Scarlett SC-2303 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Kuchenka mikrofalowa Scarlett SC-2303 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
•
Ż
eby unikn
ąć
p
ę
kania przyrz
ą
dzanych produktów, przed w
ł
o
ż
eniem do kuchenki nale
ż
y nak
ł
u
ć
no
ż
em lub widelcem skórk
ę
lub tward
ą
skorup
ę
, na
przyk
ł
ad, ziemniaków, jab
ł
ek, kasztanów, kie
ł
basek itp.
k tworzywo sztuczne lub papier,
•
apalania si
ę
w piekarniku nale
ż
y:
akowania, w tym bez folii;
•
przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.
onserwowania produktów.
•
N
ny lub podstawk
ę
.
•
Z
dzasz potraw
ę
dla dzieci. Nie podawaj dania do sto
ł
u od razu po
p
rz
nadzienie ciast z migda
ł
ów, cukru lub cykat)
ych.
•
niu, a nie umieszcza
ć
bezpo
ś
rednio na talerzu szklanym, z wyj
ą
tkiem przypadków zastrze
ż
onych w
•
adaj
ą
si
ę
do stosowania w kuchence mikrofalowej.
wkami producenta naczy
ń
.
j,
ż
e w mikrofalówce
ż
ywno
ść
grzeje si
ę
o wiele szybciej, ni
ż
naczynia, dlatego wyjmuj
ą
c naczynia z kuchenki zachowuj szczególn
ą
•
krofalówki usu
ń
z produktów lub opakowania ta
ś
my metalowe i foli
ę
.
NA
gotowa
ć
jedzenie o du
ż
ej zawarto
ś
ci t
ł
uszczu lub cukru. Nie wolno u
ż
ywa
ć
szczelnie
otem lub srebrem lub posiadaj
ą
cych zdobienia metalowe.
pakowanie
(papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone do kuchenek mikrofalowych –
ś
ci
ś
le przestrzega
ć
wskazówek producenta.
ć
do przykrycia w jedn
ą
warstw
ę
oddzielnych cz
ęś
ci
ż
ywno
ś
ci,
ż
eby unikn
ąć
przegrzania i przypalania si
ę
. Nie dopuszczaj kontaktu
•
tuczne
– nie nadaj
ą
si
ę
do u
ż
ycia w kuchence mikrofalowej.
•
eratur mo
ż
e ulec odkszta
ł
ceniu.
•
ł
cenie termiczne i istotnie zwi
ę
ksza czas przyrz
ą
dzenia.
ROFALÓWCE?
ie
ść
testowane naczynia w kuchence razem z szklank
ą
wody (~
mperaturze, co i przed w
ł
o
ż
eniem do kuchenki, natomiast
•
w
ą
sk
ą
szyjk
ą
, butelek, poniewa
ż
mog
ą
one eksplodowa
ć
.
ZA
DO SERWISU
cza si
ę
, sprawd
ź
::
wizyjnego lub radiowego.
•
Ż
e;
radiowy w jak najwi
ę
kszej odleg
ł
o
ś
ci od kuchenki mikrofalowej;
dbioru sygna
ł
u.
ej.
•
U
ych i obcych przedmiotów.
•
Spraw
komory.
edawcy lub do serwisu.
i, trwa
ł
ej na tyle,
ż
eby wytrzyma
ć
ci
ęż
ar kuchenki z produktami i naczyniami.
•
N
m
w pobli
ż
u
ź
róde
ł
ciep
ł
a.
•
N
m
e
ż
adnych przedmiotów. Niczym nie przykrywaj otworów wentylacyjnych.
•
W
lu
kuchenki nale
ż
y zapewni
ć
woln
ą
przestrze
ń
wentylacyjn
ą
nie mniej ni
ż
: 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego panelu oraz
o
ś
ci. W przypadku zbyt d
ł
ugiego przyrz
ą
dzania
produkty mog
ą
si
ę
zadymi
ć
i zapali
ć
.
•
Podczas podgrzewania w kuchence artyku
ł
ów
ż
ywno
ś
ciowych w pojemnikach z materia
ł
ów
ł
atwopalnych takich ja
nale
ż
y pilnowa
ć
kuchenki, aby unikn
ąć
zapalania si
ę
.
Ż
eby unikn
ąć
z
– unika
ć
przypalenia si
ę
produktów wskutek zbyt d
ł
ugotrwa
ł
ego przyrz
ą
dzenia;
– wk
ł
ada
ć
produkty do kuchenki mikrofalowej bez op
–
w przypadku zapalania si
ę
w komorze nale
ż
y, nie otwieraj
ą
c drzwiczek, wy
łą
czy
ć
kuchenk
ę
i od
łą
czy
ć
j
ą
od sieci elektrycznej.
Nie
w
łą
czaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do
•
Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do k
ie umieszczaj produktów bezpo
ś
rednio na dnie komory, wykorzystuj ruszt zdejmowa
awsze sprawdzaj temperatur
ę
przyrz
ą
dzonej potrawy, w szczególno
ś
ci, je
ś
li przyrz
ą
rzy
ą
dzeniu, niech ono troch
ę
si
ę
sch
ł
odzi.
•
Przestrzegaj przepisów przyrz
ą
dzenia potraw, lecz pami
ę
taj,
ż
e niektóre produkty (d
ż
emy, puddingi,
nagrzewaj
ą
si
ę
bardzo szybko.
•
Ż
eby unikn
ąć
zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj przedostania si
ę
wody do otworów wentylacyjn
UWAGA:
Produkty
nale
ż
y gotowa
ć
w specjalnych naczy
przepisie kulinarnym.
U
ż
ywaj tylko tych naczy
ń
, które n
•
Naczynia
nadaj
ą
ce si
ę
do u
ż
ycia w kuchenkach mikrofalowych nale
ż
y wykorzystywa
ć
ś
ci
ś
le zgodnie ze wskazó
•
Pami
ę
ta
ostro
ż
no
ść
,
ż
eby unikn
ąć
oparzenia par
ą
.
Przed
w
ł
o
ż
eniem do mi
•
W mikrofalówce nie wolno gotowa
ć
nie rozbitych jaj.
NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ
UWAGA!
Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz instrukcji producenta.
DAJE SI
Ę
•
Szk
ł
o
ż
aroodporne
– najlepszy materia
ł
naczy
ń
do u
ż
ycia w kuchence mikrofalowej.
•
Plastyk
ż
aroodporny
– w takim naczyniu nie nale
ż
y
zamkni
ę
tych pojemników.
•
Fajans i porcelana
– nadaje si
ę
do u
ż
ycia w mikrofalówce, z wyj
ą
tkiem naczy
ń
pokrytych z
ł
•
Specjalne o
NIE NADAJE SI
Ę
•
Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dzia
ł
anie ciep
ł
a
– nie nadaj
ą
si
ę
do sma
ż
enia mi
ę
sa i dowolnych
innych produktów.
•
Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spo
ż
ywcza*
- od nich fale odbijaj
ą
si
ę
; w przypadku kontaktu ze
ś
ciankami piekarnika mog
ą
spowodowa
ć
iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.
•
*Mo
ż
na stosowa
ze
ś
ciankami, odleg
ł
o
ść
do
ś
cianek musi wynosi
ć
nie mniej ni
ż
2 cm.
Topliwe tworzywa sz
•
Naczynia lakierowane
– wskutek oddzia
ł
ywania mikrofal lakier mo
ż
e si
ę
roztopi
ć
.
Szk
ł
o zwyk
ł
e (w tym kszta
ł
towe i grube)
– wskutek oddzia
ł
ywania wysokich temp
•
Papier, s
ł
oma, drewno
– wskutek oddzia
ł
ywania wysokich temperatur mog
ą
si
ę
zapali
ć
.
Naczynia melaminowe
– mog
ą
poch
ł
ania
ć
mikrofale, co powoduje p
ę
kanie lub odkszta
JAK USTALI
Ć
, CZY NADAJE SI
Ę
NACZYNIE DO PRZYRZ
Ą
DZENIA POTRAW W MIK
•
W
łą
cz mikrofalówk
ę
i ustaw prze
łą
cznik warunków pracy na maksymaln
ą
moc, um
250 ml) na 1 min.
•
Naczynia,
które
si
ę
nadaje do przyrz
ą
dzenia potraw w mikrofalówce, b
ę
d
ą
o tej samej te
woda si
ę
nagrzeje.
PO
Ż
YTECZNE RADY
•
W celu równomiernego nagrzewania nale
ż
y obraca
ć
ż
ywno
ść
w czasie przyrz
ą
dzenia.
Nie
u
ż
ywaj naczy
ń
z
•
Nie
u
ż
ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U
ż
ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u
ż
ycia w mikrofalówkach.
NIM ZWRÓCISZ SI
Ę
•
Je
ś
li kuchenka nie w
łą
– Sprawno
ść
gniazdka i wyst
ę
powanie napi
ę
cia w sieci elektrycznej;
– Prawid
ł
owo
ść
nastawienia zegara;
– Szczelno
ść
zamkni
ę
cia drzwiczek.
ZAK
Ł
ÓCENIA ODBIORU RADIOWEGO
•
Mikrofale
powoduj
ą
zak
ł
ócenia odbioru tele
eby eliminowa
ć
zak
ł
ócenia:
– Regularnie
czy
ść
drzwiczki i uszczelki metalow
–
Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub
– Obró
ć
anten
ę
w celu lepszego o
– Pod
łą
cz mikrofalówk
ę
i odbiornik do ró
ż
nych linii sieci elektryczn
INSTALACJA
pewnij
si
ę
,
ż
e w kuchence nie ma materia
ł
ów opakunkow
d
ź
, czy w czasie transportu nie zosta
ł
y uszkodzone:
–
rzwiczki i uszczelki metalowe;
– budowa
i
wziernik;
–
cianki
•
W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w
łą
czaj kuchenki i zwró
ć
si
ę
do sprz
•
Ustaw
kuchenk
ę
elektryczn
ą
na równej poziomej powierzchn
ie u ieszczaj kuchenki mikrofalowej
ie u ieszczaj na kuchenc
ce normalnej pracy
nie mniej ni
ż
5 cm ze stron bocznych.
ZASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
•
Produkty
nale
ż
y k
ł
a
ść
grubsz
ą
stron
ą
bli
ż
ej brzegów talerza.
•
Przestrzegaj czasu przyrz
ą
dzenia, nastawiaj go na minimum, stopniowo zwi
ę
kszaj
ą
c w miar
ę
konieczn
www.scarlett-europe.com
SC-2303
16
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Inne modele kuchenki mikrofalowe Scarlett
-
Scarlett SC-1099
-
Scarlett SC-1700
-
Scarlett SC-1704
-
Scarlett SC-1706
-
Scarlett SC-1708
-
Scarlett SC-1709
-
Scarlett SC-2000
-
Scarlett SC-2001
-
Scarlett SC-2004
-
Scarlett SC-2005