Franke FSM 804 I B BK - Instrukcja obsługi - Strona 23

Franke FSM 804 I B BK Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 32
Ładowanie instrukcji

Aby wyłączyć funkcję specjalną i wrócić do trybu ręcznego, wybrać pole

grzejne i ponownie nacisnąć przycisk “COOKASSIST“.

Poziom mocy dla funkcji specjalnej jest ustawiany przez płytę grzejną i nie

można go modyfikować.

ROZTAPIANIE

Funkcja ta pozwala na osiągnięcie idealnej temperatury roztapiania i

utrzymać odpowiedni stan potrawy bez ryzyka przypalenia.

Funkcja ta idealnie nadaje się do roztapiania delikatnych produktów, takich

jak czekolada, gdyż dzięki niej nie ulegają one zniszczeniu i nie przywierają

do naczynia.

UTRZYMYWANIE TEMPERATURY

Funkcja ta pozwala na utrzymywanie potraw w idealnej temperaturze, po

zakończeniu gotowania lub podczas powolnego redukowania sosów.

Umożliwia podawanie potraw w idealnej temperaturze.

DOPROWADZANIE DO WRZENIA

Funkcja ta pozwala na doprowadzanie wody do wrzenia i utrzymywanie go

przy niskim zużyciu energii.

Do garnka należy wlać około 2 litry wody (najlepiej o temperaturze

pokojowej).

W każdym wypadku należy regularnie sprawdzać wrzenie i pozostającą

ilość wody.

Jeśli garnki są duże, a ilość wody przekracza 2 litry, zalecane jest użycie

pokrywki, aby zoptymalizować czas gotowania.

TABELA GOTOWANIA

WSKAŹNIKI

CIEPŁO RESZTKOWE

Jeśli na wyświetlaczu widoczny jest wskaźnik ciepła resztkowego “H“, pole

grzewcze jest gorące.

Wskaźnik zapala się, nawet jeśli pole nie zostało aktywowane, ale zostało

podgrzane w wyniku korzystania z sąsiednich pól lub gdy został na nim

postawiony gorący garnek.

Kiedy pole grzewcze ostygnie, litera “H“ zniknie.

NIEPRAWIDŁOWO USTAWIONE NACZYNIE LUB JEGO BRAK

Symbol ten pojawia się, kiedy naczynie nie nadaje się do płyt indukcyjnych, jest

nieprawidłowo ustawione lub gdy jego rozmiar nie odpowiada wybranemu

polu grzewczemu. Jeśli w ciągu 30 sekund naczynie nie zostanie wykryte, pole

grzewcze wyłączy się.

POZIOM MOCY

RODZAJ GOTOWANIA

UŻYCIE POZIOMU

(wskazanie należy skorygować wg własnego doświadczenia oraz

nawyków gotowania)

Maksymalna

moc grzewcza

P

Szybkie podgrzewanie/Booster

Idealne do podniesienia temperatury potrawy w krótkim czasie, szybkiego

zagotowania wody lub podgrzania płynów.

8 − 9

Smażenie − gotowanie

Do przyrumieniania, rozpoczynania gotowania, smażenia mrożonych

produktów, szybkiego gotowania.

Duża moc

grzewcza

7 − 8

Przyrumienianie − podsmażanie −

gotowanie − grillowanie

Idealne do podsmażania, gotowanie na wolnym ogniu, gotowanie lub

grillowanie (krótkie gotowanie, 5-10 minut).

6 − 7

Przyrumienianie − gotowanie −

duszenie − podsmażanie − grillowanie

Idealne do podsmażania, gotowania na wolnym ogniu, gotowania lub

grillowania (średniej długości gotowania, 10-20 minut), podgrzewania.

Średnia moc

grzewcza

4 − 5

Gotowanie − duszenie −

podsmażanie − grillowanie

Idealne do duszenia, delikatnego gotowania na wolnym ogniu, gotowania

lub grillowania (długi czas gotowania).

3 − 4

Gotowanie − utrzymywanie na

ogniu − zagęszczanie − gotowanie

makaronu al dente

Idealne do długiego gotowania (ryż, sosy, pieczenie, ryby) z dodatkiem

płynów (np. wody, wina, bulionu, mleka), gotowania makaronu al dente.

2 − 3

Idealne do długiego gotowania (poniżej jednego litra objętości: ryż, sosy,

pieczenie, ryby) z dodatkiem płynów (np. wody, wina, bulionu, mleka).

Mała moc

grzewcza

1 − 2

Roztapianie − rozmrażanie −

utrzymywanie w cieple −

przyrządzanie risotto

Idealne do zmiękczania masła, delikatnego roztapiania czekolady, rozmrażania

małych artykułów spożywczych oraz utrzymywania w cieple świeżo

ugotowanych potraw (np. sosy, zupy).

1

Idealne do utrzymywania w cieple świeżo ugotowanych potraw, gotowania

risotto oraz utrzymywania temperatury talerzy, na których będą podawane

dania (z wykorzystaniem specjalnych akcesoriów do płyt indukcyjnych).

Moc zero

0

Powierzchnia podparcia

Płyta kuchenna w położeniu czuwania lub wyłączona (możliwa obecność

ciepła resztkowego pozostałego po zakończeniu gotowania, sygnalizowana

przez symbol “H“).

Tabela gotowania zawiera przykładowe rodzaje gotowania dla każdego poziomu mocy. Rzeczywista moc dostarczana na każdym poziomie mocy zależy

od wymiarów strefy gotowania.

PL

– 77 –

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)