Wa - AEG HK634021XB - Instrukcja obsługi - Strona 25

AEG HK634021XB Płyta grzewcza – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 29
Ładowanie instrukcji

Oszcz

ę

dno

ść

energii

• W miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci nale

ż

y zawsze przykrywa

ć

naczynia pokrywk

ą

.

• Naczynie do gotowania nale

ż

y postawi

ć

na polu grzejnym przed jego w

łą

czeniem.

• Wy

łą

czy

ć

pola grzejne na kilka minut przed zako

ń

czeniem gotowania, aby wykorzysta

ć

ciep

ł

o resztkowe.

• Rozmiar dna naczynia powinien by

ć

dobrany do wielko

ś

ci pola grzejnego.

Przyk

ł

ady zastosowa

ń

Dane przedstawione w tabeli maj

ą

wy

łą

cznie orientacyjny charakter.

Moc

grza-

nia

Zastosowanie:

Czas

Wskazówki

1

Podtrzymywanie ciep

ł

a ugotowanej po-

trawy

zale

ż

nie

od po-

trzeb

Przykry

ć

naczynie

1-2

Sos holenderski, roztapianie: mas

ł

a,

czekolady,

ż

elatyny

5-25 min Miesza

ć

od czasu do czasu

1-2

Ś

cinanie: puszystych omletów, jajek

sma

ż

onych

10-40

min

Gotowa

ć

pod przykryciem

2-3

Gotowanie ry

ż

u lub potraw mlecznych,

podgrzewanie gotowych potraw

25-50

min

Wla

ć

przynajmniej dwukrotnie wi

ę

-

cej p

ł

ynu ni

ż

ry

ż

u; potrawy mleczne

miesza

ć

od czasu do czasu

3-4

Gotowanie na parze warzyw, ryb, mi

ę

sa 20-45

min

Doda

ć

kilka

ł

y

ż

ek wody

4-5

Gotowanie ziemniaków na parze

20-60

min

U

ż

y

ć

maksymalnie 0,25 litra wody

na 750 g ziemniaków

4-5

Gotowanie wi

ę

kszej ilo

ś

ci potraw, da

ń

duszonych i zup

60-150

min

Do 3 litrów wody + sk

ł

adniki

6-7

Delikatne sma

ż

enie: eskalopków, cor-

don bleu z ciel

ę

ciny, kotletów, bryzoli,

kie

ł

basek, w

ą

tróbki, zasma

ż

ek, jajek,

nale

ś

ników, p

ą

czków

w razie

potrzeby

Obróci

ć

po up

ł

ywie po

ł

owy czasu

7-8

Intensywne sma

ż

enie, np. placków

ziemniaczanych, pol

ę

dwicy, steków

5-15 min Obróci

ć

po up

ł

ywie po

ł

owy czasu

9

Zagotowanie wi

ę

kszej ilo

ś

ci wody, gotowanie makaronu, obsma

ż

anie mi

ę

sa (gulasz, mi

ę

-

so duszone w sosie w

ł

asnym), sma

ż

enie frytek

Informacja na temat akryloamidów

Wa

ż

ne!

Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy naukowej akryloamidy powstaj

ą

ce podczas

przyrumieniania potraw (zw

ł

aszcza zawieraj

ą

cych skrobi

ę

) mog

ą

stanowi

ć

zagro

ż

enie dla

zdrowia. Z tego powodu zaleca si

ę

pieczenie i sma

ż

enie potraw w jak najni

ż

szych

temperaturach oraz unikanie ich nadmiernego przyrumieniania.

38

Przydatne rady i wskazówki

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)