yta elektryczna - Bosch PCR915B91E - Instrukcja obsługi - Strona 8

Bosch PCR915B91E Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 19
Ładowanie instrukcji

8

Uwagi

Lekki gwizd s

ł

yszalny podczas pracy palnika jest zjawiskiem

naturalnym.

Na pocz

ф

tku eksploatacji, normalnym zjawiskiem jest

wydzielanie specyficznego zapachu przez urz

ф

dzenie. Jest to

zjawisko nieszkodliwe i nie wynika z usterki urz

ф

dzenia. Z

czasem, zjawisko to zaniknie.

P

ł

omie

ń

w kolorze pomara

ń

czowym jest zwyk

ł

ym zjawiskiem,

spowodowanym obecno ci

ф

py

ł

u w otoczeniu, p

ł

ynów

rozlanych na p

ł

ycie kuchenki, itp.

Je

ż

eli p

ł

omie

ń

palnika przypadkowo zga nie, nale

ż

y zakr

ę

ci

ц

pokr

ę

t

ł

o palnika i odczeka

ц

przynajmniej 1 minut

ę

przed

ponownym zapaleniem palnika.

Po up

ł

ywie kilku sekund po zgaszeniu palnika mo

ż

na us

ł

ysze

ц

charakterystyczny d

ź

wi

ę

k (g

ł

uche uderzenie). Nie oznacza to

ż

adnej anomalii; lecz jest to sygna

ł

,

ż

e wy

łф

czy

ł

si

ę

system

zabezpieczaj

ф

cy.

Nale

ż

y dba

ц

o idealn

ф

czysto

ц

. Je

ż

eli wiece s

ф

zanieczyszczone, iskrownik jest niesprawny. Co pewien czas

wiece nale

ż

y czy ci

ц

szczoteczk

ф

wykonan

ф

z materia

ł

u

innego ni

ż

metal. Nale

ż

y pami

ę

ta

ц

, aby nie nara

ż

a

ц

wiec na

silne uderzenia.

Rady dotycz

ą

ce gotowania

P

ł

yta elektryczna

Przed pierwszym u

ż

yciem

W celu wyeliminowania specyficznego zapachu nowego
urz

ф

dzenia, w

łф

czy

ц

p

ł

yt

ę

elektryczn

ф

bez umieszczania na niej

naczy

ń

, zapewniaj

ф

c maksymalny pobór mocy przez pi

ęц

minut. W tym okresie normalnym zjawiskiem jest wydzielanie
si

ę

dymu i zapachów, które z czasem b

ę

d

ф

zanika

ł

y.

Uwaga!

Nie nale

ż

y u

ż

ywa

ц

stref grzejnych, nie umieszczaj

ф

c na nich

naczy

ń

, z wyj

ф

tkiem przypadku pierwszego w

łф

czenia.

Dzia

ł

anie

P

ł

yta elektryczna jest sterowana za pomoc

ф

regulatora, za

pomoc

ф

którego mo

ż

na wybra

ц

odpowiedni

ф

moc dla

gotowanego dania.

Sposób w

łą

czania

Obróci

ц

pokr

ę

t

ł

em w lewo, a

ż

do

żф

danego po

ł

o

ż

enia.

Za wieci si

ę

wska

ź

nik dzia

ł

ania.

Po

ł

o

ż

enie 1: moc minimalna

Po

ł

o

ż

enie 9: moc maksymalna.

Wskazówka:

Zaleca si

ę

stosowanie maksymalnej mocy na

pocz

ф

tku gotowania oraz przej cie do po rednich poziomów

mocy po up

ł

ywie kilku minut.

Sposób wy

łą

czania

Obróci

ц

pokr

ę

t

ł

em w prawo, a

ż

do pozycji wy

łф

czenia.

Wska

ź

nik dzia

ł

ania ga nie.

Ciep

ł

o resztkowe

Elektryczn

ф

p

ł

yt

ę

grzewcz

ф

mo

ż

na wy

łф

cza

ц

nieco wcze niej,

przed zako

ń

czeniem procesu gotowania. Ciep

ł

o resztkowe

umo

ż

liwi kontynuowanie gotowania przez kilka minut i w ten

sposób - zaoszcz

ę

dzenie energii.

Uwagi dotycz

ą

ce obs

ł

ugi

Poni

ż

sze wskazówki pomog

ф

Pa

ń

stwu zaoszcz

ę

dzi

ц

energi

ę

oraz zapobiec uszkodzeniu naczy

ń

:

Nale

ż

y stosowa

ц

naczynia o grubej i p

ł

askiej podstawie.

Nale

ż

y stosowa

ц

naczynia o wielko ci dostosowanej do

strefy grzejnej. rednica podstawy naczynia powinna by

ц

równa rednicy strefy grzejnej, nigdy nie powinna by

ц

mniejsza.

Nale

ż

y zapobiega

ц

wylewaniu si

ę

p

ł

ynów na powierzchni

ę

p

ł

yty elektrycznej. W przypadku gotowania du

ż

ych ilo ci

p

ł

ynu, zaleca si

ę

stosowanie wysokich naczy

ń

.

Nale

ż

y dba

ц

, aby p

ł

yta kuchenki zawsze by

ł

a sucha. S

ł

ona

woda i wilgotne naczynia mog

ф

spowodowa

ц

jej

uszkodzenie. Nie nale

ż

y gotowa

ц

w wilgotnych naczyniach.

Palnik

Bardzo mocny –
Mocny

redni

S

ł

aby

Palnik wok

Doprowadzanie
do wrzenia, goto-
wanie, sma

ż

enie,

przyrumienianie,
paelle, dania
kuchni azjatyc-
kiej (wok)

Podgrzewanie i utrzymywanie
gor

ф

cej temperatury: dania

gotowe, dania gotowane

Palnik szybki Eskalopki,

befsztyk, tortilla,
dania sma

ż

one

w g

łę

bokim

t

ł

uszczu

Ry

ż

,

beszamel,
potrawka z
mi

ę

sa

Gotowanie na
parze: ryby,
warzywa

Palnik pó

ł

-

szybki

Ziemniaki na
parze, wie

ż

e

warzywa, zupy,
makarony

Podgrzewanie i utrzymywanie
gor

ф

cej temperatury gotowa-

nych potraw oraz przygotowy-
wanie delikatnych potraw
duszonych

Palnik
pomocniczy

Gotowanie:
dania duszone,
ry

ż

z mlekiem,

karmel

Rozmra

ż

anie i

wolne gotowa-
nie: warzywa,
owoce, mro-

ż

onki

Topienie:
mas

ł

o, czeko-

lada,

ż

elatyna

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)