Scarlett SC-2501 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Scarlett SC-2501
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
Strona: / 20
Ładowanie instrukcji

www.scarlett-europe.com

SC-2501

17

·

Stosowa tylko do u ytku domowego zgodnie z niniejsz Instrukcj obs ugi. Urz dzenie nie jest przeznaczone do zastosowania przemys owego.

·

Nie u ytkowa poza pomieszczeniami.

·

Zawsze od czaj urz dzenie od sieci elektrycznej, je li nie korzystasz z niego oraz przed czyszczeniem.

UWAGA!

Dzieci mog pos ugiwa si kuchenk bez dozoru tylko w przypadku uzyskania odpowiednich i zrozumia ych im wskazówek co do

bezpiecznego u ytkowania kuchenki oraz zagro

powstaj cych w przypadku niew

ciwego u ytkowania.

·

Nie pozostawiaj w czonego urz dzenia bez opieki.

·

Nie u ywaj akcesoriów, nie do czonych do kompletu dostawy.

·

Nie u ywaj urz dzenia z uszkodzonym kablem zasilaj cym.

UWAGA!

W przypadku uszkodzenia drzwiczek lub uszczelek drzwiczek nie wolno u ytkowa kuchenki do momentu usuni cia usterek przez

wykwalifikowanego fachowca.

UWAGA!

Aby unikn niebezpiecze stwa podwy szonego oddzia ywania promieniowania mikrofalowego, wszystkie prace naprawcze zwi zane z

usuni ciem dowolnych pokryw musz wykonywa tylko fachowcy.

·

Uwa aj, eby kabel nie dotyka ostrych kraw dzi i gor cych powierzchni.

·

Nie ci gnij, nie przekr caj i nie nawijaj kabla zasilaj cego na urz dzenie.

·

U ywaj kuchenki mikrofalowej tylko do przyrz dzenia produktów spo ywczych. W adnym wypadku nie u ywaj kuchenki do suszenia odzie y,

papieru lub innych przedmiotów.

UWAGA!

Aby unikn eksplodowania, nie wolno podgrzewa p ynów lub inne produktów w zamkni tych pojemnikach.

·

Podczas podgrzewania napojów za pomoc mikrofal mo e wyst powa burzliwe wrzenie, dlatego nale y uwa nie i ostro nie pos ugiwa si tymi

pojemnikami.

·

eby unikn p kania przyrz dzanych produktów, przed w

eniem do kuchenki nale y nak

no em lub widelcem skórk lub tward skorup , na

przyk ad, ziemniaków, jab ek, kasztanów, kie basek itp.

·

Podczas podgrzewania w kuchence artyku ów ywno ciowych w pojemnikach z materia ów atwopalnych takich jak tworzywo sztuczne lub papier,

nale y pilnowa kuchenki, aby unikn zapalania si .

·

eby unikn zapalania si w piekarniku nale y:

unika przypalenia si produktów wskutek zbyt d ugotrwa ego przyrz dzenia;

wk ada produkty do kuchenki mikrofalowej bez opakowania, w tym bez folii;

w przypadku zapalania si w komorze nale y, nie otwieraj c drzwiczek, wy czy kuchenk i od czy j od sieci elektrycznej.

·

Nie w czaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.

·

Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do konserwowania produktów.

·

Nie umieszczaj produktów bezpo rednio na dnie komory, wykorzystuj ruszt zdejmowany lub podstawk .

·

Zawsze sprawdzaj temperatur przyrz dzonej potrawy, w szczególno ci, je li przyrz dzasz potraw dla dzieci. Nie podawaj dania do sto u od razu po

przyrz dzeniu, niech ono troch si sch odzi.

·

Przestrzegaj przepisów przyrz dzenia potraw, lecz pami taj, e niektóre produkty (d emy, puddingi, nadzienie ciast z migda ów, cukru lub cykat)

nagrzewaj si bardzo szybko.

·

eby unikn zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj przedostania si wody do otworów wentylacyjnych.

UWAGA:

·

Produkty nale y gotowa w specjalnych naczyniu, a nie umieszcza bezpo rednio na talerzu szklanym, z wyj tkiem przypadków zastrze onych w

przepisie kulinarnym.

·

U ywaj tylko tych naczy , które nadaj si do stosowania w kuchence mikrofalowej.

·

Naczynia nadaj ce si do u ycia w kuchenkach mikrofalowych nale y wykorzystywa

ci le zgodnie ze wskazówkami producenta naczy .

·

Pami taj, e w mikrofalówce ywno grzeje si o wiele szybciej, ni naczynia, dlatego wyjmuj c naczynia z kuchenki zachowuj szczególn

ostro no , eby unikn oparzenia par .

·

Przed w

eniem do mikrofalówki usu z produktów lub opakowania ta my metalowe i foli .

·

W mikrofalówce nie wolno gotowa nie rozbitych jaj.

NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ

UWAGA!

Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz instrukcji producenta.

NADAJE SI

·

Szk o aroodporne

najlepszy materia naczy do u ycia w kuchence mikrofalowej.

·

Plastyk aroodporny

w takim naczyniu nie nale y gotowa jedzenie o du ej zawarto ci t uszczu lub cukru. Nie wolno u ywa szczelnie

zamkni tych pojemników.

·

Fajans i porcelana

nadaje si do u ycia w mikrofalówce, z wyj tkiem naczy pokrytych z otem lub srebrem lub posiadaj cych zdobienia metalowe.

·

Specjalne opakowanie

(papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone do kuchenek mikrofalowych

ci le przestrzega wskazówek producenta.

NIE NADAJE SI

·

Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dzia anie ciep a

nie nadaj si do sma enia mi sa i dowolnych

innych produktów.

·

Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spo ywcza*

- od nich fale odbijaj si ; w przypadku kontaktu ze

ciankami piekarnika mog spowodowa iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.

·

*Mo na stosowa do przykrycia w jedn warstw oddzielnych cz ci ywno ci, eby unikn przegrzania i przypalania si . Nie dopuszczaj kontaktu

ze ciankami, odleg

do cianek musi wynosi nie mniej ni 2 cm.

·

Topliwe tworzywa sztuczne

nie nadaj s i do u ycia w kuchence mikrofalowej.

·

Naczynia lakierowane

wskutek oddzia ywania mikrofal lakier mo e si roztopi .

·

Szk o zwyk e (w tym kszta towe i grube)

wskutek oddzia ywania wysokich temperatur mo e ulec odkszta ceniu.

·

Papier, s oma, drewno

wskutek oddzia ywania wysokich temperatur mog si zapali .

·

Naczynia melaminowe

mog poch ania mikrofale, c o powoduje p kanie lub odkszta cenie termiczne i istotnie zwi ksza czas przyrz dzenia.

JAK USTALI , CZY NADAJE SI NACZYNIE DO PRZYRZ DZENIA POTRAW W MIKROFALÓW CE?

·

W cz mikrofalówk i ustaw prze cznik warunków pracy na maksymaln moc, umie testowane naczynia w kuchence razem z szklank wody (~

250 ml) na 1 min.

·

Naczynia, które si nadaje do przyrz dzenia potraw w mikrofalówce, b

o tej samej temperaturze, co i przed w

eniem do kuchenki, natomiast

woda si nagrzeje.

PO YTECZNE RADY

·

W celu równomiernego nagrzewania nale y obraca

ywno w czasie przyrz dzenia.

·

Nie u ywaj naczy z w sk szyjk , butelek, poniewa mog one eksplodowa .

·

Nie u ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u ycia w mikrofalówkach.

ZANIM ZW RÓCISZ SI DO SERW ISU

·

Je li kuchenka nie w cza si , sprawd ::

Sprawno gniazdka i wyst powanie napi cia w sieci elektrycznej;

Prawid owo nastawienia zegara;
Szczelno zamkni cia drzwiczek.

ZAK ÓCENIA ODBIORU RADIOW EGO

·

Mikrofale powoduj zak ócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.

·

eby eliminowa zak ócenia:

Regularnie czy drzwiczki i uszczelki metalowe;

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Inne modele kuchenki mikrofalowe Scarlett

Wszystkie kuchenki mikrofalowe Scarlett