Przegląd najczęstszych uszkodzeń; Ochrona środowiska i oszczędność; Usuwanie opakowania - Bosch PKK611B17E - Instrukcja obsługi - Strona 5
![Bosch PKK611B17E](https://cdn.manualsarea.com/instructions-3/cookingpanels/elektriceskaa-varocnaa-poverhnost-bosch-serie-4-pkk611b17e_instrukcia/webp/1.webp)
Spis treści:
- Strona 3 – Spis treści; Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
- Strona 4 – Nie używać pokryw na płyty grzewcze.; Wykluczanie szkód materialnych
- Strona 5 – Przegląd najczęstszych uszkodzeń; Ochrona środowiska i oszczędność; Usuwanie opakowania
- Strona 6 – Poznawanie urządzenia
- Strona 7 – Podstawowy sposób obsługi
- Strona 9 – Zabezpieczenie przed dziećmi; Włączanie zabezpieczenia przed dziećmi; Funkcje czasowe
- Strona 10 – Wyłączanie sygnału minutnika; Automatyczne wyłączanie; Przegląd ustawień podstawowych; Zmiana ustawień podstawowych
- Strona 11 – 0 Czyszczenie i pielęgnacja; Środki czyszczące; 1 Usuwanie usterek
- Strona 12 – Wskazówki na wyświetlaczu
- Strona 13 – 2 Utylizacja; Utylizacja zużytego urządzenia
Ochrona środowiska i oszczędność
pl
5
Nieprawidłowo ustawione naczynie do gotowania może
spowodować przegrzanie urządzenia.
▶
Nigdy nie stawiać gorących patelni lub garnków na
elementach obsługowych i na ramie płyty grzewczej.
Jeśli na płytę spadną twarde lub ostre przedmioty, mo-
gą spowodować uszkodzenia.
▶
Nie upuszczać na płytę grzewczą twardych przed-
miotów lub przedmiotów posiadających ostre czub-
ki.
Materiały, które nie są żaroodporne, topią się na gorą-
cych polach grzewczych.
▶
Nie używać folii ochronnej do kuchenek.
▶
Nie używać folii aluminiowej ani naczyń z tworzywa
sztucznego.
2.1 Przegląd najczęstszych uszkodzeń
Tutaj znajduje się opis najczęstszych uszkodzeń i spo-
sobów ich unikania.
Uszko-
dzenie
Przyczyna
Rozwiązanie problemu
Plamy
Potrawy, które
wykipiały
Pozostałości potraw po
wykipieniu natychmiast
usuwać skrobaczką do
szkła.
Uszko-
dzenie
Przyczyna
Rozwiązanie problemu
Plamy
Nieodpowiednie
środki czysz-
czące
Używać wyłącznie środ-
ków czyszczących prze-
znaczonych do czyszcze-
nia ceramiki szklanej.
Zaryso-
wania
Sól, cukier albo
piasek
Nie używać płyty grzew-
czej jako powierzchni ro-
boczej lub miejsca do od-
stawiania przedmiotów.
Zaryso-
wania
Szorstkie dna
garnków i patel-
ni
Sprawdzać naczynia.
Odbar-
wienie
Nieodpowiednie
środki czysz-
czące
Używać wyłącznie środ-
ków czyszczących prze-
znaczonych do czyszcze-
nia ceramiki szklanej.
Odbar-
wienie
Ścier z garn-
ków, np. alumi-
niowych
Przy przesuwaniu podno-
sić garnki i patelnie.
Pęknię-
cie
Cukier lub po-
trawy zawierają-
ce duże ilości
cukru
Pozostałości potraw po
wykipieniu natychmiast
usuwać skrobaczką do
szkła.
3 Ochrona środowiska i oszczędność
3.1 Usuwanie opakowania
Materiały opakowaniowe są przyjazne dla środowiska i
nadają się do recyklingu.
▶
Poszczególne elementy utylizować zgodnie z rodza-
jem materiału.
3.2 Oszczędzanie energii
Urządzenie użytkowane zgodnie z tymi wskazówkami
zużywa jeszcze mniej energii.
Wybierać strefy grzewcze dostosowane do wielkości
garnków. Stawiać naczynia do gotowania pośrodku
pól grzewczych.
Używać naczyń o średnicy dna zgodnej ze średnicą
pola grzewczego.
Wskazówka:
Producenci naczyń często podają górną
średnicę garnków. Jest ona często większa od średni-
cy dna.
¡
Niedopasowane naczynia do gotowania i niecałko-
wicie przykryte pola grzewcze zużywają dużo ener-
gii.
Zamykać garnki dopasowanymi do nich pokrywkami.
¡
Gotowanie bez pokrywki wymaga znacznie większej
ilości energii.
Pokrywkę należy podnosić jak najrzadziej.
¡
Przy podnoszeniu pokrywki następuje utrata dużej
ilości energii.
Używać szklanych pokrywek
¡
Przez szklaną pokrywkę można widzieć zawartość
garnka bez podnoszenia pokrywki.
Używać garnków i patelni z płaskim dnem.
¡
Nierówne dna zwiększają zużycie energii.
Używać naczyń do gotowania dopasowanych do ilości
artykułów spożywczych.
¡
Podgrzanie dużego naczynia z niewielką zawartości
zużywa większą ilość energii.
Gotować w niewielkiej ilości wody.
¡
Im większa ilość wody w naczyniu, tym większa
ilość energii potrzebna do jego podgrzania.
Jak najszybciej zmniejszać stopień mocy grzania. Sto-
sować pasujący stopień mocy grzania podczas dogo-
towywania.
¡
Zbyt wysoki stopnień mocy grzania podczas dogo-
towywania powoduje marnowanie energii
Wykorzystywać ciepło resztkowe płyty grzewczej. W
przypadku dłuższych czasów gotowania można wyłą-
czyć pole grzewcze już na 5-10 minut przed upływem
czasu gotowania.
¡
Niewykorzystane ciepło resztkowe zwiększa zużycie
energii.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
Bezpieczeństwo pl 3 Spis treści 1 Bezpieczeństwo ................................................... 3 2 Wykluczanie szkód materialnych........................ 4 3 Ochrona środowiska i oszczędność ................... 5 4 Poznawanie urządzenia ....................................... 6 5 Podstawo...
pl Wykluczanie szkód materialnych 4 Pokrywy płyt grzewczych mogą powodowaćwypadki, np. wskutek przegrzania, zapaleniaczy rozpryskania materiałów. ▶ Nie używać pokryw na płyty grzewcze. Produkty spożywcze mogą się zapalić. ▶ Proces gotowania należy nadzorować. Krót-ki proces gotowania należy stale n...
Ochrona środowiska i oszczędność pl 5 Nieprawidłowo ustawione naczynie do gotowania możespowodować przegrzanie urządzenia. ▶ Nigdy nie stawiać gorących patelni lub garnków naelementach obsługowych i na ramie płyty grzewczej. Jeśli na płytę spadną twarde lub ostre przedmioty, mo-gą spowodować uszkod...
Inne modele płyty grzewcze Bosch
-
Bosch NeoKlassik Serie | 6 PKG611FP1R
-
Bosch PBH615B80E
-
Bosch PBH615B90E
-
Bosch PBP613B90E
-
Bosch PBP615B81E
-
Bosch PBP616B90E
-
Bosch PCC615B90E
-
Bosch PCH 615B90E
-
Bosch PCH612M90R
-
Bosch PCH615M90R