Franke FSM 654 I BK - Instrukcja obsługi - Strona 23

Franke FSM 654 I BK
Ładowanie instrukcji

TABELA GOTOWANIA

WSKAŹNIKI

CIEPŁO RESZTKOWE

Jeśli na wyświetlaczu widoczny jest wskaźnik ciepła resztkowego “H“, pole

grzewcze jest gorące.

Wskaźnik zapala się, nawet jeśli pole nie zostało aktywowane, ale zostało

podgrzane w wyniku korzystania z sąsiednich pól lub gdy został na nim

postawiony gorący garnek.

Kiedy pole grzewcze ostygnie, litera “H“ zniknie.

NIEPRAWIDŁOWO USTAWIONE NACZYNIE LUB JEGO BRAK

Symbol ten pojawia się, kiedy naczynie nie nadaje się do płyt indukcyjnych, jest

nieprawidłowo ustawione lub gdy jego rozmiar nie odpowiada wybranemu

polu grzewczemu. Jeśli w ciągu 30 sekund naczynie nie zostanie wykryte, pole

grzewcze wyłączy się.

POZIOM MOCY

RODZAJ GOTOWANIA

UŻYCIE POZIOMU

(wskazanie należy skorygować wg własnego doświadczenia oraz

nawyków gotowania)

Maksymalna

moc grzewcza

P

Szybkie podgrzewanie/Booster

Idealne do podniesienia temperatury potrawy w krótkim czasie, szybkiego

zagotowania wody lub podgrzania płynów.

8 − 9

Smażenie − gotowanie

Do przyrumieniania, rozpoczynania gotowania, smażenia mrożonych

produktów, szybkiego gotowania.

Duża moc

grzewcza

7 − 8

Przyrumienianie − podsmażanie −

gotowanie − grillowanie

Idealne do podsmażania, gotowanie na wolnym ogniu, gotowanie lub

grillowanie (krótkie gotowanie, 5-10 minut).

6 − 7

Przyrumienianie − gotowanie −

duszenie − podsmażanie − grillowanie

Idealne do podsmażania, gotowania na wolnym ogniu, gotowania lub

grillowania (średniej długości gotowania, 10-20 minut), podgrzewania.

Średnia moc

grzewcza

4 − 5

Gotowanie − duszenie −

podsmażanie − grillowanie

Idealne do duszenia, delikatnego gotowania na wolnym ogniu, gotowania

lub grillowania (długi czas gotowania).

3 − 4

Gotowanie − utrzymywanie na

ogniu − zagęszczanie − gotowanie

makaronu al dente

Idealne do długiego gotowania (ryż, sosy, pieczenie, ryby) z dodatkiem

płynów (np. wody, wina, bulionu, mleka), gotowania makaronu al dente.

2 − 3

Idealne do długiego gotowania (poniżej jednego litra objętości: ryż, sosy,

pieczenie, ryby) z dodatkiem płynów (np. wody, wina, bulionu, mleka).

Mała moc

grzewcza

1 − 2

Roztapianie − rozmrażanie −

utrzymywanie w cieple −

przyrządzanie risotto

Idealne do zmiękczania masła, delikatnego roztapiania czekolady, rozmrażania

małych artykułów spożywczych oraz utrzymywania w cieple świeżo

ugotowanych potraw (np. sosy, zupy).

1

Idealne do utrzymywania w cieple świeżo ugotowanych potraw, gotowania

risotto oraz utrzymywania temperatury talerzy, na których będą podawane

dania (z wykorzystaniem specjalnych akcesoriów do płyt indukcyjnych).

Moc zero

0

Powierzchnia podparcia

Płyta kuchenna w położeniu czuwania lub wyłączona (możliwa obecność

ciepła resztkowego pozostałego po zakończeniu gotowania, sygnalizowana

przez symbol “H“).

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA

!

OSTRZEŻENIE

• Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.

• Przed czyszczeniem należy upewnić się, że pola grzewcze są wyłączone oraz że nie wyświetla się wskaźnik ciepła resztkowego

(“H“).

Ważne:

• Nie używać gąbek ściernych ani myjek, gdyż mogą one uszkodzić

szklaną powierzchnię.

• Po każdym użyciu należy oczyścić płytę (gdy jest zimna), aby usunąć

osady i plamy powstałe od resztek żywności.

• Powierzchnia, która nie jest utrzymywana w odpowiedniej czystości, może

doprowadzić do zmniejszenia czułości przycisków panelu sterowania.

• Skrobaczki należy używać wyłącznie wtedy, gdy zanieczyszczenia

przywarły do płyty indukcyjnej. Aby uniknąć zarysowania szkła, należy

postępować zgodnie z instrukcją obsługi skrobaczki.

• Cukier oraz potrawy o wysokiej zawartości cukru niszczą płytę i należy

je niezwłocznie usuwać z jej powierzchni.

• Sól, cukier i piasek mogą rysować szklaną powierzchnię.

• Należy używać miękkiej ściereczki, chłonnych ręczników kuchennych

lub specjalnego przyrządu do czyszczenia płyty (postępować zgodnie

z instrukcją producenta).

• Płyny rozlane na pola grzewczych mogą powodować przesuwanie się

lub wibrowanie naczyń do gotowania.

• Po wyczyszczeniu płyty należy ją dokładnie osuszyć.

Tabela gotowania zawiera przykładowe rodzaje gotowania dla każdego poziomu mocy. Rzeczywista moc dostarczana na każdym poziomie mocy zależy

od wymiarów strefy gotowania.

PL

– 71 –

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 15 - SPIS TREŚCI

SPIS TREŚCI INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA...........................................................................................................................64 INSTALACJA .......................................................................................................................

Strona 16 - INFORMACJE DOTYCZĄCE; PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ

Przed przystąpieniem do użytkowania urządzenia należy zapoznać się instrukcjami bezpieczeństwa. Przechowywać w podręcznym miejscu w celu korzystania w przyszłości. W niniejszej instrukcji oraz na samym urządzeniu znajdują się ważne ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa, które należy zawsze uwzględnia...

Strona 19 - PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE

PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE Przed podłączeniem płyty do źródła zasilania należy wykonać podłączenie elektryczne. Instalacja musi być przeprowadzona przez wykwalifikowanego pracownika znającego aktualne przepisy dotyczące bezpieczeństwa i instalacji. W szczególności, instalacja musi być przeprowadzona zg...

Inne modele płyty grzewcze Franke

Wszystkie płyty grzewcze Franke