WSKAZÓWKI I PORADY; Zalecenia dotyczące pieczenia; Gotowanie mięsa i ryb; Termoobieg wilgotny – zalecane akcesoria; Termoobieg wilgotny - Electrolux EOA5220AOV - Instrukcja obsługi - Strona 65

Electrolux EOA5220AOV Piekarnik – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 80
Ładowanie instrukcji

10. WSKAZÓWKI I PORADY

Patrz rozdział dotyczący

bezpieczeństwa.

10.1 Zalecenia dotyczące pieczenia

Potrawy można umieszczać w piekarniku na

pięciu poziomach.
Poziomy półek liczone są od dna piekarnika.
Ten piekarnik może piec inaczej, niż Twój

poprzedni piekarnik.
Pieczenie ciast

Nie otwierać drzwi piekarnika przed upływem

¾ ustawionego czasu pieczenia.
Korzystając jednocześnie z dwóch blach do

pieczenia należy pozostawić jeden pusty

poziom pomiędzy nimi.
Funkcja Pieczenie konwencjonalne w

domyślnej temperaturze jest idealna do

pieczenia chleba.

Gotowanie mięsa i ryb

Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy

używać głębokiej blachy, aby zapobiec

powstawaniu trwałych plam w piekarniku.
Przed porcjowaniem pozostawić mięso na ok.

15 minut, aby sok nie wyciekał.
Aby zapobiec zbyt dużej ilości dymu w

piekarniku podczas pieczenia, należy wlać

nieco wody do głębokiej blachy do pieczenia.

Aby zapobiec powstawaniu dymu, należy za

każdym razem dodawać wodę po

wyschnięciu.
Czas pieczenia

Czas pieczenia zależy od rodzaju potrawy, jej

konsystencji i objętości.
Początkowo należy monitorować wydajność

pieczenia. Znajdź najlepsze ustawienia

(stopień temperatury, czas gotowania itp.) dla

swoich naczyń, przepisów i ilości podczas

korzystania z tego urządzenia.

10.2 Termoobieg wilgotny – zalecane akcesoria

Należy używać używać naczyń i pojemników w ciemnym kolorze o matowej powierzchni.

Pochłaniają one lepiej ciepło niż naczynia w jasnym kolorze o błyszczącej powierzchni.

Blacha do pizzy

Forma do pieczenia

Kokilki

Forma do tarty

W ciemnym kolorze, mato‐

wa

średnica: 28 cm

W ciemnym kolorze, matowa

średnica: 26 cm

Ceramiczne

średnica: 8 cm,

wysokość: 5 cm

W ciemnym kolorze, mato‐

wa

średnica: 28 cm

10.3 Termoobieg wilgotny

Aby uzyskać najlepsze efekty, należy

przestrzegać zaleceń z poniższej tabeli.

226 POLSKI

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)