Scarlett SC-1706 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Kuchenka mikrofalowa Scarlett SC-1706 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.
IM003
www.scarlett.ru
SC-1706
11
•
Pami
ę
taj,
ż
e w mikrofalówce
ż
ywno
ść
grzeje si
ę
o wiele szybciej, ni
ż
naczynia, dlatego wyjmuj
ą
c naczynia z kuchenki zachowuj
szczególn
ą
ostro
ż
no
ść
,
ż
eby unikn
ąć
oparzenia par
ą
.
•
Przed w
ł
o
ż
eniem do mikrofalówki usu
ń
z produktów lub opakowania
ta
ś
my metalowe i foli
ę
.
•
W mikrofalówce nie wolno gotowa
ć
nie rozbitych jaj.
•
Niew
ł
a
ś
ciwe utrzymanie pieca mo
ż
e doprowadzi
ć
do zu
ż
ycia
powierzchni, co mo
ż
e niekorzystnie wp
ł
yn
ąć
na prac
ę
urz
ą
dzenia i
sta
ć
si
ę
zagro
ż
eniem dla u
ż
ytkownika.
NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ
UWAGA!
Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz
instrukcji producenta.
NADAJE SI
Ę
•
Szk
ł
o
ż
aroodporne
– najlepszy materia
ł
naczy
ń
do u
ż
ycia w
kuchence mikrofalowej.
•
Plastyk
ż
aroodporny
– w takim naczyniu nie nale
ż
y gotowa
ć
jedzenie o du
ż
ej zawarto
ś
ci t
ł
uszczu lub cukru. Nie wolno u
ż
ywa
ć
szczelnie zamkni
ę
tych pojemników.
•
Fajans i porcelana
– nadaje si
ę
do u
ż
ycia w mikrofalówce, z
wyj
ą
tkiem naczy
ń
pokrytych z
ł
otem lub srebrem lub posiadaj
ą
cych
zdobienia metalowe.
•
Specjalne opakowanie
(papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone
do kuchenek mikrofalowych –
ś
ci
ś
le przestrzega
ć
wskazówek
producenta.
NIE NADAJE SI
Ę
•
Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe
odporne na dzia
ł
anie ciep
ł
a
– nie nadaj
ą
si
ę
do sma
ż
enia mi
ę
sa i
dowolnych innych produktów.
•
Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.)
oraz folia spo
ż
ywcza*
– od nich fale odbijaj
ą
si
ę
; w przypadku
kontaktu ze
ś
ciankami piekarnika mog
ą
spowodowa
ć
iskrzenie i
zwarcie w trakcie gotowania.
•
*Mo
ż
na stosowa
ć
do przykrycia w jedn
ą
warstw
ę
oddzielnych cz
ęś
ci
ż
ywno
ś
ci,
ż
eby unikn
ąć
przegrzania i przypalania si
ę
. Nie
dopuszczaj kontaktu ze
ś
ciankami, odleg
ł
o
ść
do
ś
cianek musi
wynosi
ć
nie mniej ni
ż
2 cm.
•
Topliwe tworzywa sztuczne
– nie nadaj
ą
si
ę
do u
ż
ycia w kuchence
mikrofalowej.
•
Naczynia lakierowane
– wskutek oddzia
ł
ywania mikrofal lakier
mo
ż
e si
ę
roztopi
ć
.
•
Szk
ł
o zwyk
ł
e (w tym kszta
ł
towe i grube)
– wskutek oddzia
ł
ywania
wysokich temperatur mo
ż
e ulec odkszta
ł
ceniu.
•
Papier, s
ł
oma, drewno
– wskutek oddzia
ł
ywania wysokich
temperatur mog
ą
si
ę
zapali
ć
.
•
Naczynia melaminowe
– mog
ą
poch
ł
ania
ć
mikrofale, co powoduje
p
ę
kanie lub odkszta
ł
cenie termiczne i istotnie zwi
ę
ksza czas
przyrz
ą
dzenia.
JAK USTALI
Ć
, CZY NADAJE SI
Ę
NACZYNIE DO PRZYRZ
Ą
DZENIA
POTRAW W MIKROFALÓWCE?
•
W
łą
cz mikrofalówk
ę
i ustaw prze
łą
cznik warunków pracy na
maksymaln
ą
moc, umie
ść
testowane naczynia w kuchence razem z
szklank
ą
wody (~ 250 ml) na 1 min.
•
Naczynia, które si
ę
nadaje do przyrz
ą
dzenia potraw w mikrofalówce,
b
ę
d
ą
o tej samej temperaturze, co i przed w
ł
o
ż
eniem do kuchenki,
natomiast woda si
ę
nagrzeje.
PO
Ż
YTECZNE RADY
•
W celu równomiernego nagrzewania nale
ż
y obraca
ć
ż
ywno
ść
w
czasie przyrz
ą
dzenia.
•
Nie u
ż
ywaj naczy
ń
z w
ą
sk
ą
szyjk
ą
, butelek, poniewa
ż
mog
ą
one
eksplodowa
ć
.
•
Nie u
ż
ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U
ż
ywaj
tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u
ż
ycia w
mikrofalówkach.
ZANIM ZWRÓCISZ SI
Ę
DO SERWISU
•
Je
ś
li kuchenka nie w
łą
cza si
ę
, sprawd
ź
::
– Sprawno
ść
gniazdka i wyst
ę
powanie napi
ę
cia w sieci elektrycznej;
– Prawid
ł
owo
ść
nastawienia zegara;
– Szczelno
ść
zamkni
ę
cia drzwiczek.
ZAK
Ł
ÓCENIA ODBIORU RADIOWEGO
•
Mikrofale powoduj
ą
zak
ł
ócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.
•
Ż
eby eliminowa
ć
zak
ł
ócenia:
– Regularnie czy
ść
drzwiczki i uszczelki metalowe;
– Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwi
ę
kszej
odleg
ł
o
ś
ci od kuchenki mikrofalowej;
– Obró
ć
anten
ę
w celu lepszego odbioru sygna
ł
u.
– Pod
łą
cz mikrofalówk
ę
i odbiornik do ró
ż
nych linii sieci elektrycznej.
INSTALACJA
•
Upewnij si
ę
,
ż
e w kuchence nie ma materia
ł
ów opakunkowych i
obcych przedmiotów.
•
Sprawd
ź
, czy w czasie transportu nie zosta
ł
y uszkodzone:
– rzwiczki i uszczelki metalowe;
– budowa i wziernik;
– cianki komory.
•
W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w
łą
czaj kuchenki
i zwró
ć
si
ę
do sprzedawcy lub do serwisu.
•
Ustaw kuchenk
ę
elektryczn
ą
na równej poziomej powierzchni,
trwa
ł
ej na tyle,
ż
eby wytrzyma
ć
ci
ęż
ar kuchenki z produktami i
naczyniami.
•
Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobli
ż
u
ź
róde
ł
ciep
ł
a.
•
Nie umieszczaj na kuchence
ż
adnych przedmiotów. Niczym nie
przykrywaj otworów wentylacyjnych.
•
W celu normalnej pracy kuchenki nale
ż
y zapewni
ć
woln
ą
przestrze
ń
wentylacyjn
ą
nie mniej ni
ż
: 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego
panelu oraz nie mniej ni
ż
5 cm ze stron bocznych.
ZASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
•
Nale
ż
y uk
ł
ada
ć
produkty w jedn
ą
warstw
ę
, grubsze kawa
ł
ki nale
ż
y
k
ł
a
ść
bli
ż
ej brzegów.
•
Przestrzegaj czasu przyrz
ą
dzenia, nastawiaj go na minimum,
stopniowo zwi
ę
kszaj
ą
c w miar
ę
konieczno
ś
ci. W przypadku zbyt
d
ł
ugiego przyrz
ą
dzania produkty mog
ą
si
ę
zadymi
ć
i zapali
ć
.
UWAGA:
czas przyrz
ą
dzenia mo
ż
e si
ę
zmienia
ć
w zale
ż
no
ś
ci od
kszta
ł
tu, rozmiarów i umieszczenia produktów. Du
ż
e lub grube
kawa
ł
ki gotuj
ą
si
ę
d
ł
u
ż
ej, natomiast drobne – szybciej.
•
Przykrywaj produkty specjalnymi pokrywkami lub plastykiem,
uchylaj
ą
c jeden z rogów w celu wydostania si
ę
zbytniej pary.
Pokrywki bardzo si
ę
grzej
ą
– nale
ż
y pos
ł
ugiwa
ć
nimi bardzo
ostro
ż
nie!
•
W celu bardziej równomiernego nagrzania i przy
ś
pieszenia
gotowania obracaj i mieszaj produkty.
•
Okr
ą
g
ł
e/owalne talerze w odró
ż
nieniu od
kwadratowych/prostok
ą
tnych równie
ż
zapewniaj
ą
bardziej
równomierne nagrzanie.
•
Produkty nale
ż
y rozmra
ż
a
ć
bez opakowania, w nieg
łę
bokiej
podstawce lub na ruszcie do obróbki mikrofalowej, koniecznie
u
ż
ywaj
ą
c talerza obrotowego. Zamra
ż
aj
ą
c produkty, nale
ż
y nadawa
ć
im w miar
ę
mo
ż
liwo
ś
ci por
ę
czny kszta
ł
t.
•
Odleg
ł
o
ść
mi
ę
dzy produktami, na przyk
ł
ad, warzywami, keksami itp.
musi wynosi
ć
nie mniej ni
ż
2,5 cm w celu zapewnienia równomiernej
obróbki.
•
Nale
ż
y nak
ł
u
ć
grub
ą
skórk
ę
lub skorup
ę
,
ż
eby unikn
ąć
p
ę
kania
produktu.
•
Rozgrzewaj tylko gotowe i sch
ł
odzone produkty, mieszaj
ą
c je.
•
Popcorn – nale
ż
y
ś
ci
ś
le przestrzega
ć
wskazówek producenta i nie
pozostawia
ć
mikrofalówki bez opieki. Je
ś
li produkt nie jest gotowy po
up
ł
ywie w
ł
a
ś
ciwego czasu, nale
ż
y przerwa
ć
gotowanie. Zbyt d
ł
uga
obróbka mo
ż
e spowodowa
ć
zapalenie si
ę
.
OSTRZE
Ż
ENIE:
Nie wolno u
ż
ywa
ć
worków z br
ą
zowego papieru w
celu przyrz
ą
dzenia popcornu oraz wykorzystywa
ć
resztek ziaren. Nie
wolno umieszcza
ć
opakowania z popcornem bezpo
ś
rednio na
pó
ł
misku szklanym, nale
ż
y k
ł
a
ść
go na talerz.
PRACA
•
Pod
łą
cz kuchenk
ę
do sieci elektrycznej.
•
W
ł
ó
ż
produkty do kuchenki i zamknij drzwiczki.
UWAGA
: je
ś
li drzwiczki s
ą
otwarte, kuchenka nie b
ę
dzie dzia
ł
a
ć
.
•
Za pomoc
ą
prze
łą
cznika ustaw tryb obróbki zgodnie z tabel
ą
.
Tryb
pracy
Przeznaczenie
Poziom
mocy
Low Podgrzewanie
17%
M.Low
(Defrost)
Rozmra
ż
anie 33%
Med.
Omlety, pieczywo, kremy
55%
M.High Kanapki,
pizza
77%
High
Pieczywo, mi
ę
so i ryby, pieczone ziemniaki
i inne warzywa, popcorn
100%
•
Nastaw wy
łą
cznik czasowy na w
ł
a
ś
ciwy czas.
WY
ŁĄ
CZNIK CZASOWY
•
S
ł
u
ż
y do ustawienia czasu obróbki w granicach
35
minut.
•
Ż
eby w
łą
czy
ć
kuchenk
ę
, obró
ć
pokr
ę
t
ł
o wy
łą
cznika czasowego w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
•
Obracaj
ą
c pokr
ę
t
ł
o, nastaw w
ł
a
ś
ciwy czas.
•
Od momentu nastawienia wy
łą
cznika czasowego kuchenka w
łą
cza
si
ę
i zaczynaj
ą
dzia
ł
a
ć
o
ś
wietlenie wewn
ę
trzne i wentylacja.
•
Je
ś
li chcesz przerwa
ć
przyrz
ą
dzanie, przestaw wy
łą
cznik czasowy w
pozycj
ę
„0” lub otwórz drzwiczki.
UWAGA:
Zawsze przestawiaj wy
łą
cznik czasowy w pozycj
ę
„0”, je
ś
li
produkty zosta
ł
y wyj
ę
te przed up
ł
ywem czasu przyrz
ą
dzenia, i nie
zamierzasz kontynuowa
ć
gotowanie.
PRZERWANIE GOTOWANIA
•
Funkcja ta s
ł
u
ż
y do kontroli stopnia gotowo
ś
ci produktu.
•
Obróbk
ę
mo
ż
na przerwa
ć
, otwieraj
ą
c drzwiczki. Po przykryciu
drzwiczek, proces b
ę
dzie kontynuowany.
ROZMRA
Ż
ANIE WED
Ł
UG WAGI “WEIGHT DEFROST”
•
Ustaw prze
łą
cznik trybów pracy w pozycj
ę
“
“.
•
Za pomoc
ą
zegara ustaw wag
ę
produktu (Kieruj
ą
c si
ę
podzia
ł
k
ą
zewn
ę
trzn
ą
0-1,0).
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Inne modele kuchenki mikrofalowe Scarlett
-
Scarlett SC-1099
-
Scarlett SC-1700
-
Scarlett SC-1704
-
Scarlett SC-1708
-
Scarlett SC-1709
-
Scarlett SC-2000
-
Scarlett SC-2001
-
Scarlett SC-2004
-
Scarlett SC-2005
-
Scarlett SC-2301