i owoców zależy od pory roku, od upodo
-
●
bań smakowych, zaleceń zdrowotnych. Na wartość
odżywczą soków z warzyw i owoców ma wpływ sposób
postępowania przy ich sporządzaniu.
Soki przygotowuje się z soczystych gatunków warzyw
●
i owoców, które powinny być dojrzałe, świeże, ponieważ
uzyskuje się z nich najwięcej soku o doskonałym smaku
i aromacie.
Do sporządzania napojów nadają się następujące
●
warzywa: pomidory, marchew, seler, buraki, pietruszka,
cebula, kapusta, ogórki, czarna rzepa, rabarbar, itp. Dla
celów dietetycznych można przygotowywać soki z sałaty,
szpinaku, pora i innych warzyw.
Takie warzywa, jak: rzodkiew, szczypiorek, nać pie
-
●
truszki, koper, rzeżuchę dodaje się do napojów drobno
pokrojone.
Soki owocowe można otrzymywać prawie ze wszystkich
●
gatunków owoców.
Jabłka, brzoskwinie, morele i śliwki powinny być po umy
-
●
ciu sparzone wrzątkiem w cedzaku kuchennym.
Z owoców zawierających pestki usuń je, ponieważ
●
mogłyby uszkodzić sokowirówkę.
Wyciskanie soku ze śliwek, jagód, malin, miękkich
●
gruszek i jabłek oraz innych owoców jest kłopotliwe.
Z miąższu tych owoców tworzy się gąbczasta masa,
która zatyka otwory sitka. Owoców tych można używać
do wyciskania soku mieszając je w małych ilościach
z innymi owocami lub warzywami i należy częściej czy
-
ścić sito.
Warzywa korzeniowe i owoce twarde należy pokroić na
●
kawałki mieszczące się w leju zasypowym.
Owoce i warzywa wrzuca się do otworu leja zasypowego
●
dopiero po uruchomieniu sokowirówki.
W razie zablokowania surowca w leju zasypowym lub
●
na tarczy rozdrabniającej sita, użyj funkcji
turbo
. Jeżeli
w dalszym ciągu powyższy problem występuje, wyłącz
urządzenie, rozbierz i oczyść.
Wartość odżywcza soków surowych zbliżona jest do
●
wartości odżywczych owoców i warzyw, z tym że
pozbawione są one części błonnika usuniętego w pro
-
cesie odwirowywania soku. Dlatego też soki mogą być
spożywane przez osoby, które ze względu na dolegli
-
wości przewodu pokarmowego nie mogą jeść surowych
warzyw.
Napoje z soków zalecane są szczególnie w żywieniu
●
dzieci i osób starszych.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Notes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ...
7 Specyikacja wyrobu (Rys. B) podstawowe wyposażenie wyposażenie dodatkowe do nabycia w hipermarketach, sklepach AGD i w sprzedaży wysyłkowej w ZELMER S.A. Budowa urządzenia (Rys. A) 1 Napęd a Przycisk włącz/wyłącz power b Przycisk bieg 1 – bieg 2/turbo c Lampka kontrolna d Przycisk pulse (nie m...
8 3 W dalszej kolejności zdejmij miskę (2) razem z korpu - sem (3) oraz sitem (4) . W tym celu obróć korpus miski (3) w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) do oporu i unieś w górę korpus z miską i sitem. 4 Na końcu rozłącz miskę (2) z korpusem (3) . Zdemontowane części (z wyjątkiem napędu) ...
Inne modele sokowirówki Zelmer
-
Zelmer 476
-
Zelmer 477
-
Zelmer ZJE6800