Tefal P4624866 - Instrukcja obsługi - Strona 40

Tefal P4624866
Ładowanie instrukcji

409

PL

TEFAL odpowiada na pytania

Problemy

Zalecenia

Jeśli otwieranie i/lub
zamykanie zaczyna
być trudne:

Zdejmij uszczelkę i opłucz pod bieżącą wodą.
Załóż uszczelkę w pokrywce bez suszenia jej

- rys. 19

.

Nie można zamknąć
pokrywki:

Sprawdź, czy uchwyt pokrywki znajduje się w pozycji
pionowej.
Sprawdź prawidłowe ułożenie uszczelki, patrz rozdział
„Mycie i konserwacja”.
Sprawdź, czy pokrywka jest prawidłowo ułożona, jak na

-

rys. 1

.

Zmocz uszczelkę wodą i załóż z powrotem w pokrywce, nie
wycierając jej

- rys. 19

i pilnując, aby założyć ją dokładnie

pod rowki pokrywki

- rys. 15

.

Szybkowar został
rozgrzany pod
ciśnieniem bez płynu
wewnątrz:

Oddaj szybkowar do sprawdzenia w autoryzowanym serwisie
TEFAL.

Trzpień
bezpieczeństwa
stuka i wypuszcza
parę:

W pierwszych minutach jest to normalne: w ten sposób usu-
wane jest powietrze przed gotowaniem.

Trzpień
bezpieczeństwa nie
unosi się i nic nie
wydostaje się przez
zawór w czasie
gotowania:

Jest to normalne zjawisko w pierwszych minutach
gotowania.
Jeżeli zjawisko utrzymuje się, sprawdź, czy:
- źródło ciepła ma wystarczającą moc, jeżeli nie, zwiększ moc,
- ilość płynu w garnku jest wystarczająca,
- zawór roboczy

(A)

jest ustawiony na

,

- szybkowar jest prawidłowo zamknięty,
- uszczelka lub krawędź garnka nie są uszkodzone,
- uszczelka jest prawidłowo ułożona.

Trzpień
bezpieczeństwa nie
unosi się i nic nie
wydostaje się przez
zawór w czasie
gotowania:

Jest to normalne zjawisko w pierwszych minutach gotowania.
Jeżeli zjawisko utrzymuje się, nalej do zlewu zimnej wody i włóż
do niej dno szybkowaru aż opadnie trzpień bezpieczeństwa

(D)

Wyczyść zawór roboczy

(A)

- rys. 16

i przewód odprowadzania

pary

- rys. 17

oraz sprawdź, czy kulkę zaworu bezpieczeństwa

można wcisnąć bez oporu

- rys. 18

.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.