Teka VS 1520 GS - Instrukcja obsługi - Strona 38

Teka VS 1520 GS
Ładowanie instrukcji

Środki ostrożności dotyczące
użytkowania

1.

Wilgotne produkty spożywcze (mięso,
ryby, itp.) przed przystąpieniem do
pakowania próżniowego należy osuszyć
za pomocą ścierki kuchennej lub
zapakować w plastikową folię spożywczą
albo jednorazową torebkę.

► jeśli woda zostanie zassana do
wnętrza urządzenia, może dojść do jego
awarii.

2. S

ypkie produkty spożywcze (kasza, mąka,

itp.) przed przystąpieniem do pakowania
próżniowego należy najpierw zapakować
w

jednorazową

torebkę.

► ryzyko zablokowania wlotu powietrza.

3. W przypadku warzyw wytwarzających

gazy (czosnek, imbir, cebula, itp.) nal

eży

jedynie zgrzać torebkę.

plastikowa

torebka

może

się

rozszerzyć.

4. W przypadku warzyw miękkich (ogórek,

dynia, itp.) lub warzyw, które nie są
świeże, należy jedynie zgrzać torebkę.

► wewnątrz może wytworzyć się woda
lub gaz.

5. W przypadku zup

, gulaszy, itp. należy

jedynie zgrzać torebkę.

► jeśli woda zostanie zassana do wnętrza

urządzenia, może dojść do jego awarii.

6.

Zaleca się zużyć próżniowo pakowane
warzywa w przeciągu 2 tygodni. Warzywa
mogą zmięknąć.

7.

Po zakończeniu pakowania próżniowego
lub zgrzewania linia zgrzewu na torebce
powinna być ciągła, bez żadnych przerw.
W przeciwnym wypadku należy ponownie
zgrzać torebkę (automatycznie / ręcznie).

8.

Jeżeli

torebka

foliowa

została

niepoprawnie umieszczona, do środka
może przedostawać się powietrze, a
pompa będzie działać nie zwiększając
podciśnienia / próżni. W takim przypadku
należy wyłączyć urządzenie za pomocą
przycisku start / stop, lub urządzenie
wyłączy się automatycznie po upływie 3
minut.

UWAGA!

Zachować

ostrożność

podczas

zgrzewania:

Kiedy kontrolka świeci się na czerwono,
należy mocno docisnąć pokrywę, by
zgrzew był dokładny / jednolity.

Zachować

ostrożność

podczas

pakowania próżniowego:

Kiedy kontrolka świeci się na zielono,
należy nacisnąć przycisk start / stop.
Po zakończeniu procesu, otworzyć
pokrywę dopiero po wyciągnięciu zaworu
zwalniającego.

Pakowanie próżniowe

1.

Podłączyć urządzenie do zasilania,
następnie sprawdzić, czy świeci się
zielona kontrolka.

2.

Podnieść pokrywę. Umieścić otwór

torebki przed ogranicznikiem torebki,
który znajduje się pośrodku dolnej
uszczelki (otwór torebki musi znajdować
się w wewnętrznej przestrzeni uszczelki.
Zawarość torebki nie może przekraczać
¾ jej objętości).

3.

Po

zamknięciu

pokrywy

oraz

zablokowania

lewego

i

prawego

zatrzasku należy nacisnąć kontrolkę oraz
sprawdzić, czy kontrolka świeci się na
zielono.

4.

Silnik uruchamia się, pompa zaczyna
działać, tj. odsysać powietrze z wnętrza
torebki (aby zatrzymać proces, ponownie
nacisnąć kontrolkę).

5.

Po zakończeniu procesu odsysania
powietrza, kontrolka zaświeci się na
czerwono, zaś zgrzewanie rozpocznie się
automatycznie.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 31 - Spis treści

Spis treści Instrukcje bezpieczeństwa ...................... 48 Bezpieczeństwo dzieci oraz słabszych osób pełnoletnich .................................. 48 Ogólne zasady bezpieczeństwa ............ 49 Montaż ................................................... 49 Czyszczenie i konserwacja ............

Strona 32 - Instrukcje bezpieczeństwa

Instrukcje bezpieczeństwa Przed montażem i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy dokładnie przeczytać niniejszą instrukcję obsługi. Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia ani obr ażenia ciała powstałe w wyniku niewłaściwego montażu oraz eksploatacji. Instrukcję obsługi należy z...

Strona 36 - Opis urządzenia

Opis urządzenia Elementy urządzenia Elementy szuflady do pakowania próżniowego:  Zgrzewarka próżniowa – próżniowe pakowanie produktów spożywczych w specjalnych, moletowanych torebkach do pakowania próżniowego oraz zgrzewanie zwykłych torebek plastikowych;  Cyfrowa waga kuchenna wraz z pokrywą...