Scarlett SC-1706 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Scarlett SC-1706

Kuchenka mikrofalowa Scarlett SC-1706 – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

IM003

www.scarlett.ru

SC-1706

11

Pami

ę

taj,

ż

e w mikrofalówce

ż

ywno

ść

grzeje si

ę

o wiele szybciej, ni

ż

naczynia, dlatego wyjmuj

ą

c naczynia z kuchenki zachowuj

szczególn

ą

ostro

ż

no

ść

,

ż

eby unikn

ąć

oparzenia par

ą

.

Przed w

ł

o

ż

eniem do mikrofalówki usu

ń

z produktów lub opakowania

ta

ś

my metalowe i foli

ę

.

W mikrofalówce nie wolno gotowa

ć

nie rozbitych jaj.

Niew

ł

a

ś

ciwe utrzymanie pieca mo

ż

e doprowadzi

ć

do zu

ż

ycia

powierzchni, co mo

ż

e niekorzystnie wp

ł

yn

ąć

na prac

ę

urz

ą

dzenia i

sta

ć

si

ę

zagro

ż

eniem dla u

ż

ytkownika.

NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ

UWAGA!

Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz

instrukcji producenta.

NADAJE SI

Ę

Szk

ł

o

ż

aroodporne

– najlepszy materia

ł

naczy

ń

do u

ż

ycia w

kuchence mikrofalowej.

Plastyk

ż

aroodporny

– w takim naczyniu nie nale

ż

y gotowa

ć

jedzenie o du

ż

ej zawarto

ś

ci t

ł

uszczu lub cukru. Nie wolno u

ż

ywa

ć

szczelnie zamkni

ę

tych pojemników.

Fajans i porcelana

– nadaje si

ę

do u

ż

ycia w mikrofalówce, z

wyj

ą

tkiem naczy

ń

pokrytych z

ł

otem lub srebrem lub posiadaj

ą

cych

zdobienia metalowe.

Specjalne opakowanie

(papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone

do kuchenek mikrofalowych –

ś

ci

ś

le przestrzega

ć

wskazówek

producenta.

NIE NADAJE SI

Ę

Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe
odporne na dzia

ł

anie ciep

ł

a

– nie nadaj

ą

si

ę

do sma

ż

enia mi

ę

sa i

dowolnych innych produktów.

Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.)
oraz folia spo

ż

ywcza*

– od nich fale odbijaj

ą

si

ę

; w przypadku

kontaktu ze

ś

ciankami piekarnika mog

ą

spowodowa

ć

iskrzenie i

zwarcie w trakcie gotowania.

*Mo

ż

na stosowa

ć

do przykrycia w jedn

ą

warstw

ę

oddzielnych cz

ęś

ci

ż

ywno

ś

ci,

ż

eby unikn

ąć

przegrzania i przypalania si

ę

. Nie

dopuszczaj kontaktu ze

ś

ciankami, odleg

ł

o

ść

do

ś

cianek musi

wynosi

ć

nie mniej ni

ż

2 cm.

Topliwe tworzywa sztuczne

– nie nadaj

ą

si

ę

do u

ż

ycia w kuchence

mikrofalowej.

Naczynia lakierowane

– wskutek oddzia

ł

ywania mikrofal lakier

mo

ż

e si

ę

roztopi

ć

.

Szk

ł

o zwyk

ł

e (w tym kszta

ł

towe i grube)

– wskutek oddzia

ł

ywania

wysokich temperatur mo

ż

e ulec odkszta

ł

ceniu.

Papier, s

ł

oma, drewno

– wskutek oddzia

ł

ywania wysokich

temperatur mog

ą

si

ę

zapali

ć

.

Naczynia melaminowe

– mog

ą

poch

ł

ania

ć

mikrofale, co powoduje

p

ę

kanie lub odkszta

ł

cenie termiczne i istotnie zwi

ę

ksza czas

przyrz

ą

dzenia.

JAK USTALI

Ć

, CZY NADAJE SI

Ę

NACZYNIE DO PRZYRZ

Ą

DZENIA

POTRAW W MIKROFALÓWCE?

W

łą

cz mikrofalówk

ę

i ustaw prze

łą

cznik warunków pracy na

maksymaln

ą

moc, umie

ść

testowane naczynia w kuchence razem z

szklank

ą

wody (~ 250 ml) na 1 min.

Naczynia, które si

ę

nadaje do przyrz

ą

dzenia potraw w mikrofalówce,

b

ę

d

ą

o tej samej temperaturze, co i przed w

ł

o

ż

eniem do kuchenki,

natomiast woda si

ę

nagrzeje.

PO

Ż

YTECZNE RADY

W celu równomiernego nagrzewania nale

ż

y obraca

ć

ż

ywno

ść

w

czasie przyrz

ą

dzenia.

Nie u

ż

ywaj naczy

ń

z w

ą

sk

ą

szyjk

ą

, butelek, poniewa

ż

mog

ą

one

eksplodowa

ć

.

Nie u

ż

ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U

ż

ywaj

tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u

ż

ycia w

mikrofalówkach.

ZANIM ZWRÓCISZ SI

Ę

DO SERWISU

Je

ś

li kuchenka nie w

łą

cza si

ę

, sprawd

ź

::

– Sprawno

ść

gniazdka i wyst

ę

powanie napi

ę

cia w sieci elektrycznej;

– Prawid

ł

owo

ść

nastawienia zegara;

– Szczelno

ść

zamkni

ę

cia drzwiczek.

ZAK

Ł

ÓCENIA ODBIORU RADIOWEGO

Mikrofale powoduj

ą

zak

ł

ócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.

Ż

eby eliminowa

ć

zak

ł

ócenia:

– Regularnie czy

ść

drzwiczki i uszczelki metalowe;

– Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwi

ę

kszej

odleg

ł

o

ś

ci od kuchenki mikrofalowej;

– Obró

ć

anten

ę

w celu lepszego odbioru sygna

ł

u.

– Pod

łą

cz mikrofalówk

ę

i odbiornik do ró

ż

nych linii sieci elektrycznej.

INSTALACJA

Upewnij si

ę

,

ż

e w kuchence nie ma materia

ł

ów opakunkowych i

obcych przedmiotów.

Sprawd

ź

, czy w czasie transportu nie zosta

ł

y uszkodzone:

– rzwiczki i uszczelki metalowe;
– budowa i wziernik;
– cianki komory.

W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w

łą

czaj kuchenki

i zwró

ć

si

ę

do sprzedawcy lub do serwisu.

Ustaw kuchenk

ę

elektryczn

ą

na równej poziomej powierzchni,

trwa

ł

ej na tyle,

ż

eby wytrzyma

ć

ci

ęż

ar kuchenki z produktami i

naczyniami.

Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobli

ż

u

ź

róde

ł

ciep

ł

a.

Nie umieszczaj na kuchence

ż

adnych przedmiotów. Niczym nie

przykrywaj otworów wentylacyjnych.

W celu normalnej pracy kuchenki nale

ż

y zapewni

ć

woln

ą

przestrze

ń

wentylacyjn

ą

nie mniej ni

ż

: 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego

panelu oraz nie mniej ni

ż

5 cm ze stron bocznych.

ZASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Nale

ż

y uk

ł

ada

ć

produkty w jedn

ą

warstw

ę

, grubsze kawa

ł

ki nale

ż

y

k

ł

a

ść

bli

ż

ej brzegów.

Przestrzegaj czasu przyrz

ą

dzenia, nastawiaj go na minimum,

stopniowo zwi

ę

kszaj

ą

c w miar

ę

konieczno

ś

ci. W przypadku zbyt

d

ł

ugiego przyrz

ą

dzania produkty mog

ą

si

ę

zadymi

ć

i zapali

ć

.

UWAGA:

czas przyrz

ą

dzenia mo

ż

e si

ę

zmienia

ć

w zale

ż

no

ś

ci od

kszta

ł

tu, rozmiarów i umieszczenia produktów. Du

ż

e lub grube

kawa

ł

ki gotuj

ą

si

ę

d

ł

u

ż

ej, natomiast drobne – szybciej.

Przykrywaj produkty specjalnymi pokrywkami lub plastykiem,

uchylaj

ą

c jeden z rogów w celu wydostania si

ę

zbytniej pary.

Pokrywki bardzo si

ę

grzej

ą

– nale

ż

y pos

ł

ugiwa

ć

nimi bardzo

ostro

ż

nie!

W celu bardziej równomiernego nagrzania i przy

ś

pieszenia

gotowania obracaj i mieszaj produkty.

Okr

ą

g

ł

e/owalne talerze w odró

ż

nieniu od

kwadratowych/prostok

ą

tnych równie

ż

zapewniaj

ą

bardziej

równomierne nagrzanie.

Produkty nale

ż

y rozmra

ż

a

ć

bez opakowania, w nieg

łę

bokiej

podstawce lub na ruszcie do obróbki mikrofalowej, koniecznie
u

ż

ywaj

ą

c talerza obrotowego. Zamra

ż

aj

ą

c produkty, nale

ż

y nadawa

ć

im w miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci por

ę

czny kszta

ł

t.

Odleg

ł

o

ść

mi

ę

dzy produktami, na przyk

ł

ad, warzywami, keksami itp.

musi wynosi

ć

nie mniej ni

ż

2,5 cm w celu zapewnienia równomiernej

obróbki.

Nale

ż

y nak

ł

u

ć

grub

ą

skórk

ę

lub skorup

ę

,

ż

eby unikn

ąć

p

ę

kania

produktu.

Rozgrzewaj tylko gotowe i sch

ł

odzone produkty, mieszaj

ą

c je.

Popcorn – nale

ż

y

ś

ci

ś

le przestrzega

ć

wskazówek producenta i nie

pozostawia

ć

mikrofalówki bez opieki. Je

ś

li produkt nie jest gotowy po

up

ł

ywie w

ł

a

ś

ciwego czasu, nale

ż

y przerwa

ć

gotowanie. Zbyt d

ł

uga

obróbka mo

ż

e spowodowa

ć

zapalenie si

ę

.

OSTRZE

Ż

ENIE:

Nie wolno u

ż

ywa

ć

worków z br

ą

zowego papieru w

celu przyrz

ą

dzenia popcornu oraz wykorzystywa

ć

resztek ziaren. Nie

wolno umieszcza

ć

opakowania z popcornem bezpo

ś

rednio na

ł

misku szklanym, nale

ż

y k

ł

a

ść

go na talerz.

PRACA

Pod

łą

cz kuchenk

ę

do sieci elektrycznej.

W

ł

ó

ż

produkty do kuchenki i zamknij drzwiczki.

UWAGA

: je

ś

li drzwiczki s

ą

otwarte, kuchenka nie b

ę

dzie dzia

ł

a

ć

.

Za pomoc

ą

prze

łą

cznika ustaw tryb obróbki zgodnie z tabel

ą

.

Tryb

pracy

Przeznaczenie

Poziom

mocy

Low Podgrzewanie

17%

M.Low

(Defrost)

Rozmra

ż

anie 33%

Med.

Omlety, pieczywo, kremy

55%

M.High Kanapki,

pizza

77%

High

Pieczywo, mi

ę

so i ryby, pieczone ziemniaki

i inne warzywa, popcorn

100%

Nastaw wy

łą

cznik czasowy na w

ł

a

ś

ciwy czas.

WY

ŁĄ

CZNIK CZASOWY

S

ł

u

ż

y do ustawienia czasu obróbki w granicach

35

minut.

Ż

eby w

łą

czy

ć

kuchenk

ę

, obró

ć

pokr

ę

t

ł

o wy

łą

cznika czasowego w

kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.

Obracaj

ą

c pokr

ę

t

ł

o, nastaw w

ł

a

ś

ciwy czas.

Od momentu nastawienia wy

łą

cznika czasowego kuchenka w

łą

cza

si

ę

i zaczynaj

ą

dzia

ł

a

ć

o

ś

wietlenie wewn

ę

trzne i wentylacja.

Je

ś

li chcesz przerwa

ć

przyrz

ą

dzanie, przestaw wy

łą

cznik czasowy w

pozycj

ę

„0” lub otwórz drzwiczki.

UWAGA:

Zawsze przestawiaj wy

łą

cznik czasowy w pozycj

ę

„0”, je

ś

li

produkty zosta

ł

y wyj

ę

te przed up

ł

ywem czasu przyrz

ą

dzenia, i nie

zamierzasz kontynuowa

ć

gotowanie.

PRZERWANIE GOTOWANIA

Funkcja ta s

ł

u

ż

y do kontroli stopnia gotowo

ś

ci produktu.

Obróbk

ę

mo

ż

na przerwa

ć

, otwieraj

ą

c drzwiczki. Po przykryciu

drzwiczek, proces b

ę

dzie kontynuowany.

ROZMRA

Ż

ANIE WED

Ł

UG WAGI “WEIGHT DEFROST”

Ustaw prze

łą

cznik trybów pracy w pozycj

ę

“.

Za pomoc

ą

zegara ustaw wag

ę

produktu (Kieruj

ą

c si

ę

podzia

ł

k

ą

zewn

ę

trzn

ą

0-1,0).

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Inne modele kuchenki mikrofalowe Scarlett

Wszystkie kuchenki mikrofalowe Scarlett