Pieczenie; Wyjąć wtyczkę z kontaktu.; Czas pieczenia/pieczenia na rożnie; Czyszczenie i konserwacja; W razie potrzeby tackę na okruchy - SEVERIN TO 2030 - Instrukcja obsługi - Strona 6

SEVERIN TO 2030

Piekarnik SEVERIN TO 2030 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

pierwszy należy je nagrzewać przez ok.
15 min. używając obu elementów
grzejnych. Czynności tej może
towarzyszyć lekki nieprzyjemny zapach.
Jest to całkiem normalne i minie po
krótkim czasie. Należy pamiętać o
odpowiedniej wentylacji pomieszczenia.

Pieczenie

-

Przed włączeniem piekarnika sprawdzić,
czy pod dolnym elementem grzejnym
znajduje się prawidłowo włożona tacka
na okruchy.

-

Rozgrzewać piekarnik przez parę minut
przy zamkniętych drzwiczkach, używając
obu elementów grzejnych. Przy pomocy
regulatora temperatury nastawić żądaną
temperaturę, a na czasomierzu ustawić
czas pieczenia.

-

Produkty przeznaczone do pieczenia
umieścić na kratce grilla. W przypadku
produktów zawierających dużą ilość
tłuszczu zaleca się stosowanie blachy do
pieczenia. Zapobiega ona skapywaniu
tłuszczu do wnętrza piekarnika.

-

Zamknąć drzwiczki, przy pomocy
regulatora ustawić żądaną temperaturę, a
pokrętłem czasomierza ustawić żądany
czas pieczenia.

-

Przy opiekaniu z góry lub pieczeniu na
rożnie używać wyłącznie górnego
elementu grzejnego, albo obydwu
elementów grzejnych, tj. górnego i
dolnego.

-

Ustawienie przełącznika można zmieniać
w trakcie pieczenia.

-

Po upływie zaprogramowanego czasu
pieczenia, czasomierz automatycznie
wyłączy elementy grzejne.

-

Aby przerwać pracę urządzenia lub
zakończyć ją, jeśli ustawione było na
pracę ciągłą, ustawić czasomierz w
pozycji

0

.

-

Po zakończeniu pieczenia otworzyć
szklane drzwiczki chwytając wyłącznie za
uchwyt. Wyjmując blachę lub kratkę
użyć uchwytu znajdującego się w
zestawie. Blachę kłaść zawsze na

powierzchni odpornej na wysokie
temperatury.

-

Po zakończeniu pracy pokrętło
temperatury zawsze należy przekręcić na
najniższe ustawienie, a 4-pozycyjny
przełącznik ustawić w pozycji

.

-

Wyjąć wtyczkę z kontaktu.

Czas pieczenia/pieczenia na rożnie

Podany poniżej czas pieczenia/pieczenia na
rożnie jest tylko orientacyjny, gdyż każdy
produkt żywnościowy różni się rodzajem,
konsystencją itp.; zaleca się sprawdzić
informacje na opakowaniu.

Produkt

Temperatura / Czas pieczenia/

ustawienie

pieczenia na rożnie

Pizza (głęboko

220

°C

13-15 minut

zamrożona)

Grzanka 220

°C

10-14 minut

hawajska

(głęboko 220

°C

15-16 minut

zamrożona)

Ciasteczka, 175

°C

15-17 minut

herbatniki

Ciasta 150

°C

50-60 minut

Czyszczenie i konserwacja

Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy zawsze poczekać aż urządzenie
całkowicie ostygnie.

Nie zanurzać sprzętu w wodzie, ani nie
myć go wodą, ponieważ grozi to
porażeniem prądem.

Do czyszczenia nie należy stosować
żrących roztworów, środków
ścierających, ani aerozolów do
czyszczenia piekarników i kuchenek.

-

Zewnętrzną obudowę można czyścić
przecierając lekko wilgotną, gładką
ściereczką.

-

Blachę i kratkę można myć w gorącej
wodzie z delikatnym detergentem lub w
zmywarce do naczyń.

-

W razie potrzeby tackę na okruchy

41

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.