ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA; Nazwa czynności; Nie wolno mleć składników o tempera; Dysk perforowany z otworami 8,0 mm; cisk - Oursson MG2012/RD - Instrukcja obsługi - Strona 7

Spis treści:
- Strona 5 – ZALECENIA; Symbol zagrożenia; INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,
- Strona 6 – Montaż maszynki do mięsa,; nia makaronu; ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA; Akcesoria do poszczególnych modeli urządze; ODBLOKOWANIE; Ostrza są bardzo ostre, należy zachować; Automatyczne zabezpieczenie silnika
- Strona 7 – ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA; Nazwa czynności; Nie wolno mleć składników o tempera; Dysk perforowany z otworami 8,0 mm; cisk
- Strona 8 – CZYSZCZENIE I KONSERWACJA,; Temperatura wody nie może prze; Po oczyszczeniu urządzenia wytrzeć do sucha
- Strona 9 – MOŻLIWE PROBLEMY I ROZWIĄZANIA; my; DANE TECHNICZNE; CERTYFIKACJA WYROBU
- Strona 10 – SERWISOWANIE; Zobowiązania gwarancyjne firmy OURSSON AG:; Nazwa produktu
- Strona 11 – Korzystanie z produktu po upływie czasu eksploata
49
ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA
Przed rozpoczęciem przygotowań zaleca się pokrojenie składników na kawałki 3 x 3 x 3 cm.
Nazwa czynności
Składniki
Uwaga
Dysk perforowany z otworami 3,2/5,0 mm
7
,
6
Przygotowanie mielonego
mięsa/ryb/drobiu
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Mięso mielone do pulpetów, farszu,
zapiekanek itd.
Mielenie świeżych owo
-
ców, jagód i warzyw
Obrać owoce lub warzywa i usunąć pestki.
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm.
Aby uzyskać jednolite puree, należy użyć
dysku z otworami 3,2 mm
7
, a powstałą
masę przetrzeć przez sito. Można stoso
-
wać do żywności dla dzieci.
Mielenie gotowanych lub
smażonych warzyw, owo
-
ców, mięsa, ryb i drobiu
Nie wolno mleć składników o tempera
-
turze wyższej niż 95
°
C.
Obrać owoce lub
warzywa i usunąć pestki. Pokroić składniki
na kawałki 3 x 3 x 3 cm.
Przygotowanie przekąsek,
takich jak pasty, kawior z
warzyw i grzybów itd.
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Po zmieleniu zamieszać.
Dysk perforowany z otworami 8,0 mm
5
,
Przygotowanie mielonego
mięsa
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Mięso mielone (lula, steki, farsze,
kiełbasy itd.)
Wyrabianie ciasta do
wypieków
Przed wyrobieniem ciasta schłodzić je w
lodówce.
Ciasto można przygotować w maszynce
do mielenia, mieląc składniki kilka razy,
aby uzyskać jednolitą masę. Odpowiedni
dysk: 3,2 i 5,0 mm.
Mielenie orzechów, suszo
-
nych owoców, krakersów,
ciastek itd.
Usunąć nasiona z suszonych owoców
oraz łupiny i zanieczyszczenia z orze
-
chów.
Nadzienia do ciast, wypełniacze do bato
-
nów muesli, pasty owocowe i słodycze.
Można użyć dysku 5,0 mm
6
.
Przystawka do kiełbasy (mała/średnia/duża)
11
,
12
,
13
Kiełbasy itd.
Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm,
a następnie zamarynować je. Dokład
-
nie wymieszać masę mięsną. Używać
naturalnych osłonek. Zawiązać węzeł na
końcu osłonki i pociągnąć go w kierunku
przeciwnym do dyszy. Podczas napeł
-
niania pamiętać o właściwym dozowaniu
produktu.
Wypełniając osłonkę, należy pamiętać,
aby nie rozciągnąć jej nadmiernie, ponie
-
waż może pęknąć pod wpływem ciepła.
Kiełbasę można uformować z mięsa
zmielonego i w kawałkach. Postępować
zgodnie z instrukcjami prawidłowego
montażu urządzenia.
Kolejność czynności
•
Maszynka do mielenia musi być zmontowana w jed
-
nej z prawidłowych konfiguracji.
•
Włożyć wtyczkę urządzenia do gniazdka zasilającego.
•
Włączyć maszynkę do mielenia, przesuwając po
-
krętło
w górne położenie (•). Aby wyłączyć
urządzenie, przesunąć pokrętło w dolne położenie.
•
Pod zespołem tnącym umieścić pojemnik o odpo
-
wiedniej pojemności.
•
Uruchomić silnik, naciskając przycisk
.
•
Przygotowane składniki umieścić na tacce i stopnio
-
wo wkładać je do maszynki za pomocą popychacza,
nie stosując nadmiernej siły.
•
Aby zatrzymać urządzenie, nacisnąć jeden raz przy
-
cisk
.
•
Wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka.
•
Zdemontować urządzenie. Nacisnąć przycisk
1
,
Rys. C-1, i przekręcić w prawo zespół tnący.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
47 PL upewnić się, że urządzenie zostało odłączone od sieci elektrycznej. • Nie należy używać tego urządzenia na zewnątrz. • Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej sprawności fi - zycznej, czuciowej i psychicznej, niedoświadczone i nieumiejętne. Mogą one...
48 Montaż maszynki do mięsa, Rys. C Mięso mielone: Rys. C-4 Kiełbasa: Rys. C-5 Pulpety: Rys. C-5 Do przygotowa- nia makaronu , Рiс. С-7 Warzywa: Rys. C-6 1. Włożyć śrubę 10 do zespołu tnącego 3 . 1. Włożyć wymaganą dy - szę 16 , 17 , 18 , 19 , 20 do zespołu tnącego 22 . 2. Zabezpieczyć zespół tnący...
49 ZALECENIA DOTYCZĄCE PRZYGOTOWYWANIA Przed rozpoczęciem przygotowań zaleca się pokrojenie składników na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Nazwa czynności Składniki Uwaga Dysk perforowany z otworami 3,2/5,0 mm 7 , 6 Przygotowanie mielonego mięsa/ryb/drobiu Pokroić składniki na kawałki 3 x 3 x 3 cm. Mięso mielo...
Inne modele maszynki do mięsa Oursson
-
Oursson MG5000/IV
-
Oursson MG5025/OR
-
Oursson MG5520/GA
-
Oursson MG5530/RD
-
Oursson MG5540/RD
-
Oursson MG5550/SP