Tefal P4624866 - Instrukcja obsługi - Strona 22

Tefal P4624866
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
24 Strona 24
25 Strona 25
26 Strona 26
27 Strona 27
28 Strona 28
29 Strona 29
30 Strona 30
31 Strona 31
32 Strona 32
33 Strona 33
34 Strona 34
35 Strona 35
36 Strona 36
37 Strona 37
38 Strona 38
39 Strona 39
40 Strona 40
41 Strona 41
42 Strona 42
43 Strona 43
44 Strona 44
45 Strona 45
46 Strona 46
47 Strona 47
48 Strona 48
Strona: / 48
Ładowanie instrukcji

391

PL

PO
GOTOWANIU...

Modele z powłoką zapobiegającą przywieraniu: nie należy
używać trzepaczek do miksera lub innych metalowych lub
ostrych przyborów kuchennych. Nie należy strzepywać wody
z przyborów kuchennych przez stukanie nimi o brzeg garnka
– groziłoby to uszkodzeniem i powstaniem nieszczelności.
Obracaj stopniowo zawór

(A)

, wybierając w zależności od

potrzeb prędkość dekompresji i kończąc na oznaczeniu

-

rys. 10

. Jeżeli w trakcie upuszczania pary zaobserwujesz

jakiekolwiek zaburzenia, umieść zawór roboczy

(A)

ponownie

w pozycji trybu gotowania Szybkowar, a następnie wykonaj
szybką dekompresję w zimnej wodzie

- rys. 14

.

Jeżeli trzpień bezpieczeństwa

(D)

nie opada, włóż szybkowar

do zimnej wody

- rys. 14

.

Nigdy nie manipuluj przy zaworze bezpieczeństwa.
Po ugotowaniu mięsa ze skórą (np. ozór wołowy), które może
napęcznieć pod wpływem ciśnienia, mięso należy nakłuć
dopiero gdy nabrzmiała skóra opadnie; w przeciwnym
przypadku zachodzi ryzyko oparzenia. Nakłuj mięso przed
gotowaniem.

W przypadku artykułów mącznych, pęczniejących i/lub
pieniących się podczas gotowania, takich jak ryż, warzywa
strączkowe, suszone warzywa, przeciery, dynia, cukinia,
marchew, ziemniaki, filety z ryb itp. Pozwól, aby szybkowar
przez kilka minut ostygł, następnie ostudź go w zimnej
wodzie. Przed każdym otwarciem, po upewnieniu się, że
trzpień bezpieczeństwa opadł, zawsze delikatnie potrząsaj
szybkowarem, aby nie dopuścić do tryskania pary, co
mogłoby spowodować oparzenia. Czynność ta jest
szczególnie ważna przy szybkim upuszczaniu pary lub po
ostudzeniu w zimnej wodzie.

Przenosząc szybkowar pod ciśnieniem, zachowaj najwyższą
ostrożność. Nie dotykaj gorących powierzchni. Korzystaj z
uchwytów i przycisków. W razie potrzeby użyj rękawic
kuchennych.

W przypadku zup zalecamy wykonać szybką dekompresję w
zimnej wodzie (patrz punkt „Zakończenie gotowania w trybie
Szybkowar”).

Przed otwarciem szybkowaru upewnij się, że zawór znajduje
się w położeniu dekompresji. Trzpień bezpieczeństwa

(D)

powinien opaść.
Nigdy nie używaj siły podczas otwierania szybkowaru.
Upewnij się, że ciśnienie wewnątrz urządzenia spadło. Trzpień
bezpieczeństwa

(D)

powinien opaść. (Patrz rozdział

„Zabezpieczenia”.)

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.